« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ДО ЄВРОПИ – БЕЗЗУБИМИ

ДО ЄВРОПИ – БЕЗЗУБИМИ

9 лютого ц. р. Львівська міська рада при­йняла рішення про перетворення кому­нальних стоматологічних поліклінік міста на комунальні некомерційні підприєм­ства. Що це означає? Бюджетне фінансу­вання скорочується до мінімуму, орієн­товно з 39 млн до 9 млн грн на рік. Врахо­вуються послуги «окремим пільговим ка­тегоріям мешканців за маловитратними технологіями та матеріалами», іншими словами, низькоякісними, за технологія­ми позавчорашнього дня. Претензії за таку медичну допомогу від так званої «де­кретованої» категорії населення, для якої така безплатна допомога буде доступ­ною, вислуховуватимуть лікарі та нести­муть за це персональну відповідальність.

Л ікарям-стоматологам встанов­люватимуть виробничі плани в середньому 30 тис. грн у касу медзакладу на свою мінімаль­ну зарплату, оплату праці середнього медперсоналу й утримання будівель. Виникає й інше запитання: до пільгових категорій відносяться учасники АТО, чорнобильці, інваліди, яким належить в екстрених випадках стоматдопомога на дому, за яку внаслідок зазначених ухвал Львівської міськради, доведеться «розкошелитися» (на транспорт, бензин) самим ескулапам. Бо навіть посада во­дія та медтранспорт скасовані.

За словами завідувача терапевтично­го відділення Комунальної 3-ї стомато­логічної поліклініки, координатора мед­послуг учасникам АТО з числа мешкан­ців міста, колишнього АТОвця Олексан­дра Бурія, торік їхня поліклініка пролі­кувала кількасот його бойових побрати­мів безкоштовно, на що з бюджету міста не отримано жодної копійки. А ми з вами тепер мусимо заплатити, за підрахунка­ми самих медиків, за пломбування одно­го зуба близько 600 грн, лікування кана­лу – близько 450. Якщо в злощасному зубі три канали, то треба залишити в поліклі­ніці до 2 тис. грн при середній пенсії в Україні 1600 грн і реальній мінімальній зарплатні 2700 грн. Мимоволі доведеться згадати, як ходили наші пращури рвати зуби до коваля, але й такого майстра те­пер не в кожному селі знайдеш.

Такі реформи, на думку і працівників охорони здоров’я, і їхніх профспілкових лідерів, і пацієнтів, не наближають нас до Європи й до покращення медичної до­помоги, а навпаки. Ці зміни мають дві головні мети: приміщення, які, здебіль­шого, розташовані в центрі і зручних місцях Львова, «віджати» для продажу комерційним структурам, скинути ме­дичні установи з місцевих бюджетів. А оскільки 80% пацієнтів комунальних стоматполіклінік є соціально незахище­ними, то вони будуть позбавлені стома­тологічної допомоги, лікарі, котрі не ви­конуватимуть «виробничі плани», бу­дуть скорочені, шукатимуть професій­ний «безвіз» до країн Європи.

Однак, є, на щастя, одне але. Вже пів­року колектив 3-ї стоматполіклініки в юридичній особі представницької профорганізації судиться з місцевою владою. Зареєстровано трудовий конфлікт у Наці­ональній службі посередництва і прими­рення. Мають гіркий досвід 1-ї Львівської комунальної стоматполіклініки, яку ще кілька років тому намагалися зробити госпрозрахунковою, що показав: такої форми господарювання за існуючих низь­ких доходів населення медичний заклад не витримав і зміг повернути процес на круги комунальні. Цей досвід додає нині їм та їхнім колегам з інших комунальних медзакладів волі та послідовності у поря­тунку медичного закладу для пацієнтів і збереження своїх робочих місць.

Суд першої інстанції колектив 3-ї ко­мунальної стоматполіклініки за участю профспілкових юристів виграв. Вони представляли інтереси колективу в судо­вому процесі і трудовому спорі.

Та це ще не кінець, і за втілення судо­вого рішення та своїх законних вимог: права на належні умови праці, права па­цієнта на якісну безоплатну медичну до­помогу згідно статті 7 Закону України «Основи законодавства України про охо­рону здоров’я», права територіальної гро­мади доцільно, економно, ефективно ко­ристуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, дове­деться поборотися, щоб до Європи ми йшли не беззубими в прямому й конфігу­ральному розумінні цього слова.

Ольга ЛОБАРЧУК

КОМЕНТАР

ОЛЕКСАНДР БУРІЙ, ЗАВІДУВАЧ ТЕРАПЕВТИЧНОГО ВІДДІЛЕННЯ КОМУНАЛЬНОЇ 3-Ї СТОМАТПО­ЛІКЛІНІКИ М. ЛЬВОВА:

«У минулому році наша комунальна поліклі­ніка пролікувала кількасот бійців АТО безкоштовно. На це з бюджету міста ми не отримали жодної копійки».

 

СЕМІНАР-НАВЧАННЯ У ГАЛУЗЕВІЙ ПРОФСПІЛЦІ

6 липня Миколаївська обласна організація профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення провела семі­нар-навчання для голів профспілкових комітетів і кадрових служб підприємств галузі з пи­тань організації, ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних відповід­но до постанови Кабінету Міністрів України № 921 від 07.12.2016.

С лухачами семінару стали 40 осіб – представни­ків 25 підприємств житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.

У роботі семінару взяла участь в.о. завідувача секто­ру мобілізаційної роботи апарату Миколаївської ОДА Світлана Миронова, яка докладно розповіла присут­нім про організацію військового обліку на підприєм­ствах і підготувала необхідний пакет для його веден­ня згідно вимог діючого законодавства.

Усі присутні мали можливість отримати кваліфікова­ні відповіді на свої запитання.

Вл. інф. Облпрофради

 

ДОЗВІЛЛЯ НА ПРИРОДІ

На початку липня профком комунального закла­ду «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Херсонської обласної ради організував для спілчан та їхніх сімей поїздку до історично-роз­важального комплексу «Зелені хутори Таврії».

Ц е був незвичайний відпочинок на природі! Чарівність української старовини і принади південної природи поєдналися в цьому унікальному місці – базі зелено­го туризму «Зелені хутори Таврії». Діти із задоволен­ням виготовили власноруч підкови – символи удачі, відвіда­ли гончаря, де з глини ліпили глечики та вази, побували на кінному і монетному дворі, розписали пряники, а найсміливі­ші – здолали канатну дорогу з перешкодами. Відвідали й му­зей українського побуту та майстер-клас із скляного ремесла.

Вл. інф. обкому профспілки працівників охорони здоров’я

 

«БАРВІНОК» ДАРУЄ ДІТЯМ РАДІСТЬ ВІДПОЧИНКУ

Дитячий оздоровчий заклад «Барвінок» обласної профорганізації працівників житлово-комунально­го господарства, місцевої промисловості, побуто­вого обслуговування населення (голова Іван Зе­лінський) розташований у мальовничому куточку Карпат, у передмісті Перечина. Понад 30 років да­рує він дітям радість відпочинку й оздоровлення.

П ро організацію гарного відпочинку в «Барвін­ку» знають у галузевій профспілці в багатьох регіонах України. Невипадково цього літа місцем оздоровлення 50 дітей працівників своїх під­приємств ЖКГ і УТОСу обрала цей табір Київська обласна ор­ганізація профспілки працівни­ків ЖКГ, МП, ПОН (голова Во­лодимир Лебедєв).

Діти з Київщини дуже задоволені своїм відпочинком у Закарпатті. Разом з ними відпочивають 24 ді­тей освітян, а також діти праців­ників інших галузей нашого краю – загалом 102 вихованців. У таборі – повний аншлаг!

Зворушливою та захоплюючою була урочиста церемонія від­криття табірної зміни, на якій присутніх привітали голова об­ласної профорганізації праців­ників ЖКГ Іван Зелінський, го­лова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич. Оскіль­ки церемонія відбувалася у день свята Івана Купала, її провели в амфітеатрі, вбраному у зелене, у формі театралізовано-видовищ­ного дійства – з розкладанням вогнища, спалюванням опуда­ла, традиційними для свята пер­сонажами – водяним і русалка­ми. Все це поєднувалося з висту­пами співаків, танцями, іграми, різноманітними розвагами. Ді­вчата традиційно пускали вінки на річці. Цей цікавий сценарій підготували вихователі та на­чальник табору Любов Ваган.

Сергій БАРАНЧИКОВ

Фото автора

29.07.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання