« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

МІЧИГАН: НЕ ШТАТ, А ШТАМ

МІЧИГАН: НЕ ШТАТ, А ШТАМ

Щ оосені, особливо з настанням холодів, населення турбує запи­тання: який грип посуне на Україну? Був і свинячий, і пта­шиний, і «Гонконг», і ще низка штамів. Ни­нішнього року медики прогнозують циркуля­цію трьох: «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган». Саме останній найбільше хвилює фахівців з Міністерства охорони здоров’я. На те у відом­ства є серйозні причини: слабкий імунітет до цього штаму і критично низький відсоток охоплення вакцинацією на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в країні.

Громадяни вважають це дорогим задово­ленням. Медики ж заявляють, що економіч­ні затрати на медикаментозну профілакти­ку чи лікування навіть неускладненого гри­пу значно перевищують вартість вакцини.

Кожен має подумати, що обрати, але ін­фекціоністи попереджають, що «Мічиган» відрізняється важким перебігом з великою ймовірністю виникнення ускладнень.

Традиційно пік захворюваності на грип припадав на кінець січня – початок лютого. Та в останні 2 роки терміни переміщалися на грудень. Позаминулого року це був кінець грудня, а минулого – початок. Чому так від­бувається, ніхто пояснити не може. Намага­ються з’ясувати це і в Європейському бюро ВООЗ.

Вітчизняні фахівці прогнозують, що цьо­го року на грип захворіє кожен шостий українець. Причому в зоні ризику опинять­ся люди від 25до 50 років. Із січня почне цир­кулювати курячий грип, небезпечний свої­ми ускладненнями для дітей і людей похи­лого віку. Це пневмонія, отит, ускладнення нервової та серцево-судинної систем. Тож терапевти закликають при перших симпто­мах захворювання звертатись до фахівців, а не бігти до аптеки в пошуках «дієвих та дешевих» препаратів.

І ще одне: вакцинуватися можна і потріб­но тільки в спеціальних кабінетах щеплень, попередньо переконавшись, що медичний заклад має ліцензію на їх проведення. Про­сто купити вакцину і зробити ін’єкцію вдома не можна. Тільки лікар після огляду може сказати, чи немає раптом протипоказань. Деякі експерти називають такі перестороги надмірними, посилаючись на міжнародний досвід. У багатьох країнах світу вакцинацію здійснюють прямо в аптеці, аеропортах і на­віть супермаркетах. Для цього є спеціальні кабінки, де людину за бажання вакцинують.

Скільки коштуватиме вакцина від грипу, поки невідомо. У минулому році одна доза ко­штувала від 100 до 170 грн. За інформацією ме­диків, вартість лікування грипу без усклад­нень складала минулоріч 400–500 грн, а з ускладненнями, коли потрібно було терміно­во приймати антибіотики, – майже 1 тис. грн.

АЛЛА МИРОНЕНКО,

ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ РЕСПІРАТОРНИХ ТА ІНШИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ ІНСТИТУТУ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ІМ. Л.В. ГРОМАШЕВСЬКОГО НАМН УКРАЇНИ:

«Штам грипу «Мічиган» належить до нової групи, тож становить значну небезпеку для життя людей. У групі ризику – вагітні жінки, люди похилого віку, а також ті, хто страждає легеневими, серцево-судинними хворобами. Вірус, що називається, б’є по ле­генях і серцю, призводить до порушення обміну речовин, а це вже сигнал для діабетиків».

 


ОПТИМІСТИЧНИЙ ПРОГНОЗ ДЛЯ ГРЕЧКИ

Д оки купівельна спроможність українців катастрофіч­но знижується, ціни на продукти харчування продо­вжують зростати. Експерти прогнозують, що до ново­го року ціни зростуть на 15–25%. Рекордсменами бу­дуть м’ясо й молоко. А от різкого подорожчання фруктів не по­винно бути. Аграрії потішили українців, що за кілограм яблук доведеться викласти «всього» 30–35 грн. От тільки гречка начеб­то не додасть в ціні. В усякому разі, стверджують аналітики, тенденцій зростання не очікується. У крайньому випадку, подо­рожчає на 3–4%. Покупці обурюються, зачувши такий прогноз: куди вже далі дорожчати? І це стосується не тільки яблук чи гречки. Впродовж минулого місяця здорожчали більше 65% так званих соціальних продуктів.

«Мене турбує питання зростання цін, зокрема на продукти хар­чування. Але воно зумовлене коливанням зовнішніх ринків та сезонними чинниками. Очевидно, що імпорт тисне на ціни все­редині країни. Але ми тримаємо це питання в полі зору, – заявив Прем’єр Володимир Гройсман. – Головне, аби доходи громадян випереджали зростання цін. І ми спробуємо вжити низку захо­дів, які дозволять зупинити зростання».

Українці це вже чули. І про покращення, і про зростання еконо­міки, яке буде вже незабаром, і про планомірне підвищення цін на все підряд під виглядом економічно обґрунтованої тенден­ції. Низьку вартість будь-яких продуктів і комунальних послуг за кордоном пояснюють адекватним співвідношенням із зарплатою. Експерти кажуть – не тільки. До прикладу, плитка шо­коладу у Британії коштує 39 пенсів, а це 13 українських грн, за кіло свинини просять 1,15 фунта, за нашими мірками 38 грн. Про яку адекватність можна говорити, якщо середня зарплата там 1500 фунтів? В українській валюті це майже астрономічна сума – 50 тис. грн.

Нам розповідають про неврожай, низьку конкуренцію між ви­робниками, відсутність культури постачальників, шалені націн­ки у закладах торгівлі. Водночас експерти переконані, що стрім­кому зростанню цін слугувала банальна змова виробників.

Приміром, ціна на курятину. Сьогодні навіть курячі лапи ко­штують 18–20 грн, не кажучи про стегенця та філе. Ціни диктує монополіст – Миронівський хлібопродукт. Належить він колиш­ньому заступнику голови Адміністрації Президента, успішному і впливовому бізнесмену. Підприємство отримує захмарні суми дотацій з державного бюджету. Депутати кілька разів намагали­ся переглянути Закон про дотації, однак аграрне лобі надто по­тужне під куполом Верховної Ради. Тож допомога з бюджету надходить не до маленьких фермерів, а до великих агрохолдин­гів, які штучно роздмухують ціни.

 

КОМЕНТАР

Олена БЄЛАН, головний економіст Dragon Capital:

«В Україні за 9 місяців п. р. ціни зросли на 19% порів­няно з аналогічним періодом минулого року. Показ­ник інфляції у вересні виявився набагато вище нашої оцінки і консенсус-прогнозу агентства Bloomberg. Причиною ситуації став несподіваний стрибок цін на яйця і триваюче подорожчання м’яса.

Стрибок цін на яйця був, ймовірно, спровокований сезонним скоро­ченням обсягів виробництва у вересні, а також збільшенням їх екс­порту на 70%. Стрімкому злету цін на м’ясні продукти сприяли висо­кі світові ціни, відновлення внутрішнього споживчого попиту, зрос­тання витрат на виробництво, а також скорочення поголів’я свиней унаслідок епідемії африканської чуми.

Крім того, зниження врожаю фруктів і деяких овочів через неспри­ятливу погоду навесні також негативно впливає на ціни. Так, сезонне падіння цін на городину у вересні було аж надто помірним, що при­звело до істотного подорожчання цих продуктів харчування в річно­му еквіваленті».

 

23.10.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання