« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ВСТУПНА КАМПАНІЯ У РОЗПАЛІ

ВСТУПНА КАМПАНІЯ У РОЗПАЛІ

З абуваються потро­ху ті часи, коли абітурієнти чергу­вали ночами, аби встигнути подати доку­менти. Нині розробили спеціальний механізм. Випускники створюють електронний кабінет і подають дев’ять заяв на чотири спеціальності. Причому це можуть бути заяви як до одного вузу, так і до дев’яти. Відпо­відний сайт прийматиме заяви з 12 до 25 липня.

У Міністерстві освіти заявляють, що перехід на електронну систему до­зволив технічно забезпе­чити ідею «місце йде за студентом». Водночас частина абітурієнтів не позбавлені права подава­ти заяви в паперовій фор­мі. Це, передусім, ті, кого зараховують за спеціаль­ними квотами, або ви­пускники, у яких трапи­лися помилки в особис­тій інформації у сертифі­каті ЗНО.

Та в будь-якій заяві – електронній чи паперо­вій, абітурієнти мають вказати пріоритет – від одного до дев’яти. Один – це спеціальність, яку майбутній студент бажає освоїти в першу чергу.

Цього року впрова­джено чотири коефіцієн­ти до конкурсного балу – регіональний, галузе­вий, сільський і першо­черговий.

Регіональний коефіці­єнт орієнтований на те, аби створити кращі мож­ливості для вступників, які обрали ВНЗ у регіонах України. Він складає 1,0 для Києва, 1,01 – для Дні­пра, Львова, Одеси, Хар­кова, 1,03 – для Донецької та Луганської областей і переміщених вишів, 1,02 – в інших випадках.

Галузевий коефіцієнт 1,03 використовувати­меться лише для пода­них заяв з першими пріо­ритетами на інженернотехнічні та природничо- математичні спеціаль­ності, які потребують підтримки. Якщо вступ­ник обирає такий пріори­тет, та ще й в одному з ре­гіональних вишів, то це помітно підвищує його шанси на вступ.

Поява першочергового коефіцієнта пов’язана з тим, що нещодавно Пре­зидент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо пра­цевлаштування випус­кників». Документ надає право на першочергове зарахування до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів за державним замовленням особам, які уклали угоду про відпрацювання не менше 3 років у сільській місцевості або селищах міського типу. Тож з’являється четвертий ко­ефіцієнт, який є дуже ви­соким – 1,10.

Сільський коефіцієнт 1,02 стосуватиметься осіб, які здобули повну загаль­ну середню освіту в на­вчальних закладах на те­риторії сільських населе­них пунктів у рік вступу.

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ, МІНІСТР ОСВІТИ:

«У цій вступній кампанії ми застосовуємо коефіцієнти. Кон­курсний бал встановлюється через регіональний, галузевий і сільський коефіцієнти шляхом множення цих коефіцієнтів на здобутий результат. Таким чином ми мотивуємо наших абіту­рієнтів, аби вони зважили, чи варто їхати до Києва, чи можна все-таки навчатися ближче до місця проживання, тому що серед регіональних університетів також є гідні вищі навчальні заклади».

 

 

НЕ МЕНШЕ ПОЛОВИНИ

В ерховна Рада ухвалила закон, покликаний удоскона­лити порядок стягнення аліментів. Документ своєчас­ний, наголошують аналітики. Адже нині за кількістю розлучень Україна входить до трійки лідерів у Євро­пі. Близько 40% шлюбів не витримують і розпадаються. За­звичай, страждають діти. Не тільки психологічно, а й матері­ально. У багатьох випадках батько дитини чи кількох дітей «забуває» сплачувати гроші на їх утримання. Причому, до­могтися справедливості в судовому порядку буває вкрай складно. Тож із набранням чинності закону процес отриман­ня аліментів спрощується, а головне – прискорюється.

Які позитивні зміни в національному законодавстві відбу­дуться? По-перше, терміни отримання аліментів фіксовані. А це істотно полегшить долю тих, хто з вини батька опинив­ся в скрутній ситуації. Пояснимо на прикладі. Приміром, ра­ніше судовий розгляд міг тривати місяцями, а то й роками. З різних причин. Хвороби суддів, «затягування» з боку відпові­дача, який уперто не хотів платити на утримання свого чада, зустрічні позови про оскарження батьківства тощо. І протя­гом усього часу, поки тривала судова тяганина, дитина і той з батьків, під чиєю опікою вона перебувала, залишалися без належних за законом коштів. Щойно закон почав діяти, себто з 8 липня п. р., від дня подачі заяви на видачу судового нака­зу протягом 3 днів суд має ухвалити рішення про стягнення аліментів. Юристи вбачають позитив ще й у тому, що відпо­відне рішення про стягнення аліментів не може бути оскар­жене. Відповідач хіба що спробує подати позов про зміну роз­міру аліментів, однак він не скасовує і не зупиняє їх виплату.

Стосовно розміру аліментів, то й тут проглядаються новації. Раніше сума зобов’язання по сплаті аліментів на дитину була «не менше» 30% від прожиткового мінімуму. Сьогодні мова йде про «не менше» 50%. При цьому, максимальна сума аліментів, яку може призначити суд, доходить до 10 прожит­кових мінімумів на дитину відповідного віку.

Виходячи з норм Закону «Про державний бюджет України на 2017 рік», для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум на одну людину становить: з 1 травня – 1426 грн, а з 1 грудня – 1492 грн. Для дітей від 6 до 18 років ці цифри перебувають на позначці 1777 грн з 1 травня і 1860 грн з 1 грудня. А це означає, що мінімальна сума аліментів з урахуванням не менше 50%, яка повинна виділятися на дитину, буде дорівнювати в се­редньому 900 грн. Максимальна може доходити в середньому до 16 тис. грн на дитину.

Якщо ж відповідач відмовляється сплачувати аліменти чи свідомо затримує перерахування, в Законі передбачено пока­рання у вигляді штрафу. На суму несплати буде нараховува­тись пеня у розмірі 1% на день. До того ж, несумлінного ба­течка можуть позбавити права виїжджати за кордон. Серед санкцій – і опис майна, якщо заборгованість сягне 3 місяців.

Не допоможе відповідачу-боржнику і статус безробітного. Адже як доказ у суді юристи зможуть використовувати дані з реєстру майнових прав. Так, якщо «безробітний неплатник» раптом купить собі автомобіль або квартиру, ці відомості мо­жуть слугувати доказом його платоспроможності. І дове­деться червоніти перед сином чи донькою, котрі на відміну від дружин, не бувають колишніми.

КОМЕНТАР

Олег НАЛИВАЙКО, адвокат, власник юридичної компанії «Стратег»:

«Що треба зробити, аби законно отримати кошти на утримання спільної дитини? Якщо коротко, потрібно написати заяву і звернутися з нею до суду. Але я б не рекомендував це робити самостійно задля уникнен­ня непередбачених ситуацій у майбутньому. Погодь­теся, не всі мами знають законодавство, не в усіх є час на судові роз­гляди. Відтак краще звернутися до кваліфікованих фахівців.

Хочу зазначити, що ми почали займатися цією тематикою не про­сто так. Раніше ЮК «Стратег» спеціалізувалася виключно на кор­поративному, господарському, адміністративному та спадковому праві. Але потім трапився прецедент: одна з наших колег сама по­трапила в таку ситуацію. Ще за старих норм законодавства з усіма його складнощами. Поки ми допомагали їй розібратися з її про­блемою, наші юристи істотно просунулися в цьому напрямі й зро­зуміли, наскільки ця проблема актуальна для України. Відтоді ми встигли допомогти вже десяткам батьків і матерів з вирішенням їх делікатних, але від того аж ніяк не менш нагальних питань».

 

17.07.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання