« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ПІДРАХУВАЛИ – ПРОСЛЬОЗИЛИСЬ

ПІДРАХУВАЛИ – ПРОСЛЬОЗИЛИСЬ

Від середини травня тарифи на холодну воду зросли для 24 водоканалів України. Також подорожчало водовідведення гарячої води. Таке рішення ухвалила Націо­нальна комісія. Відтак у деяких містах України зростуть цифри в платіжках.

В Україні тариф на водо­постачання кожне під­приємство розраховує для себе самостійно. До вартості послуги входять зарплати співробітників, електроенергія, ремонт, по­датки, амортизація мереж тощо. Залежно від обладнан­ня, кількості робочих місць, стану систем ціна води в різ­них підприємств «своя».

Чому відбулось нинішнє подорожчання? Експерти ка­жуть, що українці витрача­ють менше води, аніж перед­бачалось у розрахунках во­доканалів. Громадяни поча­ли економити і масово вста­новлювати лічильники. Якщо без лічильника домо­господарства сплачували за нормою у 8 куб. м води, то ті, хто має лічильник, переко­налися, що можна спожива­ти трохи більше 2 «кубів» на людину. А це означає, що підприємства якщо й не за­знали збитків, то втратили високі прибутки, до яких звикли за десятки років.

Чиновники говорять про економічну обґрунтованість підвищення тарифів. Екс­перти ж мають свою думку. Ринок води, стверджують аналітики, монополізова­ний. У таких умовах єдиним критерієм збалансування ін­тересів «постачальник-спо­живач» має бути можливість виробляти і здатність купу­вати. Адже якщо у виробни­ка ціни зростають, а насе­лення не в змозі платити за його послуги, це призводить до банкрутства виробника чи постачальника.

Попри те, що діючі ціни на постачання води та водо­відведення вже переглядали на початку року, Національ­на комісія, що здійснює регу­лювання у сферах енергети­ки та комунальних послуг, вирішила вкотре відкоригу­вати тарифи. Рівень подо­рожчання коливається від 7 до 28%. Найбільший відсо­ток зростання – у Львові, в чисельному вимірі тарифу – Рівному та Києві.

Підвищення вартості води для українських споживачів є абсолютно необґрунтованим. Таку думку висловив колиш­ній міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. «Вартість холодної води зросла як у сто­лиці, так і по всій країні. Нацкомісія практично таємно під­няла ціни. Мотивація просто безглузда: зниження спожи­вання води. Тож на прохання монополістів вони змушені підвищувати тарифи. Нісеніт­ниця, й годі!» – стверджує екс- міністр. І додає, що раніше у «Київводоканалі» називали суму у 7,5 грн за кубометр до­статнім і обґрунтованим тари­фом. А що нині? Чому сума у 13,77 грн за куб. м води не вла­штовує монополіста?

ОЛЕКСАНДР СЕРГІЄНКО, ДИРЕКТОР «ІНСТИТУТУ МІСТА»:

«Уряд, міжнародні організації закликають українців економи­ти. Люди за свої кошти встановлюють лічильники. Практика показує, що реальне споживання води за лічильником може становити 2–2,5 куб. м, хоча до його встановлення постачаль­ник нараховував по 8 куб. м. Тобто зараз компанії недоотрима­ють свій прибуток. І коли дійсно з’являється економія, Уряд бере і підвищує тарифи, щоб не впали прибутки водоканалів. Це цинізм вищого ґатунку, адже в такому випадку втрачається весь сенс економії».

 

ПЛЯЖНИЙ СЕЗОН – ПІД НАГЛЯДОМ ПОЛІЦІЇ

У Києві розпочала роботу нова річкова поліція. Її ще називають водною поліцією. На працівників відділу покладені обов’язки із забезпечення пра­вопорядку на акваторії річки Дніпро та на об’єктах Київського воднотранспортного комплексу.

Д ва тижні тому відбулась презентація можливостей оновленого відділу водної поліції і його взаємодії із спеціальним підрозділом поліції КОРД. У рамках презентації співробітники водної поліції у взаємо­дії з бійцями цього підрозділу провели операцію із затриман­ня умовних злочинців, які захопили річкове судно. Голова На­ціональної поліції Сергій Князєв висловив надію, що підроз­діл буде позитивно оцінено громадянами. «Я думаю, що моло­дий підрозділ матиме позитивні відгуки від громадян», – ска­зав він. За його словами, така подія є дуже доречною, врахову­ючи початок літнього сезону. Громадяни з настанням літньо­го тепла починають активно відпочивати на воді і в прибе­режній зоні, тому треба надійно охороняти їх спокій. Підроз­діл захищатиме Київ не лише з води, а й з повітря.

Як це все відбуватиметься на практиці? Квадрокоптери річко­вої поліції здійснюватимуть об’єктивний моніторинг ситуа­ції на Дніпрі й оперативно надсилатимуть всю інформацію на берег. У разі потреби на порятунок потопаючих чи затриман­ня порушників вирушать патрульні водної поліції. Якщо си­туація буде надто складною, залучатимуть спеціальний під­розділ КОРД. Водну акваторію пильнуватимуть понад півсо­тні поліцейських. Їх завданням буде нагляд за дотриманням швидкісного режиму та маневрування учасниками руху на воді, перевірка на тверезість керманичів, боротьба з браконьє­рами тощо. Мрією річкових патрульних є отримати техніку, котра дозволить наздоганяти водні мотоцикли, бо навіть нові катери на це не здатні.

Загальна площа території, що підпадає під обслуговування нового підрозділу, становить близько 1,6 тис. кв. км. Крім того, за словами правоохоронців, незабаром оновлені, додат­ково оснащені підрозділи поліції на воді з’являться в Дніпро­петровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Пол­тавській, Черкаській, Одеській та Донецькій областях.

«Завдання річкової поліції – забезпечення громадського поряд­ку в акваторії Дніпра, боротьба з браконьєрами та допомога громадянам на воді», – розповідає командир оновленого під­розділу старший лейтенант Володимир Горлач. Він змалював технічне оснащення підрозділу: сім катерів, яких вочевидь не­достатньо для повноцінного функціонування. Адже поліцей­ські мають нести варту на території 43 км водної артерії голов­ної річки країни. До того ж, якщо говорити про боротьбу з бра­коньєрами, слід визнати, що ці порушники давно вивчили по­ліцейську техніку і спритно ховаються при її появі.

Ще річкова поліція буде попереджати транспортні пригоди на воді. На переконання співробітників нової поліції, водні пригоди – це справжня катастрофа, адже переважна біль­шість власників швидкісних катерів не дотримуються еле­ментарних правил руху.

Перед початком пляжного сезону відділ річкової поліції отримав засоби аеророзвідки, що значно зменшать витрату ресурсів і сприятимуть швидкому реагуванню на надзвичай­ну подію. У планах – ремонт адміністративних приміщень та житло для співробітників.

КОМЕНТАР

Михайло ПАЛАМАРЧУК, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законо­давчого забезпечення правоохоронної діяльності:

«Транспортна, водна міліція вже була. Потім її лік­відували. Зараз знову відновлюють. Ця поліція по­трібна. Адже багато злочинів вчиняють на тран­спорті – і на дорозі, і на водних просторах. Зокре­ма, йдеться про браконьєрство, а також убивства, пограбування. Тому я вважаю, що така поліція дає суспільству більше захище­ності, спокою. Тепер головне, щоб ця поліція запрацювала. Адже створити можна все що завгодно. Важливо, як працюватиме ця поліція, чи впорається із своїми обов’язками, як звітуватиме перед суспільством. Загалом, система МВС має гнучко реагувати на ви­клики і, не змінюючи чисельність особового складу, перерозподі­ляти сили туди, де в цьому є потреба. Чи то економічні злочини, чи вулична злочинність, чи інші злочини. Але, повторюю, важливо, щоб це відбувалося без збільшення чисельності поліції. Бо інакше ми перетворимося на поліцейську державу».

 

03.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання