« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ФПУ підтримує створення молодіжних житлових кооперативів

ФПУ підтримує створення молодіжних житлових кооперативів

В Україні буде створено робочу групу з підтримки створення пілот­них проектів молодіжних житлових комплексів, молодіжних житлово-будівельних кооперативів і соціотехнополісів у всіх регіонах країни. Таке рішення прийняли представники ініціативних груп зі створення МЖК, МЖБК і соціотехнополісів в Україні під час спільної зустрічі з ке­рівництвом Державного фонду сприяння молодіжному житловому бу­дівництву та Федерації профспілок України, яка відбулася 25 грудня минулого року, повідомляє департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ.

У заході взяли участь голова правління Фонду Леонід Рисухін, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, го­лова Молодіжної ради ФПУ Василь Андреєв, лідери молодіж­них громадських організацій, екс­перти.

У своєму виступі Євген Драп’ятий від імені ФПУ висловив подяку за плідну співпрацю з Фон­дом та його регіональними відді­леннями в рамках Угоди про співпрацю, яку було підписано у люто­му минулого року. Документ пе­редбачає запровадження іннова­ційних механізмів пільгового кре­дитування на будівництво або при­дбання житла, а також участь ФПУ та її членських організацій у ство­ренні молодіжних житлових комп­лексів.

Уже маємо позитивні напрацю­вання між обласними профоб’єднаннями, Фондом і його регіональ­ними відділеннями.

Аналогічні угоди на місцях уже підписали у Києві, АР Крим, Хмельницькій, Львівській, Луган­ській та інших областях.

До Дня молоді відбувся спіль­ний круглий стіл на тему: «Забез­печення молоді житлом – реалії та умови реалізації». Молоді лідери всеукраїнських профспілок, всеукраїнських молодіжних громад­ських організацій, представники інститутів соціальних досліджень обговорили такі важливі теми, як проблеми запровадження програ­ми «Доступне житло», загрози та недоліки програми «Здешевлення іпотеки», перешкоди для участі у державній програмі довгостроко­вого пільгового кредитування мо­лодих сімей або одиноких молодих громадян, пов’язаної з неможли­вістю для більшості молодих лю­дей стати на квартирний облік, що є обов’язковою умовою участі у програмі, тощо.

За результатами заходу молоді лідери звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра, Кабіне­ту Міністрів і керівників фракцій у Верховній Раді з пропозиціями щодо поліпшення стану забезпе­чення молоді житлом.

Слід зазначити, що в рамках Угоди про співпрацю розроблено орієнтовний план спільних заходів з її реалізації. Зокрема, розроблено збірник нормативно-правових ак­тів із питань забезпечення житлом громадян для розповсюдження у членських організаціях і первин­них профспілкових організаціях; розроблено та розповсюджено ін­формаційні буклети, у яких зазна­чено необхідні кроки, які мають зробити громадяни для отримання доступного житла; розроблено ре­комендації щодо внесення до регі­ональних, галузевих угод, колек­тивних договорів розділу з питань забезпечення громадян і молоді зо­крема житлом; надіслано листи для передбачення фінансування у Державному бюджеті–2014 про­грам забезпечення молоді житлом і доступного житла для громадян.

У своєму виступі Василь Андре­єв акцентував увагу на тому, що ФПУ сьогодні працює над пропози­ціями щодо здешевлення житла.

Серед них, зокрема, – безплатне право на землю під житло, вико­ристання права власності народу на ресурси, про що йдеться у статті 13 Конституції України, де зазна­чено: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ре­сурси, які знаходяться в межах те­риторії України, природні ресурси її континентального шельфу, ви­ключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Кожний гро­мадянин має право користуватися природними об’єктами права влас­ності народу відповідно до зако­ну». Оскільки основу будівельних матеріалів становлять природні ресурси, власником яких є народ, відповідно й складова має йти на потреби громадян як власникам безплатно. Таким чином форму­ється один із механізмів здешев­лення житла і реалізації статей 47 і 48 Конституції України – право на житло. В оплату житла ввійдуть затрати виробника на видобування сировини й ресурсів, виробництво і доставку будівельних матеріалів, оплата праці будівельників та ін. За аналогією слід розглядати під­ходи щодо оплати за воду, електро­енергію, інші тепло-, енерго-та га­зоресурси.

Учасники заходу наголосили, що одним із найактуальніших пи­тань, що наразі стоять перед учас­никами молодіжних житлових комплексів, є удосконалення зако­нодавчої база, яка регулює в Укра­їні створення та функціонування МЖК. Адже вона досі містить за­старілі нормативно-правові акти й потребує негайного оновлення.

За результатами зустрічі учас­ники ухвалили рішення створити робочу групу з підтримки пілот­них проектів молодіжних житло­вих комплексів, молодіжних житлово-будівельних кооперати­вів та соціотехнополісів. Окрім того, учасники заходу наголосили на необхідності активізувати під­тримку реалізації заходів Держав­ної програми забезпечення молоді житлом на 2013–2017 роки щодо роз­витку системи молодіжних житло­вих комплексів (житлово-будівельних кооперативів).

12.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання