« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

КІР АТАКУЄ

КІР АТАКУЄ

В Україні стрімко зростає кіль­кість хворих на кір. Найбіль­ші спалахи інфекції зафіксо­вані в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській облас­тях, а загальна кількість хворих сяг­нула майже 2 тис. осіб. Це переваж­но діти. Основною причиною спала­хів кору в Україні є наднизький рі­вень вакцинації, стверджують у Мі­ністерстві охорони здоров’я. Так, за даними 2016 року, менше половини українських дітей були вакциновані проти кору за календарем щеплень. Цьогоріч ситуація хоч і покращила­ся, проте незначно: станом на кінець серпня 2017 року лише 61% дітей ві­ком до 6 років отримали дві дози вакцини КПК. Через поширення ін­фекції дітей без щеплень не пуска­ють до дитячих садків та шкіл. Поки що в трьох областях, але не виклю­чено, що до них приєднаються й інші регіони. З початком навчально­го року ризик масового поширення інфекції значно збільшився.

Спалах кору не обмежиться трьо­ма областями, попереджає дитячий імунолог, член правління ГО «Бать­ки за вакцинацію» Федір Лапій. За прогнозами медиків, через місяць- півтора слід очікувати зростання за­хворюваності в інших областях.

Лікарі вкотре закликають батьків не нехтувати щепленнями. Адже специфічного лікування кору про­сто не існує, а наслідки хвороби вра­жають. До слова, нинішнього літа двоє дітей в Одеській області помер­ли через ускладнення.

Посилатися на брак вакцини не вийде. У МОЗ заявили, що наразі Україна на 100% забезпечена вакци­ною проти кору. Фахівці міністер­ства переконують, що вакцина від кору є якісною та безпечною, вона абсолютно безкоштовна.

А педіатри б’ють на сполох: бать­ки все частіше відмовлятися від обов’язкової вакцинації дітей. Точ­ну кількість «відмовників»назвати складно, оскільки таку статистику просто ніхто не веде. Самі ж батьки із числа категоричних опонентів ще­плень зазвичай аргументують свою поведінку так: це особиста справа кожного.

Експерти такої думки не поділя­ють. Профілактичні щеплення – не особиста справа кожного, оскільки йдеться про запобігання спалахам інфекційних хвороб і навіть епідемі­ям. Згідно з існуючим законодав­ством, щеплення, внесені до Націо­нального календаря вакцинації, обов’язкові для всіх. Алергічна реак­ція на щеплення може бути одна на мільйон, констатують лікарі.

За календарем, щеплення від кору, краснухи та паротиту робиться двічі за життя: в 1 та 6 років. Імунізація не захищає на 100% від хвороби, проте у разі зараження кір буде протікати в легкій формі без небезпечних для життя ускладнень. Це вірусна інфек­ція, і сама по собі вона не є вкрай не­безпечною, проте для неї характерні тяжкі ускладнення. Крім того, най­частіше хворіють на кір саме діти, тому завдання дорослих – захистити їх від можливої небезпеки.

В Україні ситуація із щеплення­ми є найгіршою в Європейсько-Азій­ському регіоні ВООЗ. 50% дітей без відповідних щеплень з цього регіону проживають саме в нашій державі.

ОКСАНА СИВАК, ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я:

«Спалахи кору в Україні циклічні й відбуваються кожні 5–6 років. Вони зареєстровані в 2001, 2006 та 2012 роках. Так, у 2012 році було зареєстровано 35 тис. випадків захворювання на кір та 3 смер­ті внаслідок цього захворювання. Для порівняння, у 2015 році було зареєстровано 105 випадків кору, у 2016-му – 102 випадки».

 


ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН: ПРОБЛЕМИ Й ПЕРСПЕКТИВИ

Н овий опалювальний сезон в Україні стартує буквально через 2–3 дні. Прем’єр-міністр України Володимир Грой­сман рекомендував містам розпочинати опалювальний сезон тоді, коли 3 дні поспіль середньодобова темпера­тура становитиме менше 8 градусів за Цельсієм. Відтак у деяких регіонах опалювальний сезон розпочався раніше традиційного 15 жовтня. Влада відрапортувала про стовідсоткову готовність до зими. Однак, на переконання експертів, картина не зовсім райдужна. Більшість будинків утеплені недостатньо. Віце- прем’єр-міністр Геннадій Зубко занепокоєний: на опалення ква­дратного метра площі Україна витрачає у чотири рази більше ресурсів, аніж Німеччина, і втричі більше, ніж сусідня Польща. Які аргументи, що ваша багатоповерхівка реально готова до зими, аби не переплачувати за невиправдані втрати тепла?

Фахівці наголошують, що особливої уваги наразі потребує опа­лювальна система будівель. А це стан труб, індивідуальні тепло­пункти. Виконавчий директор Асоціації управителів багато­квартирних будинків Андрій Нікончук наголошує, що перед по­чатком опалювального сезону треба було ретельно почистити труби від накипу та іржі. Довіряти чесному слову фахівців ЖЕКу не варто, радить експерт. Слід обов’язково проконтролю­вати виконання таких робіт. Від того, наскільки чисті труби, за­лежить кількість тепла в батареях, а отже, і в оселях.

Аналітики житлового ринку стверджують, що будинки можуть економити до 70% тепла від енергоефективних заходів. Для цього треба зовсім небагато. Перевірити, чи всі вікна в під’їзді засклені, чи є на дверях пружини і ущільнювачі, чи перекритий вихід на дах будинку. Хоча для того, щоб збагнути, які заходи слід вжити задля економії, не зайве провести енергоаудит усього будинку і за допомогою спеціальних пристроїв визначити місця, де втрача­ється теплова енергія. Експерти наполягають, що не варто пере­йматися проблемами енергоефективності самотужки. Краще до­віритись спеціалістам енергосервісної компанії. Фахівці запевня­ють, що нині особливим попитом будуть користуватись енерге­тичні менеджери. Тільки вони здатні провести всебічний енерге­тичний моніторинг споживання газу, води, електроенергії прак­тично по кожному індивідуальному будинку. Коли складеться повна картина про споживання, можна робити висновки про ано­малії споживання. І за даними такого детального аналізу будува­ти плани модернізації. Поки що в жодному місті немає повної картини споживання енергії. Закон про комерційний облік ще не запрацював на повну потужність, відтак належного обліку спо­живання енергії по кожному будинку немає. До того ж, в Украї­ні, за останніми даними, тільки 69% будинків житлового сек­тору оснащені будинковими приладами обліку теплової енер­гії. Лічильники води встановлені лише у 77% абонентів.

  • КОМЕНТАР

Тетяна БОЙКО, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА»:

«Наші експерти надіслали запити до НКРЕКП стосов­но показників діяльності постачальників тепла. Проа­налізували отримані дані і дійшли висновку, що фак­тичні втрати тепла становлять 16%, тоді як планові – 12%. Якщо додати ще власні витрати теплопостачаль­ників, то ми побачимо, що тільки близько 80% тепла доходить до споживачів. Це означає, що систему тарифоутворення потрібно змі­нювати, і НКРЕКП пропонує перехід на систему стимулюючого утво­рення тарифів. Проте вона буде впроваджена наразі лише для ліцен­зіатів НКРЕКП, яких у Національній комісії залишиться не так багато. Поглиблюється ситуація із зношеними мережами іще й тим, що дер­жава не може розрахуватися з боргами по пільгах і субсидіях. За час, поки борги держави не погашаються, підприємства фактично нічого не робили для виконання заходів, передбачених інвестиційною про­грамою. При 75% зношеності мереж я не розумію, як можна рапор­тувати про готовність до опалювального сезону».

16.10.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання