« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ПРОЗОРІ, ЩЕ ПРОЗОРІШІ

ПРОЗОРІ, ЩЕ ПРОЗОРІШІ

Експерти Transparency International Ukraine провели дослідження, аби з’ясувати найбільш прозорі українські міста. Для цього аналітики проаналізува­ли 25 обласних центрів, а також Маріу­поль Донецької області, Сєвєродонецьк Луганської та Білу Церкву на Київщині.

О рієнтувалися на 91 показник, який характери­зує 13 сфер і га­лузей, зокрема роботу місцевої влади, доступ та участь у закупівлях, дані про житлову політику, бюджет, соціальні послу­ги, кадрові питання, осві­ту тощо. Максимально кожне з міст могло отри­мати 100 балів. Однак та­ких не виявилося. Якщо якесь місто у чомусь сильніше, то за іншими параметрами програє.

Пальму першості у прозорості отримало міс­то Кропивницький, на другому й третьому міс­цях – Київ та Івано-Фран­ківськ. Згідно з даними пілотного аналізу прозо­рості й відкритості міст, Кропивницький отримав 54,9 бала із 100, Київ – 54,45, а Івано-Франківськ – 54,3. До п’ятірки лідерів також увійшли Миколаїв і Львів з 50,1 і 48,1 бала відповідно. Найменш про­зорими містами стали Сє­вєродонецьк (13,4), Запо­ріжжя (15,6) і Черкаси (21,3).

Чому взагалі виникла ідея визначити прозо­рість українських міст? Експерти стверджують, що цьому сприяє процес децентралізації, коли все більше фінансових ресур­сів надходить до регіонів. Якщо не збільшити рі­вень підзвітності, є вели­кі ризики збільшення ви­падків корупції. Відтак за допомогою громадської ініціативи вирішено до­слідити прозорість укра­їнських міст і поглянути на об’єктивні переваги де­централізації.

«На жаль, дослідження демонструє, що навіть ре­кордсмени з прозорості отримали тільки полови­ну із 100 можливих балів. Це означає, що в цілому прозорість міст України залишає бажати кращого. Саме для того, аби підви­щувати показники від­критості муніципаліте­тів, у межах проекту буде проведено 15 тренінгів та семінарів, на яких акти­вістів, представників вла­ди та журналістів навча­тимуть кращим практи­кам протидії корупції на місцях», – наголошують у Transparency International Ukraine. Там сподівають­ся, що результати такого дослідження стануть ре­альним інструментом для міських рад щодо їх про­зорості. Влітку поточного року міжнародна антико­рупційна організація пла­нує провести рейтинг про­зорості 100 найбільших міст України, сконцен­трувавши свою увагу на бюджетній сфері: контр­акти, гранти, виділення фінансів, професійна ети­ка та конфлікт інтересів, відомості про землеко­ристування та будівельну сферу, комунальні під­приємства.

КАТЕРИНА ЦИБЕНКО, КООРДИНАТОР ПРОЕКТУ «ПОБУДО­ВА ПРОЗОРИХ МІСТ В УКРАЇНІ»:

«За 3 місяці ми зробили рейтинг 25 міст, це пілотний рейтинг. Ми хотіли показати містам, у яких сферах у них є певні недоліки, а також чіткі кро­ки, як саме і що саме потрібно зробити для того, аби підвищити прозо­рість. Цей рейтинг особливо потрібен зараз у контексті децентралізації, коли дедалі більше влади, повноважень і ресурсів переходить на місця. Це, безперечно, позитив, але при переданні повноважень з’являється більше корупційних ризиків, і наш проект спрямований на те, щоб допомогти ці ризики мінімізувати».

 

ТІЛЬКИ КОЖЕН П’ЯТИЙ

В сеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» провела дослідження, результати якого врази­ли українців. Виявляється, що лише кожен п’ятий зако­нопроект, поданий Урядом до парламенту, стає законом. Із 261 законопроекту, внесеного в парламент Урядом Володими­ра Гройсмана з квітня 2016 до березня 2017 років, 50 було ухвале­но в цілому (19%), ще 16 законопроектів – у першому читанні.

Експерти стурбовані: 19% підтримки урядових законопроектів – украй низький показник. Особливо якщо зважити, що ми жи­вемо в умовах парламентсько - президентської республіки, коли парламент формує та контролює Уряд і може відправити його у відставку. Тож рівень підтримки урядових законопроектів мав би становити близько 80%.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій звітує про «добру кому­нікацію між парламентом і Урядом», однак на результатах го­лосування це не позначається. Що насправді відбувається? Уряд подає недосконалі законопроекти чи депутати свідомо їх ігнорують? Політолог Василь Мокан вважає причиною такого становища низьку ефективність роботи самої Верховної Ради. Це і погана дисципліна, і вкрай низька відвідуваність засідань. Інша проблема, на переконання експерта, полягає в тому, що не на всіх рівнях профільні міністерства і профільні комітети співпрацюють в одній зв’язці. «Досить часто, – наголошує полі­толог, – не те що такої співпраці немає, а спостерігається пря­мий конфлікт між головою комітету і профільним міністром. Яскравий приклад з Міністерством охорони здоров’я. Були такі засідання, коли показово вся делегація міністерства залишала засідання, а голова комітету стверджувала, що міністерство не­ефективне. Ми сьогодні бачимо, що та медична реформа, на якій наголошував Володимир Гройсман і яка мала стати пріо­ритетною у поточному році, практично не зрушила з місця».

Якщо вчасно ухвалювати необхідні закони для проведення ре­форм, ситуація зміниться на краще, вважають експерти. Про­те деякі аналітики сумніваються, що законодавча влада опе­ративно вирішить усі наболілі питання. Громадський діяч, ко­ординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда зауважує: «Для парламенту є проблемою фізично обговорити і прийняти якщо не сотні, то хоча б десятки найважливіших законів. Адже час не гумовий, і навіть при інтенсивній роботі на це по­трібно багато місяців. Але, крім того, у Верховній Раді є сили, які не дадуть депутатам працювати спокійно».

Цікаво дізнатися, чия підтримка законопроектів, ініційованих Кабінетом Міністрів, найвагоміша. Згідно з дослідженням, від «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка» вона стано­вить відповідно 79 і 73%. За урядові законопроекти голосували також 65% депутатів з фракції «Самопоміч», 60% – Радикаль­ної партії і 50% – «Батьківщини».

Менше висловлювались на підтримку урядових законопроек­тів депутати групи «Відродження» та «Опозиційного блоку». Останні не спромоглися надати жодного голосу за 26 ухвалених урядових законів із 49.

«Окремі фракції фактично ведуть подвійну гру. Наприклад, ке­рівництво «Батьківщини» активно критикує Уряд Гройсмана і навіть ініціювало його відставку, але при цьому половина фракції стабільно підтримує урядові законопроекти», – зазнача­ють у «Комітеті виборців України». Його фахівці нагадали, що показники попереднього складу Уряду були дещо вищими. Рі­вень підтримки законопроектів парламентом складав 36,4%.

КОМЕНТАР

Олексій КОШЕЛЬ, генеральний директор ВГО «Комітет виборців України»:

«Один з головних висновків – сьогодні лише ко­жен п’ятий урядовий законопроект стає зако­ном. Для парламенту це вкрай негативний по­казник. Ми не пов’язуємо це з якістю урядових законопроектів чи співпрацею Уряду і парламен­ту. Насамперед ми пов’язуємо низький рівень підтримки з низь­кими показниками і з низькою ефективністю роботи україн­ського парламенту.

Нині законопроекти приймаються швидше у форматі проштов­хування – це і останній законопроект про автономію медичних закладів, і приклад проекту закону про бюджет на 2017 рік. Але слід повертатися до тих механізмів, які пропонував Володимир Гройсман, коли був Головою Верховної Ради, – до плану законо­давчого забезпечення реформ, коли будь-який документ має пе­редбачати середньострокове і довгострокове планування у зако­нотворчій діяльності на підтримку урядових законопроектів».

22.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання