« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

На захисті здоров’я та трудового потенціалу

На захисті здоров’я та трудового потенціалу

 Фінансування відпочинку й оздоровлення застрахованих працівників і членів їхніх сімей у поточному році та прийняття нового Трудового ко­дексу були темою обговорення на брифінгу з представниками регіо­нальних ЗМІ, що відбувся 1 червня в Будинку профспілок. У заході взя­ли участь в. о. першого заступника Голови Федерації профспілок України Григорій Осовий і заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Соціальна сфера

Соціальний захист, зокрема оздоровлення, працівників та чле­нів їхніх сімей – пріоритетний на­прям роботи для профспілок, тому ФПУ велику увагу приділяє орга­нізації відпочинку та оздоровлен­ня дітей. У 2012 році фінансування відпочинку та оздоровлення за­страхованих працівників за раху­нок фондів соцстрахування з ініці­ативи профспілок значно збільши­лось. Торік коштами соцстраху­вання було оздоровлено 242 тис. працівників, а у поточному році вдалося ще збільшити кількість путівок. Сторони соцдіалогу тричі поверталися до корегування бю­джету Фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності. Таким чином, загалом суму коштів на оздоровлення збільшено до 1 млрд 400 млн гри­вень. Це рекордний показник за останні 5 років.

Окремий напрям цієї роботи – оздоровлення дітей. Як наголосив Григорій Осовий, «позиція проф­спілок полягає в тому, що оздоров­лення дітей – пріоритетне завдан­ня як для держави, так і громад­ських організацій. Щодо фінансу­вання оздоровчої кампанії – на ці цілі спрямовується із різних дже­рел 2,4 млрд грн. Значно збільше­но фінансування за рахунок соці­ального страхування – на 72%. Вра­ховуючи особливості придбання цих путівок, кожна четверта з них буде надаватися безкоштовно. Це зроблено вперше за останні роки».

Турботу профспілок виклика­ють встановлені норми харчування в дитячих закладах – вони давно за­старіли і не відповідають реаліям, а тому потребують невідкладного перегляду. Профспілки неоднора­зово на цьому наголошували та пропонували їх підвищити. Григо­рій Осовий поінформував про те, що за результатами обговорення цих питань на засіданні Кабінету Міністрів Прем’єр-міністром Ми­колою Азаровим дано доручення міністру соціальної політики На­талії Королевській терміново під­готувати відповідні зміни.

Трудовий кодекс

Розповідаючи про законопроект у цілому, Сергій Українець наголо­сив, що профспілки підготували майже 150 пропозицій щодо покра­щення ухваленого Верховною Ра­дою у першому читанні нового Трудового кодексу, але вважають, що основа для роботи вже є. Сергій Українець зазначив, «що зараз в окремих засобах масової інформа­ції поширюється інформація про те, що цей законопроект погіршує становище працівників. Але якщо уважно й об’єктивно прочитати його текст, а також проаналізува­ти пропозиції, які в ньому містять­ся, неважко зрозуміти: це не так». Було наведено такий приклад. «Дехто говорить, що новий Трудо­вий кодекс запроваджує 12-годиний робочий день. Насправді справа зовсім в іншому – запропо­новано ввести граничну межу ро­боти протягом доби. Бо без такої межі роботодавець може встанов­лювати будь-яку робочу добу – аж до 24 годин. Більш того, через на­думане несприйняття цієї норми автори законопроекту змушені були вилучити її з документа».

Позиція профспілок відома: но­вий Трудовий кодекс має відпові­дати інтересам людини праці. На жаль, попередня Верховна Рада не ухвалила проект документа, що знаходився у неї на розгляді і яким нині можна було б користуватися та вдосконалювати шляхом внесен­ня подальших змін і доповнень.

Сергій Українець наголосив, що впровадження нового законопро­екту має на меті покращити умо­ви, в яких працюють люди, визна­чити шляхи вирішення деяких досі невизначених і проблемних ситуацій. У законопроекті норма робочого часу залишається, як і раніше, 40 годин на тиждень. Але ті години, які людина працює по­над норму, є понаднормовим робо­чим часом, за який вона має отри­мувати додаткову оплату. Це чіт­ко прописано в новому Трудовому кодексі.

Одним з нововведень є обов’язкове укладання трудового догово­ру в письмовій формі. Це дозволяє працівнику на законних підставах обстоювати свої права. Сергій Українець також навів низку ін­ших прикладів того, яким чином прописані в законопроекті норми захищають соціально-економічні права та інтереси людини праці.

09.06.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання