« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Молодіжна зайнятість

Молодіжна зайнятість

 Днями в Будинку про­фесійних спілок Украї­ни за сприяння Фонду ім. Ф. Еберта відбула­ся зустріч експертів на тему «Виклики мо­лодіжної зайнятості в Україні: відповідь проф­спілок».

 До заходу долучилися проф­спілкові лідери, представ­ники урядових структур, зокрема Міністерства соці­альної політики, Міністер­ства освіти та науки, Державного центру зайнятості, а також експер­ти дослідницьких інститутів та уні­верситетів, Міжнародної організа­ції праці та ін. Мета цієї дводенної зустрічі – аналіз викликів щодо мо­лодіжної зайнятості в Україні, об­мін ідеями про можливі шляхи від­повіді на ці виклики, обговорення пропозицій профспілок щодо подо­лання існуючих проблем.

На думку профспілкової молоді, найуразливішою верствою суспіль­ства на ринку праці залишаються саме молоді люди. Проблема безро­біття молоді потребує невідкладно­го розв’язання, оскільки зростання безробіття призводить до знижен­ня рівня життя, збільшення тіньо­вої зайнятості, погіршення кримі­ногенної ситуації, поширення па­сивної моделі поведінки, втрати мотивації до праці, зміни структу­ри ціннісних орієнтацій та падіння престижності легальної праці.

До обговорення цих та інших на­гальних питань в сфері молодіжної зайнятості долучилися заступники Голови ФПУ Сергій Кондрюк та Єв­ген Драп’ятий, директор Регіональ­ного представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвітц, голова Проф­спілки працівників державних уста­нов України Тетяна Нікітіна та ін.

У рамках заходу було проведено п’ять семінарів на теми: «Освіта та навчання заради зайнятості. Як зро­бити цю місію можливою?», «Спра­ведливий ринок праці», «Соціальна справедливість: подолання бідності серед молодих людей», «У пошуках кращої долі: міграція», «Відпові­дальність основних акторів ринку праці». Йшлося про виклики для ви­пускників вишів, низьку оплату праці молодих людей, погані умови життя та житло для них, а також не­врегульовану міграцію тощо.

Учасники зустрічі зазначили, що сьогодні зростає усвідомлення того, що лише окремими діями не можна добитися продуктивної за­йнятості та гідної праці для моло­ді. Це скоріше вимагатиме трива­лих і рішучих спільних заходів уря­ду, організацій роботодавців, проф­спілок, а також самих молодих лю­дей. Необхідно чітко визначити стратегічні цілі і завдання, які по­стають перед державою в сучасних соціально-демографічних умовах, з урахуванням пріоритетів еконо­мічного розвитку. Необхідна реалі­зація цілісної стратегії розвитку національного трудового потенці­алу, узгоджена з інвестиційною, промисловою, податковою, демо­графічною, освітньою та соціаль­ною політикою.

На думку Сергія Кондрюка, про­блема ринку праці та українського суспільства загалом пов’язана з трьома причинами. «По-перше, це тотальна деморалізація – ціннос­тей, професій, праці, – зауважив за­ступник Голови ФПУ. – Друга при­чина – тотальний правовий нігілізм. І нарешті, третя і головна причина, з точки зору профспілок, полягає в тотальній соціальній несправедли­вості. Сьогодні на ринку праці соці­альна несправедливість досягла свого апогею. Відтак, на моє глибо­ке переконання, говорити про укра­їнський ринок праці без проведення чесної діагностики є абсурдом. Тому ФПУ готує пропозиції щодо перегляду методології визначення цих понять, більш чіткого і зрозумі­лого підходу до них».

У ході зібрання учасники ді­йшли висновку, що спільна, вива­жена й ефективна політика соці­альних партнерів у питаннях моло­діжної зайнятості та ведення соці­ального діалогу дасть змогу змен­шити відсоток безробіття серед мо­лоді, а також підвищити рівень гід­ної зайнятості молоді в Україні.

 

  •  Із перших вуст

 Про нинішній стан молодіжної зайнятості в Україні на прохання «ПВ» розповіли учасники зустрічі.

 Маргарита Майорова, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України:

Нинішня ситуація з молодіжною за­йнятістю є до­сить напруженою. З одного боку, мо­лодь не хоче пра­цювати, а з іншо­го – держава не створює їй спри­ятливих умов для цього. Аби молода людина хотіла працювати, вона має насамперед отримувати кон­курентоспромож­ну зарплату.

 Валентина Шевченко, керівник департа­менту розвитку профспілкового руху апарату ФПУ:

Якщо в Україні більше 40% моло­ді буде безробіт­ною, це вкрай не­гативно позна­читься на соці­альному стані. І звичайно, проф­спілки, хоч вони й не створюють робочі місця, на всіх рівнях повинні зробити все, аби сприяти працевлаштуванню молоді.

 Андрій Івашина, головний спеціаліст ЦР Профспілки пра­цівників нафтової і газової промисло­вості України:

Зайнятість не лише молодіжна, а й загалом у краї­ні, якщо й не дося­гла критичного стану, то однако­во перебуває в жа­люгідному стані. І, можливо, цей за­хід стане по­штовхом до пози­тивних змін і діє­вих кроків влади, профспілок, моло­діжних рад на під­приємствах та ін.

 Дар’я Бортнико­ва, в. о. заступника голови студент­ського профкому Харківського націо­нального універси­тету ім. В. Каразіна:

Проблеми є. Мо­лодь не розуміє, чого вона хоче. Приміром, випус­кники шкіл не го­тові обирати майбутню профе­сію. З іншого боку, є певні проблеми в освіті. Молодь розвивається, од­нак не такими темпами, як того вимагає сучасне суспільство.

 Віталій Козлов, Донецька обласна організація Проф­спілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України:

Не можна пробле­ми молодіжної за­йнятості відо­кремлювати від зайнятості як та­кої. Якщо немає ро­бочих місць, то їх немає ні для кого. Щоб подолати проблему безро­біття серед моло­ді, слід подолати цю проблему в Україні загалом.

 Галина Дани­ленко, директор Навчально-методичного центру профспілок, м. Луцьк:

На думку молоді, держава повинна, роботодавець по­винен, профспілки повинні – всі повинні. Однак кожен має знати, що все залежить саме від нього – тоді ситу­ація покращиться. Більша частина молоді західних ре­гіонів України орі­єнтована на виїзд за кордон. І це тривожний знак.


 Урсула Кох-Лаугвітц: «Ми високо цінуємо співпрацю з ФПУ»

  Директор Регіонального представни­цтва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні та Бі­лорусі Урсула Кох-Лаугвітц добре знайо­ма профспілковому активу нашої країни. Активно співпрацюють Регіональне пред­ставництво та його керівник із Федераці­єю профспілок України. Саме із запитання про це ми й почали нашу розмову.

– Відверто кажучи, ми вва­жаємо Будинок профспілок своїм другим офісом, тут ми відчуваємо себе як удома, – всміхається пані Кох-Лаугвітц.

– Добре. А які основні про­грами наразі здійснюєте спільно з профспілками і які плануєте на перспективу?

– Про це можна розмовляти дуже довго. Насамперед, ми дуже високо цінуємо нашу співпрацю з ФПУ. Ми маємо багато спільних тем. Ось де­які з них. Два дні ми разом обговорюватимемо актуаль­не питання молодіжної за­йнятості. Ця тема завжди ак­туальна, тому що стосується кожної молодої людини. Це важливо саме тому, що без молоді немає профспілок та їх майбутнього.

Ще один приклад. Упро­довж двох років ми спільно працюємо над питаннями досягнення гідної праці в Україні, а також перспектив розвитку української еконо­міки. Дуже плідна співпра­ця у нас із профспілками на регіональному рівні.

Якщо говорити про плани на майбутнє, то наприкінці листопада або на початку грудня ми, як і кожного року, будемо проводити за­сідання для визначення спільних тем для співпраці. У мене вже є декілька ідей такої співпраці на наступ­ний рік. Хочу підкреслити, що наша місія полягає не в нав’язуванні якихось тем, а в постійній комунікації, спілкуванні, пошуку спіль­них тем для їх реалізації.

– Як Ви оцінюєте ініціативи профспілок щодо молодіж­ної зайнятості та роль Фон­ду в цій справі?

– Ми підтримуємо цю ініціа­тиву. Наш офіс, як і офіси Фонду в інших країнах, за­вжди приділяє цій темі осо­бливу увагу. Щорічно ЄСви­трачає на ці потреби біля 6 млрд євро. Те, що проф­спілки України сьогодні звертаються щодо цих пи­тань до державних структур, роботодавців, вважаю дуже правильним та необхідним.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

31.08.2013


Анна РЄПІЧ, редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання