« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ФПУ ПРОТИ РОЗДУВАННЯ ДЕПУТАТСЬКИХ ЗАРПЛАТ

ФПУ ПРОТИ РОЗДУВАННЯ ДЕПУТАТСЬКИХ ЗАРПЛАТ

Федерація профспілок України висловлює обурен­ня у зв’язку з підвищенням посадових окладів керівни­цтву Верховної Ради, керів­никам та членам комітетів парламенту від 40 тис. грн і вище (без урахування до­плат і надбавок) тоді, коли розмір мінімальної зарплати в країні 1450 гривень.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, Федерація профспілок України категорично не сприймає такі дії влади під час формування го­ловного фінансового документа країни на наступний рік і закликає трудящих вийти 17 листопада на всеукраїнську ак­цію протесту за відновлення соціальної справедливості у бюджетному процесі.

У свою чергу, народний депутат України, представник ФПУ в парламен­ті Сергій Каплін вніс до Верхо­вної Ради проект постанови про скасування ганебних пунктів про підвищення винагород нардепам з 1 листопада.

За інформацією Урядового порта­лу, Кабінет Міністрів також не підтри­мує пропозиції народних депутатів щодо підвищення заробітних плат чле­нам парламенту і не планує такого під­вищення у Державному бюджеті на 2017 рік. «Ми не підтримуємо рекомен­дацію про підвищення майже удвічі заробітної плати самим депутатам. Вважаємо, що такі зміни – не на часі і не можуть сьогодні відбутися», – зая­вив Володимир Гройсман.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Григорій ОСОВИЙ, Голова ФПУ:

«Заробітна плата будь-якого посадовця, держслужбовця чи державного діяча, яка фінансується за бюджетні кошти, повинна бути «прив’язана» до встановленої держа­вою мінімальної заробітної плати і бути співпоставною з суспільною значимістю і результатами праці. Зростає добробут виборців — маєш право на пропорційне зростання власних доходів від праці. Нинішнє нічим необґрунтоване підвищення нардепами собі удвічі доходів, тоді як для інших мільйонів трудівників з 1 грудня підвищення становитиме лише 10% і які якраз за свої податки їх утримують, є неприпустимим злочинним пограбуванням державної казни внаслідок зловживання владними повноваженнями. Це має стати предметом роз­слідування НАБУ та Антикорупційного комітету».


ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН ЗАКЛИКАВ МІНІСТРІВ ВЕСТИ ПОСТІЙНИЙ ДІАЛОГ ІЗ ПРОФСПІЛКАМИ

19 жовтня на засіданні Уряду Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман високо оцінив результати зустрічі з профспілковими лідерами, що відбулася 18 жовтня, і закликав міністрів підтримувати постійний діалог з галу­зевими профспілками, повідомляє прес-центр ФПУ.

«Вчора відбулася предметна розмова з профспілками та роботодавцями: найго­ловніше те, що у нас є діа­лог. Не формальний, а чітке розуміння пріоритетів і завдань. Вчора була гар­на дискусія. Непроста. Але те, що ми 23 серпня, напередодні нашої Незалеж­ності, підписали тристоронню Угоду: профспілки, роботодавці і Уряд, на нас покладає серйозні зобов’язання.

Якщо Угоду підписано, її необхідно ви­конувати. Якщо певні положення ми наразі не можемо виконати з об’єктивних причин, – дискутуйте, знаходьте інші рішення, вносьте зміни, але хотів би, щоб кожен мі­ністр у межах своїх зобов’язань мав постій­ний діалог із галузевими профспілками. Через цей діалог ми маємо забезпечити еко­номічне зростання, гідну заробітну плату і, як наслідок, конкурентний український продукт», – зазначив Володимир Гройсман.

  • ПРЯМА МОВА

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України:

«Я хочу подякувати профспілкам за розуміння реального стану справ у країні – не популістсько­го, а реального. Хочу наголосити, що український Уряд – повністю відкритий. Ми готові підтримувати всі ініціативи профспілок, які збігаються з можливостями української держави і нашої економіки».

 

В ЦЕНТРІ УВАГИ – ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ УКРАЇНСЬКИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА КОРДОНОМ

Голова ФПУ Григорій Осовий 21 жов­тня провів робочу зустріч із головою Профспілки українських працівни­ків у Польщі Юрієм Карягіним.

Під час зустрічі профспілкові лідери обго­ворили низку питань, що стосувалися тимчасової праці українських громадян за кордоном, різних форм їхньої дискри­мінації, неналежного виконання посередниками своїх зобов’язань щодо працевлаштування укра­їнців та надання заробітчанам допомоги у бороть­бі за свої права.

Зокрема, зазначалося, що українці, які найчасті­ше працюють нелегально, не охоплені мінімаль­ними нормами права праці та соціального забез­печення, часом їх просто експлуатують і обманю­ють. Вони не знають своїх прав і не знають, до кого звернутися по допомогу. Їх часто примушу­ють до підневільної роботи, а іноді вони навіть стають жертвами торгівлі людьми.

Тому важливо, щоб працівники мали змогу об’єднатися у профспілкову спільноту для захис­ту своїх законних прав та інтересів. Із цією метою, як зазначив Юрій Карягін, і було створено Проф­спілку українських працівників у Польщі, яка діє в рамках Всепольського порозуміння профспілок.

Поки що триває етап організаційного становлен­ня профспілки: відкрито банківський рахунок, по­чав діяти спеціальний портал mpupp.kit-sleuth.in. ua для 700 тис. працівників з України, на якому можна ознайомитися з інформацією про проф­спілку та її діяльність, а також до кого, у разі чого, можна звернутися по допомогу. Крім того, най­ближчим часом планується провести інформацій­ну кампанію у польських та українських засобах масової інформації.

У ході зустрічі також йшлося про необхідність ле­галізації праці українських заробітчан за кордо­ном, офіційне працевлаштування і сплату подат­ків, зарахування виконуваної роботи до трудового стажу, рівність в оплаті праці для українських і польських працівників, щоб не було дискриміна­ції і демпінгу робочої сили. Украй необхідно, аби українці, які прямують на роботу до Польщі, про­ходили попередній інструктаж щодо місця робо­ти, рівня оплати та умов праці, можливості отри­мати правову допомогу від офіційних польських структур у разі порушення їхніх прав місцевими роботодавцями, про визнання українських дипло­мів магістрів, кандидатів і докторів наук тощо.

Голова ФПУ під час розмови наголосив на необ­хідності супроводження процесу працевлашту­вання за кордоном з боку державних інститутів як України, так і Польщі. Він зазначив, що його необ­хідно перевести в цивілізоване русло, підійти сис­темно та виважено до запровадження регулятор­них механізмів у цій справі.

За підсумками зустрічі досягнуто домовленості про підготовку проекту Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок України і Профспілкою українських працівників у Польщі.

27.10.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання