« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ДОРОЖЧІ ЦИГАРКИ – МЕНШЕ КУРЦІВ!

ДОРОЖЧІ ЦИГАРКИ – МЕНШЕ КУРЦІВ!

У Верховній Раді зареєстро­вано законопроект № 7110-1, яким ставки акцизного збору на тютюнові вироби наближаються до мінімального європейського рівня. Ініціював до­кумент Прем’єр - міністр Володи­мир Гройсман, дотримуючись ви­мог Угоди про асоціацію з Євро­пейським Союзом. У проекті йдеться про поступове збільшен­ня податкового навантаження на цигарки до європейських показни­ків: з 21 євро (ставка акцизу на сьо­годні) до 90 євро за 1 тис. штук до 2025 року.

Для того, аби зменшити стрес для споживачів тютюнових виро­бів, подорожчання цигарок відбу­деться не одразу. У 2018 році пода­ток збільшиться на 8,1% (відповід­но до прогнозу індексу споживчих цін) і додатково – на 20%. Потім щорічно акцизний збір додавати­ме 20%, поки не досягне середньо­європейських показників.

Фахівці вже підрахували, що у разі ухвалення законопроекту – найближчим часом – вартість ци­гарок зросте приблизно на 7 грн. Враховуючи, що сьогодні пачка цигарок коштує приблизно 28 грн, то після подорожчання доведеть­ся викласти до 35 грн. А от за 8 ро­ків при такому податковому на­вантаженні мінімальна ціна пач­ки складатиме близько 90 грн. Це у разі, якщо не буде суттєвих кур­сових коливань.

Можливо, ця новина є прикрою для курців, проте якщо подивити­ся на ситуацію з точки зору оздо­ровлення – як нації, так і держав­ного бюджету, то не все так пога­но. Адже експерти вважають, що чим дорожчими будуть цигарки, тим менше людей витрачатиме на них гроші.

Статистика свідчить, що тен­денція зменшення споживання тютюнових виробів уже розпоча­лася. Тільки за 5 місяців 2017 року завдяки підвищенню акцизів укра­їнці викурили на 6 млрд сигарет менше. Крім того, експерти підра­хували, що за умови підвищення акцизу на 20% щорічно до 2020 року Україна отримає надходжень в державну скарбницю на рівні 2,5% ВВП.

Аналітики також зважають на зменшення рівня контрабанди до країн ЄС. Адже на сьогодні, за вели­чезної цінової різниці між цигарка­ми в Україні та навіть найближчих європейських сусідів, існує дуже ве­лика спокуса незаконно вивозити тю­тюнові вироби до країн Євросоюзу.

Щоправда, є й такі, хто вважає, що після подорожчання цигарок курців менше не стане, просто вони, як і у випадку з алкоголем, акцизи на який підвищилися рані­ше, споживатимуть неякісний контрафактний товар. А отже, зно­ву настане «зірковий» час для ті­ньової сфери виробництва та про­дажу тютюнових виробів.

АНДРІЙ СКІПАЛЬСЬКИЙ, ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ЖИТТЯ»:

«Є декілька зобов’язань за Рамковою конференцією з боротьби проти тютюну. Там є стаття 6, ми її ратифікували 10 років тому. У ній чітко вказано, що цінові засоби є дуже ефективними засоба­ми скорочення споживання тютюнових виробів. Є достатньо фор­мальні, але жорсткі зобов’язання за Угодою про асоціацію. Ми не до­тягуємо за мінімальною ставкою до ЄС. У нас 16 євро, у них – 90. Нам потрібно поступово наближатися, тобто щороку підвищувати ставки акцизів».


 

ЗАРПЛАТУ ЗБІЛЬШИЛИ, А СУБСИДІЇ – ВІДНІМУТЬ?

Е ксперти б’ють на сполох: напере­додні початку опалювального сезону може зменшити­ся кількість людей, ко­трі мають право на отримання субсидій, а також розмір самих ви­плат. Тенденція позна­чилася ще з весни. У бе­резні цього року з’явилася інформація, що протягом нинішнього опалювального сезону кількість домогосподарств, які отримують субсидії на оплату послуг ЖКГ, скоротиться приблизно на 1,5 млн. У липні було повідомлення, що з початку 2017 року субсидії отримали трохи більше 2 млн сімей, а це близько половини тих, хто звер­нувся за оформленням.

У чому причина такої тенденції? Наприкінці серпня Кабмін ви­дав постанову № 609, яка скорочує період підтвердження дохо­дів громадян з року до 6 місяців. «Уряд України своїм рішенням удосконалив процес надання житлових субсидій населенню і зменшив період, за який враховуються доходи домогоспо­дарств, з чотирьох до двох останніх кварталів», – ідеться в пові­домленні Кабміну.

Експерти вважають, що це зроблено спеціально, аби зменшити кількість тих, хто має право на отримання субсидій. Суть у тому, що коли Уряд запровадив мінімальну зарплату у розмірі 3200 грн, Прем’єр - міністр Володимир Гройсман переконував, що це жодним чином не торкнеться субсидіантів протягом опалю­вального сезону 2017–2018 років, адже доходи враховуються про­тягом року.

Тепер, коли облік доходів ведеться за півроку, ця обставина при мінімальній зарплаті 3200 дозволить відмовити у виплаті субси­дій потенційним одержувачам, а також зменшити виплати тим, хто їх уже отримував.

Ще одна новела зазначеної постанови – субсидія не призначати­меться за наявності заборгованості, загальна сума якої переви­щуватиме 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Переглянуто і нормативи споживання. У травні Кабінет Міні­стрів скоротив норми споживання опалення, а потім і газу, соці­альні нормативи якого буде знижено, починаючи з жовтня 2017 року. «Там, де є лічильники газу, статистика свідчить, що соці­альні нормативи завищені, родина стільки не споживає. То чому маємо платити за нормативами? Уряд проаналізував ситу­ацію і наблизив соціальні нормативи газу на приготування їжі та підігрів води до рівня фактичного споживання послуг», – зая­вив міністр соцполітики Андрій Рева.

Однак, в Уряді не замислилися про те, що така політика уне­можливлює та робить недоцільною економію ресурсів. Адже чим більше громадяни зекономлять газу, тепла чи світла, тим більше їм завтра зменшать соціальний норматив споживання. Щоправда, чиновники вирішили «підсолодити пілюлю», пообі­цявши компенсувати зекономлені ресурси в грошовому еквіва­ленті. І це стане першим етапом так званої монетизації субси­дій. Що ж, поживемо - побачимо.

  • КОМЕНТАР

Андрій НОВАК, голова Комітету економістів України:

«Після вкрай різкого збільшення мінімальної зарплати – з 1600 до 3200 грн дуже велика кількість україн­ських сімей можуть не потрапити до категорії тих, хто має право на отримання субсидій. На сьогодні борг за виплатою субсидій становить майже 26 млрд грн. Тому держава буде зацікавлена в тому, щоб якомога менше українських сімей отримали право на субсидію.

Що стосується так званої монетизації субсидій, то йдеться про черго­ву маніпуляцію. Бо нам тільки говорять, що це монетизація субсидій, а насправді вона стосується різниці, тобто зекономленого, а не всієї суб­сидії. Монетизація всієї субсидії, звичайно, була б найзручнішою для споживача. Але таких коштів Уряд у держбюджеті зараз не знайде».

02.10.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання