« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ, ПІДСТАВЛЯЙТЕ КИШЕНЮ…

ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ, ПІДСТАВЛЯЙТЕ КИШЕНЮ…

Упродовж багатьох років державні службовці наче манни небесної чекали новий закон. Нарешті він, багатостраждальний, був прийнятий і підписа­ний Президентом в оста­точному варіанті, а набе­ре чинності з 1 травня. Чи вирішить ЗУ «Про дер­жавну службу» нагальні проблеми держслужбов­ців? Відповідь на це за­питання шукали учасни­ки засідання круглого столу в Кіровоградсько­му центрі підготовки і пе­репідготовки кадрів.

Презентуючи закон, директор центру Сергій Зелінський на­голосив на головних пробле­мах у державній службі, на­самперед низькій оплаті праці та від­сутності мотивації. Основна мета за­кону якраз і полягала у вирішенні цих проблем. Хоча вирішуватимуться вони досить дивно: визначено дев’ять груп з оплати праці. Найнижча, дев’ята (спеціалісти), з посадовим окладом у дві мінімальних зарплати, оклад групи – 1–14 мінімальних зарплат. Але це положення діятиме тіль­ки з 1 січня 2019 року. На 2016 рік усе залишиться, як є.

На кого не поширюється закон? На депутатів місцевих рад і посадових осіб місцевого самоврядування, праців­ників державних органів, що викону­ють функції з обслуговування, праців­ників держпідприємств, установ дер­жавної форми власності, навчальних закладів, заснованих державними ор­ганами, патронатної служби. Законом визначені категорії: А – це вищий кор­пус державної служби (на місцях – го­лови держадміністрацій), Б – керівни­ки підрозділів, їхні заступники, заступ­ники голів ОДА, РДА, В – виконавці. Відповідно до категорій існують ранги – від 1 до 9. Закон розподіляє політичні й адміністративні посади. Держслуж­бовець має виконувати свої функції, не­залежно від того, до якої партії він на­лежить. Членами партії, а також депу­татами місцевих рад не можуть бути лише держслужбовці категорії А.

Що ж до вступу на державну служ­бу, то існують єдині вимоги до освіти та компетентності. Для категорій А і Б – магістр, для категорії В – бакалавр, молодший бакалавр. Для категорії А – стаж не менше 7 років, 3 з яких на керів­них посадах, вільне володіння держав­ною та іноземною (однією з офіційних мов Ради Європи) мовами. Для катего­рії Б – стаж роботи не менше 2 років і вільне володіння державною мовою. Для категорії В – вільне володіння дер­жавною мовою. Вступ на всі посади від­бувається тільки за конкурсом.

Начальник міжрегіонального управління Національної держслужби у Полтавській і Кіровоградській облас­тях Володимир Люлька звернув увагу на підзаконні акти, що мають стати ме­ханізмом виконання закону, тож пови­нні бути прийняті до 1 травня. І закли­кав держслужбовців терміново вклю­читися в опрацювання проектів підза­конних актів, вносити пропозиції, адже ОДА будуть їх погоджувати.

Реально сприймає закон директор фінансового департаменту ОДА Сер­гій Шеремет. Як фінансист, він не схильний до оптимізму, насамперед щодо фінансового забезпечення, адже 2016 року нічого не зміниться. Новий закон гірше за попередній: немає соці­ального пакета, хоча б у плані пенсій­ного забезпечення.

Заступник керівника апарату – на­чальник відділу кадрової роботи Віта­лій Линник пояснив, що впроваджен­ня закону покладається на кадрові служби, які на 1 травня мають визна­читися з категоріями працівників, хто залишається держслужбовцем, а хто позбувається цього статусу. Отже, слід попередити людей про зміни іс­тотних умов праці…

З оптимізмом сприйняв закон голо­ва Спілки молодих держслужбовців, начальник Управління комунікацій з громадськістю ОДА Віталій Останній. Приміром, скасовуються обмеження щодо стажу роботи при вступі на дер­жавну службу, тобто будь-якому ви­пускнику вишу шлях відкритий.

І ще один суттєвий момент: закон на обговорення ВРУ повинен був вносити­ся разом з підзаконними актами, яких аж 35. І впевненості в тому, що вони бу­дуть підписані до 1 травня, немає. Не­має впевненості і в тому, що з 2017 року розпочнеться поетапне підвищення зарплати, адже існує гіркий досвід обі­цянок і їх невиконання. Голова ФПО Максим Баланенко зазначив, що проф­спілки домагаються, аби запропонова­ні зміни були внесені до закону.

За словами голови обкому Проф­спілки працівників держустанов Ві­ктора Федотова, ЦК профспілки про­водив опитування серед держслужбов­ців, під час якого було з’ясовано, що 98% респондентів готові вийти на ак­ції протесту. Сьогодні є ще одна при­чина для незадоволення, коли до низь­кої оплати праці додається тасування за категоріями. Від профспілки вноси­лися пропозиції до закону: посадовий оклад – на рівні двох мінімальних зарплат і розподіл посад на політичні й адміністративні… Усі ці розмови про підвищення окладів держслуж­бовцям тривають з 2011 року. І знову підвищення переноситься…

Закон викликає подвійне відчуття: для чого його приймали? Адже тільки-но приймається новий закон, напевне чекай на скорочення… Це не може не турбувати профспілку. За 20 років від­булося 14 скорочень. Заради чого їх проводять? Щоб державне управління зробити більш ефективним або щоб підвищити якість державних послуг? Жодна стаття закону про це не гово­рить. Через надлишок держслужбов­ців? Ні. В Україні їх кількість щодо за­гальної кількості населення становить 0,95%. Для порівняння: у Франції – 3,8, Німеччині – 3,5. Тож профспілка відсте­жує, в яких колективах готується ско­рочення, і впливає на цей процес.

Марія ІВАНОВА

  МАКСИМ БАЛАНЕНКО, ГОЛОВА ФПО:

«Оцінюючи закон, варто поставити два запитання: чи вплине він на підвищення ефективності та престижності державної служби? Щодо ефективності нібито якісь кро­ки зроблено, але про престижність сказати нічого. А ці по­няття пов’язані між собою: якої ефективності можна домог­тися без престижності державної служби? Це добре, що існує конкурсний відбір, але про який відбір може йтися при такій великій кіль­кості вакансій у РДА, коли люди не хочуть працювати за такі зарплати?».

 

ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ ТА 70-РІЧЧЯ УТВОРЕННЯ ОБЛАСТІ

Цьогоріч День Собор­ності України співпав із 70-річчям утворен­ня Закарпатської об­ласті в складі Україн­ської держави. У свят­куванні на площі На­родній у м. Ужгороді взяли участь керівни­ки облради профспі­лок, а також галузе­вих обласних профорганізацій.

Разом з представни­ками влади, депу­татами, громад­ськістю, священ­нослужителями квіти до підніжжя пам’ятника Та­расу Шевченку поклали голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько та директор ви­конавчої дирекції облас­ного відділення Фонду со­ціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник.

Під час свята молодь роз­горнула 100-метровий пра­пор України на знак єд­нання заходу і сходу на­шої країни. Його пронесли колоною від площі Народ­ної до пам’ятника Прези­денту Карпатської Украї­ни Августину Волошину на Набережній Незалеж­ності. До пам’ятника та­кож було покладено квіти.

Сергій БАРАНЧИКОВ

Фото автора

 

СЕМІНАР АТОМПРОФСПІЛКИ

21–24 січня в На­вчально-методично­му центрі профспілок відбувся семінар у рамках проекту «Тру­дова школа» Проф­спілки працівників атомної енергетики та промисловості Украї­ни. Навчання прово­дили керівники Укра­їнського інституту соціального партнер­ства Юрій Буздуган та Олена Скоморо­щенко.

Тематичні блоки, ви­несені на розгляд та обговорення слу­хачів, були сформу­льовані наступним чи­ном: «Світ менеджерів – рабство трудівників», «Мрії і ідеї змінюють світ», «Світ трудівників – щастя для всіх», «Як тру­дівники переможуть».

Проект Профспілки пра­цівників атомної енерге­тики та промисловості України «Трудова школа» покликаний сформувати ініціативні групи актив­них людей, які б консолі­дували навколо профко­мів трудовий колектив і допомагали долати певну відстань між профспілко­вими організаціями та пе­ресічними спілчанами.

Віталій КОПИШ

07.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання