« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Свято – привід підбити підсумки і накреслити плани

Свято – привід підбити підсумки і накреслити плани

Голова Федерації профспілок Украї­ни Юрій Кулик взяв участь в урочис­тостях з нагоди 65-річчя Федерації профспілок Луганської області.

Прес-служба ФПО

Виступаючи зі сцени Луган­ського академічного укра­їнського музично-драматичного театру, де відбува­лися урочистості, Юрій Ми­колайович щиро привітав ювіля­рів, голову ФПО Володимира Ту­раєва та ветеранів профспілково­го руху. Юрій Кулик наголосив, що сьогодні найголовніше питан­ня у державі – підвищення заро­бітної плати трудящим, забезпе­чення гідної оплати їхньої праці.

«Нинішня мінімальна зарпла­та – 1147 гривень, це не те, що ми хотіли б бачити, – сказав Юрій Ку­лик. – Ми продовжуємо працюва­ти в цьому напрямі. ФПУ тісно співпрацює з Урядом і Адміні­страцією Президента України. Так, не все вдається реалізувати, але не з нашої вини. Зараз проф­спілки не організовують масових протестів, вирішують проблеми більш ефективним шляхом – за допомогою соціального діалогу. Проте якщо з’явиться потреба ви­йти на вулицю – ми це зробимо». На завершення свого виступу Юрій Миколайович вручив Почес­ні грамоти ФПУ профспілковим лідерам, які зробили значний вне­сок у розвиток профспілкового руху. Крім того, багатьох профак­тивістів було відзначено подякою Голови ФПУ. Також Юрій Кулик нагородив голову Луганської об­ласної організації ветеранів Укра­їни Михайла Гайдукова, який при­святив Федерації профспілок Лу­ганської області 28 років свого трудового життя, 26 із них працю­вав на посаді заступника голови і впродовж двох років очолював ор­ганізацію, почесним знаком ЦК профспілки працівників вугіль­ної промисловості.

З привітаннями виступив голо­ва Федерації профспілок Луган­ської області Володимир Тураєв. Він сказав: «Настає час, коли хо­четься обернутися назад і подиви­тися, що було зроблено на пройде­ному шляху. А зроблено за ці роки багато чого. І за це дякуємо всім нашим активістам. Ми з вами бу­дували країну, і Федерація проф­спілок Луганської області брала участь у кожній справі! За це і ка­жемо «Спасибі».

На свято з нагоди ювілею було запрошено багато почесних гос­тей. Сказати добрі слова і вручити нагороди прийшли голова Луган­ської обласної ради Валерій Голен­ко та заступник голови, керівник апарату Луганської облдержадмі­ністрації Сергій Тихоновський. Привітали ювілярів від імені всіх соціальних партнерів начальник відділення Національної служби посередництва і примирення Анна Мосіна та генеральний директор Об’єднання організацій роботодав­ців України Микола Дейнегін. Привітати луганську профспілко­ву громаду приїхали колеги з ін­ших регіонів – голови об’єднань профспілок Львівської та Харків­ської областей Роман Дацько та Сергій Тесленко. Вони вручили пам’ятні подарунки та наголоси­ли, що дружні зв’язки у спільній профспілковій роботі – надзвичай­но важливі.

 

Об’єднанню профспілок Хмельниччини – 65 років

Відбулося дев’яте засідання ради Федерації проф­спілок Хмельниць­кої області, на якому обговорю­валося питання за­безпечення гідних умов праці через посилення гро­мадського контро­лю профспілок.

Як повідомляє ФПО, у засіданні взяли участь Голова ФПУ Юрій Кулик, голо­ва Хмельницької облдержадміністрації Ва­силь Ядуха, голова об­ласної ради Микола Де­рикот, голова Об’єднання організацій робото­давців області Іван Ду­нець, голови обласних, районних профорганіза­цій, голови профкомів, керівники фондів соці­ального страхування, під­приємств, установ та ін.

Проведення засідання збіглося із відзначенням профспілками Хмель­ниччини святкової дати – 65-річчя заснування сво­го профспілкового об’єднання у складі ФПУ.

Про свої здобутки і до­сягнення, про роботу профорганізацій щодо посилення громадського контролю для забезпе­чення членів профспілок гідною працею розповів голова ФПО Геннадій Харьковський. У своєму виступі він, зокрема, за­значив, що «шестидесятип’ятирічний досвід робо­ти облпрофоб’єднання продемонстрував: сила профспілок у солідарнос­ті, й лише об’єднавши зу­силля всіх людей найма­ної праці, громадський контроль профспілок зможе протистояти тиску і свавіллю капіталу, за­безпечити гідну працю, гідну старість під час ви­ходу на заслужений від­починок».

Виступаючи перед присутніми, Голова ФПУ Юрій Кулик щиро приві­тав усіх зі святом. «Дя­кую, що ви допомагаєте розвивати профспілко­вий рух у складі проф­спілок України, об’єднуючи у своїх лавах 170 тисяч членів, – наголо­сив Голова ФПУ. – Мені надзвичайно приємно, що на Хмельниччині на­лагоджений міцний, конструктивний і дієвий соціальний діалог із вла­дою, органами місцево­го самоврядування, ро­ботодавцями».

 

Стимул до розвитку

У жовтні Кіровоградському обласному профспілковому об’єднанню виповнюєть­ся 65 років. Зцієї нагоди відбулося уро­чисте засідання Ради Федерації профспі­лок області.

За інформацією прес-центру ФПО, до роботи засідання Ради ФПОдолучилися Голова ФПУ Юрій Кулик, го­лова обласної ради Микола Ковальчук, заступник голови облдержадміністрації Віктор Рєзнік, голова обласного об’єднання організацій ро­ботодавців Павло Штутман, Кіровоградський міський го­лова Олександр Саінсус.

Вітаючи ювілярів, Юрій Ку­лик відзначив високий рі­вень співпраці профспілок, влади і роботодавців. Голова ФПУ розповів про пробле­ми, над якими нині працює ФПУ. Серед них, зокрема, зростання іміджу профспі­лок і залучення до цієї робо­ти на постійній основі за­гальнонаціональних телека­налів, підписання Генераль­ної угоди, підвищення зарплати бюджетникам, ухва­лення у парламенті проекту нового Трудового кодексу тощо.

Голова ФПОСергій Петров зазначив, що історія проф­спілкового руху краю багата на події, пов’язані із справж­ньою боротьбою профспі­лок за права трудящих в умовах гострого протистоян­ня між працею і капіталом. Попри жорсткий терор цар­ського уряду й пересліду­вання, профспілки брали ак­тивну участь у страйках, бой­котах, борючись за поліп­шення матеріального стано­вища трудящих. Неоднора­зово змінювалася влада, створювались і зникали по­літичні партії. На тлі цих про­цесів професійні спілки ви­явили неабияку життєздат­ність і реально продемон­стрували свій великий по­тенціал.

Проголошення України неза­лежною державою, перехід до ринкової економіки по­требували від профспілок нових, нестандартних взає­мин з органами державної влади, політичними партія­ми та громадськими органі­заціями, переосмислення свого місця і ролі у суспіль­стві. Зпочатку своєї діяль­ності ФПОзаймала послі­довну позицію у розв’язанні проблем у відносинах праці. Слід згадати проблеми за­йнятості, що з’явилися уна­слідок приватизації підпри­ємств, яка здебільшого за­кінчувалася ліквідацією. Ре­зультат: масове безробіття, затримки виплати зарплати.

ФПО, її членські організації вживали всіх заходів, аби за­хистити конституційні права спілчан. За сприяння фахівців ФПОлюди почали масово звертатися у суди, було пору­шено тисячі справ про випла­ту зарплати. Використовува­лися нові можливості колдо­говірної кампанії, за ініціати­вою профкомів з низкою ке­рівників підприємств були розірвані контракти.

На 65-річному шляху вдало­ся зробити чимало. Набули значного досвіду з організа­ції страйків і впливу на вла­ду, щодо забезпечення ефективності переговорних процесів. ФПОвважає, що відносини з органами влади та роботодавцями мають з’ясовуватися через перего­вори. Саме ФПОініціювала створення обласної ради со­ціального партнерства. Нині це тристороння соціально-економічна рада, яка наді­лена широкими правами. Після ухвалення закону про соціальний діалог профспіл­ки отримали механізм його реалізації через укладення територіальної угоди, яка за­безпечує представництво профспілкової сторони в структурах влади, можли­вість членських організацій впливати на вирішення важ­ливих соціальних питань.

Проте багато чого ще нале­жить зробити. Профспілкам доводиться йти на деякі по­ступки на всіх рівнях. Пра­цювати є над чим. Важливо змінити ставлення до орга­нізації всередині профспіл­ки, боротися із байдужістю, гуртувати лави профспілко­вої громади.

Сергій Петров сказав чима­ло теплих слів на адресу ве­теранів профспілкового руху, подякував їм за актив­ну участь у творенні історії міжспілкового об’єднання.

 

03.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання