« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

Інтереси трудової людини мають об’єднати всіх, хто готовий за них боротися

Інтереси трудової людини мають об’єднати всіх, хто готовий за них боротися

«Новий курс» «Батьківщи­ни» і план Сергія Капліна «За простих людей» − у ФПУ проаналізували пер­спективи програм обох пар­ламентських представників.

Ф едерація профспілок України 2 роки тому підписала мемо­рандум про співпрацю з дво­ма народними депутатами Верховної Ради: Вадимом Ів­ченком та Сергієм Капліним, делегувавши їм право представляти інтереси 6,5 млн профспілчан у парламенті. Не маючи влас­ного права законодавчої ініціативи, ФПУ пішла на цей крок, аби мати змогу реалізо­вувати напрацьовані законопроекти щодо захисту трудящих у залі парламенту. Задля забезпечення плідної співпраці керівни­цтво Федерації пильно стежить за кожним кроком обранців, які взяли на себе відпові­дальність відстоювати права спілчан.

Зважаючи на систематичне невиконан­ня положень Генеральної угоди, підписа­ної Урядом, профспілками та роботодавця­ми, ігнорування владою соціальних вимог ФПУ та стійку тенденцію розриву між зарплатами і купівельною спроможністю українців, поширення бідності серед пра­цюючих, Федерація профспілок України була вимушена прийняти низку політич­них рішень і шукати союзників серед на­родних депутатів з близькими соціальни­ми позиціями. Так був укладений мемо­рандум про співпрацю з партіями «Бать­ківщина» та СДП, а депутати від цих політ­сил зобов’язалися представляти інтереси профспілчан у залі Верховної Ради. Вадим Івченко та Сергій Каплін вибудовують свою законотворчу роботу таким чином, аби максимально враховувати інтереси не лише членів профспілок, а й усіх найманих працівників у країні, використавши для цього профспілкові напрацювання.

Захист трудових та соціальних прав ро­бочого люду покладає величезну відпові­дальність на Федерацію та її керівництво, а отже, ФПУ завжди тримає руку на пульсі подій, передусім законотворчого процесу. Упродовж року Президія та Рада Федера­ції профспілок ознайомилися та прийняли звіти своїх громадських омбудсменів у парламенті, а заступник Голови ФПУ Во­лодимир Саєнко відвідав партійні з’їзди СДП та «Батьківщини», аби чітко розумі­ти, наскільки надійну політичну підтрим­ку мають народні депутати – профспілкові представники.


«Нам важливо розуміти і детально ана­лізувати програму кожної існуючої в Україні політсили, адже саме їхні політич­ні цілі, інструменти їх досягнення можуть співпадати з цілями нашої профспілкової боротьби за права працівників. Тоді нам варто вести мову про можливу більш ши­року співпрацю. Якщо ж цілі розходяться, то й дороги наші – різні.

З кожним роком питань накопичуєть­ся все більше, а відповідей на них усе мен­ше. В усьому світі профспілки не просто спостерігають, як працює держава, а бе­руть безпосередню участь у розбудові і зміцненні своєї держави, маючи власних представників у парламентах, а подекуди й в урядах. Це стало основою досягнення соціального консенсусу і швидкого розви­тку й економічного зростання скандинав­ських країн та цілої низки інших країн Євросоюзу.

Я переконаний, що заради законодавчо­го захисту працівників профспілки більше не можуть і не мусять ходити навпомацки, не маючи змоги провести розроблені влас­ними експертами законопроекти у Верхо­вній Раді та проекти урядових рішень – у Кабінеті Міністрів України.

Право законодавчої ініціативи є у кож­ного народного депутата. З тими з них, хто готовий працювати в ім’я і на користь тру­дової людини, ми зобов’язані тісно співпрацювати. Оцінкою нашої співпраці ста­нуть конкретні закони, які надійно гаран­туватимуть робочі місця, безпечну працю і гідну заробітну плату.

Найкраще і для держави, і для людей, аби захисна позиція профспілок отримала підтримку кожної впливової політичної сили. Тоді у нас є шанс вийти на широкий суспільний консенсус, максимальну мобі­лізацію ресурсів і зусиль, зосередитись на впевненому економічному і соціальному розвитку нашої країни.

Водночас справа захисту членів профспі­лок – у руках самих профспілок. Нині ми ма­ємо чітке уявлення курсу, який обрали дея­кі партії. Адже для нас важливо, щоб наші представники у парламенті були дійсно со­ціально орієнтованими та зосередженими на захисті прав людей праці, які сьогодні своїми руками і розумом, у прямому сенсі слова, рятують та піднімають економіку країни», – резюмував Володимир Саєнко.

Співпраця буде розширюватись. Подібний аналіз програм, переконані у Федерації профспілок України, збираються провести й серед інших політсил, коли вони їх пред­ставлять громадянському суспільству. Ін­тереси трудової людини мають об’єднати всіх, хто готовий за них боротися.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

Законодавство у сфері оплати праці потребує реформування

гідної оплати праці на основі справедливого розподілу її результатів, належної оцінки внеску працівників у життєздатність економі­ки та формування ВВП країни – такою є одна з головних вимог профспілок, зокрема Федерації профспілок Укра­їни. Про це заявив співголова Націо­нальної тристоронньої соціально-еко­номічної ради, Голова ФПУ Григорій Осовий під час виступу на засіданні національного круглого столу в рам­ках НТСЕР щодо реформування зако­нодавства у сфері оплати праці, що відбувся 22 червня у м. Києві.

К руглий стіл відбувся з ініціативи профспілко­вої сторони НТСЕР. Обговорювались подальші кроки в реформуванні національного законо­давства у сфері оплати праці, а також стан ви­конання Програми гідної праці МОП для Укра­їни на період 2016–2019 років, зокрема в частині досягнен­ня гідної оплати праці.

У заході взяли участь представники органів виконав­чої влади, об’єднань організацій роботодавців та профспі­лок, секретаріату НТСЕР, представник Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних і гуманітар­них прав, аташе з політичних питань у сфері зайнятості Представництва Європейського Союзу в Україні, науков­ці та незалежні експерти.

У виступах Григорія Осового, представника ФПУ у пар­ламенті, народного депутата України Сергія Капліна, чле­на НТСЕР від сторони роботодавців, заступника голови Об’єднання організацій роботодавців України Сергія Про­хорова, генерального директора Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України Юрія Кузового, керівника проекту «Громадська синергія» та Європейської програмної ініціативи Міжна­родного фонду «Відродження» Дмитра Шульги, другого секретаря, радника з питань зайнятості Представництва ЄС в Україні Мартіна Шрьодера та інших йшлося про різ­ні, але дуже актуальні та важливі аспекти цієї проблеми.

Заступник співголови НТСЕР від профспілкової сторо­ни, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін розповів про повноваження профспілок у вирішенні конфліктних пи­тань, що виникають, зокрема, через несплату зарплатних боргів. Він нагадав про арсенал, який є у профспілок для надання трудящим правової допомоги, захисту їх законних прав у судових інстанціях, здійснення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства та ін. Вод­ночас, підкреслив він, украй необхідно також провести ре­формування законодавчої бази щодо питань оплати праці.

Виступи та пропозиції створили основу для вироблен­ня відповідних рекомендацій круглого столу.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

08.07.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання