« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

В.о. Голови ФПУ Григорій ОСОВИЙ закликав європейські профспілки допомогти в нормалізації та модернізації діяльності ФПУ та її членських організацій

В.о. Голови ФПУ Григорій ОСОВИЙ закликав європейські профспілки допомогти в нормалізації та модернізації діяльності ФПУ та її членських організацій

10 березня в Брюсселі відбулося засі­дання Виконавчого комітету Всеєвро­пейської регіональної ради, що об’єднує членські організації Міжнародної конфе­дерації профспілок усієї Європи, а також членів Європейської конфедерації проф­спілок, що об’єднує профспілки країн Євросоюзу та країн-кандидатів до всту­пу в ЄС. На засіданні розглядалася ціла низка питань, зокрема Програма дій на 2014–2015 роки, підготовка до 3-го Конгресу Міжнародної конфедерації профспілок, ситуа­ція в Україні, номінація до складу Групи трудя­щих Адміністративної ради МОП тощо.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Як повідомляє Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ, найбільшу зацікавленість викли­кав розгляд ситуації в Україні. З доповіддю щодо цього питання ви­ступив в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий. Він зупинився на причи­нах протестних виступів в Україні, зокрема відмові уряду напередод­ні Вільнюського саміту від підпи­сання Угоди про асоціацію, що ста­ло цілковитою несподіванкою для суспільства, існуванні тотальної несправедливості, поглибленні майнового розшарування, коруп­ції, розчаруванні у владі.

Григорій Осовий заявив, що ФПУ оперативно реагувала на стрімкі зміни ситуації в країні. Було підтримано євроінтеграцій­ний курс України, засуджено си­лові методи боротьби проти мані­фестантів, надано Євромайдану значну частину приміщень Бу­динку спілок для обігріву, органі­зації харчування, медичної допо­моги учасникам акцій протесту. У відповідь влада вдалася до репре­сій і погроз на адресу лідерів ФПУ та її апарату, через суд заборони­ла працівникам перебувати в Бу­динку спілок. У ніч із 18 на 19 лю­того силовими спецпідрозділами Будинок профспілок було повніс­тю спалено, все обладнання роз­громлено. ФПУ та її членські орга­нізації втратили близько 1 тис. ро­бочих місць.

В. о. Голови ФПУ також повідо­мив, що Федерація та її членські організації вишукують можливос­ті для розміщення співробітників, придбання комп’ютерів, меблів тощо. Прийнято рішення скороти­ти апарат ФПУ. Введено режим жорсткої економії. Проте ФПУ ра­зом із членськими організаціями намагаються підтримувати по­страждалих активістів і членів їх сімей, беруть участь у зборі ко­штів для них.

Незважаючи на складні умови, ФПУ ні на день не припиняла сво­єї роботи. Відновлено сайт, продо­вжується випуск газети, робиться все, щоб вибудувати діалог з но­вою владою. Разом з тим, підкрес­лив Григорій Осовий, ФПУ зайня­ла жорстку позицію, що стосуєть­ся умов надання Україні позики Міжнародним валютним фондом і зажадала проведення перегово­рів із МВФ за участю профспілок.

На останній Раді, повідомив Григорій Осовий, ФПУ досить са­мокритично оцінила власну робо­ту, прийнято рішення про прове­дення докорінної модернізації ор­ганізації з метою підвищення її потенціалу. ФПУ виступає за роз­ширення контактів із численними громадськими об’єднаннями з ме­тою посилення громадського контролю за діями влади. Готу­ються пропозиції щодо підвищен­ня ролі профспілок до нового про­екту Конституції України.

Щодо ситуації в Криму, Григо­рій Осовий заявив, що ФПУ та всі її членські організації виступа­ють за збереження цілісності кра­їни, відкидають будь-які форми сепаратизму та підтримують мир­не вирішення конфлікту.

В. о. Голови ФПУ особливо наго­лосив, що Федерація розраховує на допомогу Міжнародної конфеде­рації профспілок, Європейської конфедерації профспілок, Всеєвро­пейської регіональної ради, всіх глобальних профспілок, націо­нальних профцентрів у нормаліза­ції, модернізації діяльності ФПУ та відновленні Будинку спілок.

ПЛАН ВИХОДУ З КРИЗИ

Представники профспілок з усі­єї Європи під час своїх виступів за­кликали до мирного, ефективного та соціально прийнятного виходу України з кризи, основними причи­нами якої стали роки безвідпові­дальної політики, несвідомого еко­номічного управління, систематич­ного порушення прав і свобод.

«Політичні лідери, – заявила генеральний секретар МКП Ша­ран Барроу, – а також європейські та глобальні інститути повинні терміново розпочати виконувати свої зобов’язання для запобігання подальшим потрясінням і сприян­ня поверненню України в нор­мальне русло».

Після обговорення ситуації, що склалася в Україні, Виконком Все­європейської регіональної ради прийняв Заяву, в якій викладено план, що передбачає:

– деескалацію напруги, дотри­мання Конституції України, тери­торіальної цілісності та виведен­ня всіх збройних угруповань;

– вільні й чесні вибори з метою переходу до справді демократич­ної політичної системи, повсюдне дотримання прав і розслідування всіх актів насильства, незаконно­го привласнення державних ко­штів і зловживання владою;

– пакети економічної допомоги від ЄС та міжнародних фінансових інститутів з чітким попередженням уникати дискредитованого запрова­дження заходів жорсткої економії, які нав’язуються країнам-членам ЄС «трійкою» (МВФ, ЄК, ЄЦБ);

– соціальний діалог з гарантія­ми дотримання прав трудящих, а також підтримка ефективних і до­ступних громадських послуг, включаючи пріоритетні заходи щодо стабілізації.

21.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання