« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Рішення уряду: позиція профспілок

Рішення уряду: позиція профспілок

Актуальні питання вжиття антикризових за­ходів та забезпечення стабільності у держа­ві було розглянуто на засіданнях Кабміну 19 та 25 березня, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Як поінформував в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий, який представляє профспілкову сторону на засіданнях Уряду, одним з питань, що найбіль­ше зацікавили профспілки, було питання, пов’язане із внесенням змін до законо­давства про оподаткування. «Оскільки Уряд веде пошук додаткових джерел надхо­дження коштів до Держбю­джету для забезпечення сво­єчасності соціальних виплат, це питання нині найважливі­ше, – зазначив профспілко­вий лідер. – Імовірно, будуть і непопулярні пропозиції, що стосуються оподаткування діяльності бізнесу в різних сферах. Разом з тим, судячи з матеріалів, що були надані, існують і так звані «зони не­доторканності» в оподатку­ванні монополій».

Увагу профспілкової сторони привернув проект ЗУ «Про внесення змін до Податково­го кодексу України щодо оподаткування процентів та дивідендів». «Ми неоднора­зово привертали увагу і Уря­ду, і парламенту до того, що існує несправедливість в оподаткуванні, – підкреслив в. о. Голови ФПУ. – Якщо тру­дові доходи сьогодні оподат­ковуються за ставкою 15–17%, то доходи від капіталу у вигляді відсотків від розмі­щення вкладів на депозитні рахунки взагалі не оподатко­вуються. В системі оподатку­вання повинна бути соціаль­на справедливість. Ця про­блема була порушена дер­жавними органами, і з 1 січ­ня 2015 року мала вводитись ставка в розмірі 5%, але опо­даткування капіталу знову було б втричі меншим, ніж оподаткування трудових до­ходів, заробітної плати. Уряд прийняв рішення застосува­ти таку ж ставку податку на пасивні доходи, як і на тру­дові, тобто 15%, а також, щоб цей закон почав діяти з 1 квітня п. р. Це бачиться од­ним з джерел поповнення бюджету».

Говорячи про соціальний бік рішення Уряду, в. о. Голови ФПУ наголосив, що це питан­ня ФПУ неодноразово стави­ла перед МОП. «Думка Прем’єр-міністра про те, що неоподаткованим може бути депозит у розмірі до 50 тис. грн мотивується тим, що по­над 90% громадян країни мають середній розмір суми депозитів, що не перевищує цієї суми, – зазначив Григо­рій Осовий. – Таке рішення відповідає позиції профспі­лок про те, що запроваджен­ня диференційованих підхо­дів є справедливим».

Григорій Осовий запропону­вав увести дві шкали щодо оподаткування: оподаткову­вати загальну суму депози­тів, яких у громадянина може бути декілька, в розмі­рі, що відповідає гарантуван­ню вкладів фізичних осіб, тобто 200 тис. грн сукупно, а ось податок на відсотки від дивідендів, на його думку, можна було б збільшити. Адже це є вкладенням в біз­нес. «Профспілки висловили свою позицію щодо захисту вкладників, бо природа за­ощаджень зовсім інша, ніж дивідендів, – сказав він. – Тим самим вони ще раз по­казали, що відстоюють соці­альну справедливість на всіх рівнях. Мінфін запевнив, що ці пропозиції будуть врахо­вані».

Ще одним важливим питан­ням, яке розглянув Уряд, було створення урядових ко­мітетів. «Вже прийнято рі­шення про створення чоти­рьох урядових комітетів, – зазначив Григорій Осовий. – Проте в їхньому складі не було визначено представни­цтво з боку профспілок та роботодавців. Хоча на мину­лому тижні Уряд прописав, що в їх складі мають бути представники СПО профспі­лок».

25 березня Кабмін розглянув великий пакет законопроек­тів та проектів урядових по­станов, представлених Мін­фіном і Мінекономіки, що стосуються економічної та соціальної сфери і спрямова­ні на запровадження непо­пулярних заходів жорсткої бюджетної економії. Відбу­лася надзвичайно гостра та напружена дискусія, оскіль­ки наслідком їх ухвалення стане підвищення податків, цін, тарифів і водночас замо­рожування зарплат, пенсій та інших соціальних виплат.

«Все це відбувається в умо­вах поглиблення кризи в економіці, девальвації наці­ональної валюти, значного зростання інфляції і подо­рожчання енергоносіїв, – за­значив в. о. Голови ФПУ. – Профспілки і трудящі вкрай негативно поставляться до таких новацій, які значною мірою нав’язані Уряду МВФ в обмін на кредитну під­тримку України. Цілком зро­зуміло, що профспілки не підтримають таких жорстких умов, які потягнуть за собою не тільки скорочення робо­чих місць, а й зарплат, пен­сій, і всього, що пов’язане із забезпеченням гідного рівня життя людей».

ФПУ наразі проводить де­тальний аналіз урядових іні­ціатив та після їх доопрацю­вання в комітетах Верховної Ради висловить свою консо­лідовану позицію з ураху­ванням думки членів Прези­дії ФПУ 27 березня.

 

МВФ ОБГОВОРИВ ІЗ ПРОФСПІЛКАМИ НАЙБІЛЬШ АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ

Представники місії Міжнародного валютного фонду відгукну­лись на ініціативу Федерації профспілок України і провели зу­стріч із представниками національних профцентрів України – членами Міжнародної конфедерації профспілок, повідомляє Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ.

Головною темою зу­стрічі були соціальні аспекти умов надан­ня кредиту. «Сьогод­ні національна еконо­міка дійсно потребує фі­нансової допомоги. Ми ро­зуміємо, що отримання кредиту МВФ є вкрай не­обхідним і його виділення може дати позитивний по­штовх для економічного розвитку, більш того, це відкриває для України до­ступ до інших фінансових джерел, наприклад Світо­вого банку. Водночас профспілки, які представ­ляють інтереси людини найманої праці, зацікав­лені в тому, щоб ці запози­чення не були розпороше­ні, а першочергово в тер­міновому порядку були спрямовані на модерніза­цію виробництва, виходя­чи з того, що значна час­тина промислових підпри­ємств уже вичерпала свій технологічний ресурс. Підписання Угоди про створення всеохоплюючої та поглибленої зони тор­гівлі з ЄС поставить перед вітчизняною промисловіс­тю нові виклики щодо кон­курентоспроможності то­варів і послуг національ­ного виробника. Ми пови­нні бути підготовлені до роботи в нових соціально-економічних умовах», – наголосив у своєму висту­пі в. о. Голови ФПУ Григо­рій Осовий. Він також за­значив, що проведення Урядом економічних ре­форм у жодному разі не повинно погіршити рівень життя людей, а навпаки, дати шанс на гідну працю. Інвестиції в модернізацію економіки, створення но­вих робочих місць – це те, заради чого мільйони українців повстали і ви­йшли на майдани, щоб змінити життя на краще.

Григорій Осовий нага­дав главі місії Фонду в Україні Жером Ваше, що восени минулого року він говорив про те, що від України не очікують різ­кого підвищення тарифів на енергоносії. Профспіл­ки, підкреслив профспіл­ковий лідер, стоятимуть на принциповій позиції щодо забезпечення прозо­рості при визначені нових цін і тарифів, а також ви­магатимуть, щоб була на­дана переконлива аргу­ментація у кожному кон­кретному випадку такого підвищення.

Керівник місії МВФ Микола Георгієв поділив­ся з представниками проф­спілок власною оцінкою стану справ в Україні. Він підкреслив, що країна пе­ребуває в дуже складній економічній ситуації. У зв’язку з цим він заявив, що Україна не може дозво­лити собі такий держав­ний бюджет, який вона за­твердила на 2014 рік. За його словами, в Україні також відсутні можливос­ті для зростання зарплат та пенсій. Потрібно скоро­тити надмірні видатки, включаючи капітальні, прийняти новий Закон про держзакупівлі, щоб злама­ти шахрайські схеми, що існували в минулому.

«Ми не повинні в гонит­ві за економічними показ­никами забувати, заради кого робляться реформи, а відтак маємо відповісти на запитання, як позна­читься виконання умов кредитування на рівні бід­ності населення в нашій країні, зокрема енергетич­ній бідності, як зміниться рівень життя українців за індексом людського роз­витку, який щорічно ви­значається ООН щодо кожної країни. Ми стане­мо ближчими до європей­ських показників чи буде­мо ще більшими аутсайде­рами?» – поставив запи­тання заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Помилковими назвав заступник голови освітян­ської профспілки Сергій Романюк підходи пред­ставників МВФ, які визна­чили завищеними держав­ні видатки на оплату пра­цівників бюджетної сфе­ри, і закликав зупинити дискримінацію і неспра­ведливість стосовно бю­джетників.

Підсумком зустрічі ста­ли домовленості про про­ведення постійних зустрі­чей між профспілками та представниками Місії МВФ в Україні, зокрема тематичних зустрічей з питань зарплати, податко­вого законодавства, охоро­ни довкілля.

У заході також брали участь голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівель­них матеріалів України Василь Андреєв, керівник департаменту міжнарод­ної роботи апарату ФПУ Василь Шилов.

 

ЧАС ВИМАГАЄ ВІД ПРОФСПІЛОК НЕСТАНДАРТНИХ РІШЕНЬ

ФПУ сьогодні проходить складний шлях трансформації під впливом цілої низки відомих суб’єктивних і об’єктивних факторів, але це не дає права скласти руки, а змушує по-новому організувати роботу в центрі та на місцях, мобілізувати зусилля членів профспілок на під­вищення ефективності та результативності їхньої діяльності. Таким був лейтмотив чергової наради керівників галузевих профспілок, по­відомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який го­ловував на нараді, акцен­тував увагу на тому, яким має бути адекватне реагу­вання профспілок на намі­ри державних органів про­водити непопулярні ре­форми, що реформування економіки не повинне про­водитися за рахунок лю­дини праці, а підвищення цін і тарифів має відбува­тися не за арифметичним зростанням, а в результаті глибокого обґрунтованого аналізу цього питання за участю профспілок. Проф­спілкові лідери також об­говорили такі важливі пи­тання, як необхідність внесення змін до Держбю­джету цього року в части­ні захищеності соціаль­них статей та пропозицій до Основ бюджетної полі­тики на 2015 рік, підготов­ка до укладення Генугоди на новий термін, пошук нових підходів до розви­тку соціального діалогу, оновлення законодавства про соціальний діалог.

Підсумовуючи, Сергій Кондрюк закликав член­ські організації, попри сьогоднішню кризу, нама­гатися зазирнути вперед та невідкладно закласти фундамент післякризової стратегії подальшого роз­витку профспілок.

 

Коротко

Фінансування| Профспілки працівників вугіль­ної промисловості України звернулися до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо фінансу­вання вугільної галузі з Держбюджету України в 2014 році та збереження пільг шахтарям.

СПІВПРАЦЯ | 21 березня в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий звернувся до міністра соціальної політи­ки Людмили Денісової із пропозицією про подаль­шу співпрацю між соцпар­тнерами. У листі також повідомляється, що від СПО об’єднань профспі­лок координацію роботи щодо співпраці з Мінсоц­політики доручено заступ­нику голови СПО об’єднань профспілок Сергію Кондрюку.

УГОДА | З метою організа­ції виконання Заходів щодо забезпечення вико­нання Угоди про співпра­цю між Держінспекцією з питань праці України та ФПУ на 2014 рік 18 берез­ня відбулася робоча зуст­річ заступника керівника департаменту правового захисту – заступника голо­вного інспектора праці – керівника управління за­хисту трудових прав Ірини Сидоряк та заступника ди­ректора департаменту контрольно-наглядової діяльності – начальника відділу з питань додер­жання законодавства про працю Держпраці Олени Коновалової.

ЗАСІДАННЯ | 17 березня відбулося засідання Орг­комітету з підготовки та проведення у 2014 році Дня охорони праці в Ук­раїні, на якому було прий­нято Звернення під гаслом «Безпека праці та здоров’я під час вико­ристання хімічних речо­вин на виробництві» та План заходів до Дня охо­рони праці. Від ФПУ в засі­данні взяв участь заступ­ник Голови ФПУ Сергій Ук­раїнець.

29.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання