« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

КРАПЕЛЬНИЦЯ НА ДЕСЕРТ

КРАПЕЛЬНИЦЯ НА ДЕСЕРТ

У Львові більше шести десятків людей потрапили до лікарні з отруєннями копченою рибою, яку продавчиня готувала у себе в квартирі, а коптила в одному з боксів гаражного кооперативу. Серед жертв харчового отруєння – семеро дітей. Нині життю пацієнтів ніщо не загро­жує, однак лікування буде тривалим, стверджують медики. Це тільки один епізод, коли людей госпіталізували піс­ля вживання неперевіреного продукту.

Чому випадки масового харчового отруєння стають звичними для Украї­ни? Нинішнього літа отруїлися чимало дітей у таборах відпочинку та санаторі­ях. Загалом, з початку року співробіт­ники Держпродспоживслужби зафіксу­вали 79 спалахів гострих кишкових ін­фекційних захворювань, у результаті яких постраждала 941 особа, з них –750 дітей. Щодо кожного випадку захворю­вання у закладі громадського харчу­вання служба проводила розслідуван­ня. Результати вражають: найчастіше причиною харчових отруєнь у їдаль­нях, кафе та навіть престижних ресто­ранах стає нехтування правил особис­тої гігієни працівниками закладів гро­мадського харчування. Наприкінці червня у столичному суші - ресторані компанії «Суші Ленд Євразія» майже 40 людей «підхопили» сальмонельоз. Піз­ніше з’ясувалося, що збудника хвороби виявили у кухаря закладу. Хоча в його санітарній книжці про це ні слова. Цей документ «радянської доби» давно вже не слугує за призначенням.

Санітарну книжку досить часто просто купують у підземних перехо­дах чи в знайомих. Коштує вона не більше 100 грн. Треба просто вписати до неї прізвище, ім’я, по батькові, вклеїти фотографію та копію про ана­лізи. Власники закладів особливо не переймаються, звідки у нового співро­бітника таке «посвідчення». Тож і по­повнюють лави кухарів і пекарів люди з відкритою формою туберкульозу, ін­фекційною жовтяницею, кишковими хворобами і паразитами.

Держспоживслужба всю провину за порушення покладає на мораторій про тимчасову заборону перевірок закла­дів громадського харчування, через що в них порушуються всі можливі норми та правила. Перевагами мінімі­зованого підходу до перевірок опера­торів ринку харчової продукції ско­ристалися перш за все несумлінні під­приємці. Як наслідок, минулого літа країну сколихнули смертельні випад­ки ботулізму, пов’язаного з уживан­ням в’яленої риби. Стало очевидно, що в країні немає ефективної системи контролю за безпечністю харчової продукції. А коли немає відповідаль­них, споживачі одразу ж позбавляють­ся гарантій безпечності. Експерти од­ностайні: поки не встановлять жор­стких правил щодо контролю вироб­ництва харчових продуктів, ми не бу­демо захищеними. Прикро усвідомлю­вати, що захищати права споживачів у нас починають лише тоді, коли пів­сотні осіб госпіталізовано або коли трапилися летальні випадки. І хоча за фактами масових отруєнь в Україні було порушено 21 кримінальне прова­дження, знову й знову надходять пові­домлення про черговий спалах го­стрих кишкових захворювань після частування у закладах громадського харчування.

НАЙГУЧНІШІ МАСОВІ ОТРУЄННЯ 2017 РОКУ

ПРИЧИНА :

ВЕРЕСЕНЬ

ЛЬВІВ

56 ОСІБ ОТРУЇЛИСЬ КОПЧЕНОЮ РИБОЮ

САЛЬМОНЕЛЬОЗ.

ВЕРЕСЕНЬ

КИЇВ

БЛИЗЬКО 200 ШКОЛЯРІВ ОТРУЇЛИСЬ РИБНИМИ КОТЛЕТАМИ

КИШКОВА ПАЛИЧКА.

ЛИПЕНЬ

БЕРДЯНСЬК

261 ДИТИНА ОТРУЇЛАСЬ ГРЕЧАНОЮ КАШЕЮ

ГОСТРА КИШКОВА ІНФЕКЦІЯ.

ЛИПЕНЬ

ІВАНО- ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

34 ЛЮДЕЙ ОТРУЇЛИСЯ М’ЯСОМ ПТИЦІ

КИШКОВА ПАЛИЧКА.

ЧЕРВЕНЬ

КИЇВ

39 ОСІБ ОТРУЇЛИСЬ СУШІ

САЛЬМОНЕЛЬОЗ.

КВІТЕНЬ

КОНОТОП (СУМСЬКА ОБЛАСТЬ)

58 ДІТЕЙ ОТРУЇЛИСЯ М’ЯСОМ ПТИЦІ

ЗОЛОТИСТИЙ СТАФІЛОКОК.

 

 

БОРИС КОБАЛЬ, ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ВЕТЕРИНАРІЇ ДЕРЖСПОЖИВСЛУЖБИ:

«Однією з причин збільшення харчових отруєнь в Україні є скасування низки документів, які мають засвідчувати якість і безпечність продукції. Це зумови­ло послаблення державного контролю і, відповідно, стало однією з причин поширення кишкової інфекції. Наразі в Україні супровідні ветеринарні доку­менти на сировину та готову продукцію скасовані, декларацію від товаровироб­ника замінено товаротранспортною накладною. Але вона не містить жодної ін­формації щодо показників якості та безпечності продуктів, адже в ній зазначається лише кількість товару, асортимент, продавець і покупець. Такий документ не передбачає наявності висновків дер­жавної чи відомчої лабораторії».

 


НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ

Х ліб уже в жовтні може подорожчати в середньому на 50 копійок, стверджують аграрні експерти. Головна при­чина подорожчання, звісно, погодні умови. Бо через за­суху врожаю зібрали менше, аніж минулого року. Під­сумки цьогорічних жнив ще будуть досліджувати фахівці. Од­нак і без урахування цьогорічного врожаю, доводиться конста­тувати, що хліб в Україні за рік подорожчав на 21%.

Ціни на борошно першого ґатунку з вересня 2016 по вересень 2017 років зросли на 12%, борошно житнє – на 4,5%, водночас час хліб пшеничний з борошна першого сорту подорожчав на 19%, а хліб житньо - пшеничний – найбільш соціально орієнтований – на 20,9%, констатують аналітики.

Така тенденція непокоїть, враховуючи те, що держава з лип­ня відмовилася від регулювання цін на соціальні продукти харчування, зокрема на хліб. Нагадаємо, що з 1 липня набула чинності постанова Кабміну про скасування державного ре­гулювання цін на продукти харчування. Згідно з постановою, виробники не зобов’язані декларувати ціни на продовольчу продукцію, а також більше не змушені обґрунтовувати необ­хідність зміни цих цін.

Через зниження врожаю підскочили ціни на зовнішньому рин­ку, де Україна є одним з ключових експортерів зернових. Тому хлібороби продають дорожче пшеницю і всередині країни. І така позиція зрозуміла: продають там, де вигідніше, бо ж немає сенсу працювати, вирощувати та збувати за безцінь. Українські аграрії тішаться прогнозом: нинішньої осені за тонну пшениці будуть давати близько 180 дол. США. Це на 10% дорожче, ніж у минулому році. Відповідно, на стільки ж може зрости ціна на хлібну продукцію.

«Якщо зерно подорожчає, то, звісно, буде дорожчати борошно. А, наприклад, у ціновій політиці на хліб близько 30–35% припа­дає на борошно. Тобто, якщо ми будемо бачити подорожчання борошна, це означатиме подорожчання хліба», – пояснює голо­ва Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Серед основних причин подорожчання хліба та борошна експер­ти називають тиск, який чинять на внутрішній ринок світові ціни, підвищення собівартості продукції через збільшення ви­трат на оплату житлово - комунальних послуг, транспортуван­ня, виплату зарплат.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олек­сій Дорошенко зауважує, що ціна на хліб до кінця року зросте на 10%. Якщо нині кілограм соціального хліба коштує майже 12 грн, невдовзі його вартість може підскочити до 13 з лишком гри­вень. Експерт не виключає, що ціну на хліб може скоригувати й курс долара. Якщо гривня впаде, ціни тут же відреагують зрос­танням, переконує Олексій Дорошенко.

КОМЕНТАР

Олег ПЕНДЗИН, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу:

«Хліб потроху дорожчає з початку 2017 року. Станом на серпень продукт подорожчав на 13%, причому що­місяця його ціна зростає на 1,5–2%. Природно, така тенденція триватиме. Крім того, зерно нового врожаю об’єктивно буде дорожчим, тому що туди закладаєть­ся нова «мінімалка», нові ціни на енергоносії. Тим більше, що ціни ф’ючерсів на зерно останні півроку потроху підвищуються, на сьо­годні приріст становить 15–20%. Ф’ючерси – індикатор ціни на зер­но. Це означає, що світові трейдери очікують зростання цін на зерно. Зерно для України – експортний товар, тому подорожчання позна­читься і на внутрішньому ринку. Тільки - но з’явиться дороге зерно нового врожаю, а ми повинні розуміти, що воно складає приблизно 60% вартості хліба, це вплине на ціну хліба в бік її зростання».

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання