« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Епіцентр

«Маски-шоу» під покровом ночі

«Маски-шоу» під покровом ночі

25 січня, ще до світанку о 5-й годині, стався кричущий випадок у санаторії «Лермонтовський» в Одесі. За словами очевидців, люди в балаклавах із за­лученням військових зрізали замки й вдерлися до найстарішої одеської оздо­ровниці. Директора санаторію та інших працівників із застосуванням сили ви­ставили за межі території, заклад знеструмили, пацієнтам ставало зле...

«Н айжахливі­ше стра­хіття зви­чайного працівни­ка незвичайного медичного за­кладу, такого як Клінічний сана­торій «Лермонтовський», стало реальністю, – писав про події того буремного ранку в соціальній ме­режі працівник санаторію «Лер­монтовський» Михайло Михайло­вич. — «Доблесні» співробітники Міноборони, поліції Мін’юсту і виконавчої служби на мирній те­риторії здійснили силове захо­плення санаторію на виконання рішення суду трирічної давнини.

Нас, як бродячих собак, силою викинули із санаторію разом з па­цієнтами. Нічого не дали забрати, все описує Міноборони і збираєть­ся ставити собі на баланс.

Співробітники, які живуть на території санаторію, залишилися на вулиці, пацієнтів після інфарк­тів, інсультів, травм і вагітних жі­нок теж нахабно розігнали по до­мівках (але ж далеко не всі з Оде­си й області).

Корпуси розкрито, замки зірва­но, цілий автобус виконавців нишпорить у кабінетах і палатах. Описують все, що бачать: і сана­торне, й особисте майно...».

Свої дії військові пояснювали тим, що, мовляв, існує наказ про те, що Міністерство юстиції має передати санаторій Міноборони. Одесити ж казали: справжньою метою усіх цих подій є не турбота про військових, а банальне захо­плення земельної ділянки з по­дальшою забудовою.

Варто зазначити, що події ми­нулого тижня – далеко не перша спроба захоплення санаторію. Про це ще у вересні 2015 року Олексій Петруня спеціально для «ПВ» писав у своєму журналіст­ському розслідуванні «Надзви­чайно ненаситні. Хто і чому хоче відібрати в народу санаторій «Лермонтовський»?» (читайте на офіційному сайті «ПВ» psv.org.ua, № 37–38 від 24 вересня 2015 року).

Наразі директор – головний лікар Клінічного санаторію «Лермонтовський» Дмитро Ан­тіпов не має наміру здаватися і дякує одеситам за підтримку: «Вас не злякали ні озброєні люди в балаклавах, ні безкарне свавілля військових. І у відпо­відь я хочу запевнити, що ми не припинимо боротьбу за «Лер­монтовський» і разом здобудемо перемогу. Ні київські чинуші, ні продажні силовики, ні підки­лимні інтриги міністрів нас не зупинять. У загарбників були погони, автомати і кулемети. Але за нами стоїть дещо серйоз­ніше – правда й Одеса».

ФОТО З АРХІВУ «ПВ»

  • До теми

Новітня історія рейдерства в Україні

Клінічний санаторій «Лермонтов­ський» було створено в 1914 році групою видатних лікарів Одеси в курортній частині міста поряд з морським узбережжям у зв’язку з клінічно доведеною унікальністю мікроклімату.

Понад 100 років у «Лермонтовсько­му» лікуються люди після інсультів та інфарктів. Міністерство юстиції України, без будь-яких причин, у січні 2015 року оголошує себе влас­ником санаторію, який за законом належить Федерації профспілок України. Головний лікар профспіл­кової оздоровниці Дмитро Антіпов не погоджується полишити свій ко­лектив та пацієнтів, і разом з ними веде боротьбу проти рейдерів.

На думку колективу санаторію «Лермонтовський», мета чиновни­ків – захопити, розграбувати і до­вести до банкрутства оздоровни­цю, а на її місці, на 10 га біля самі­сінького Чорного моря, побудувати елітні багатоповерхівки.

 

  • ПРЯМА МОВА

Дмитро Антіпов, директор – головний лікар Клінічного санаторію «Лермонтовський»:

«Я продовжую боротьбу, і скоро ми повернемо са­наторій одеситам і колективу. Загарбники приходять і йдуть.

Хочу вас запевнити: це не кінець «Лермонтовського»! За свою 100-річну історію санаторій зазнав багато лиха, але зміг вистояти. І ці темні часи теж не тривати­муть довго. Я знаю, незабаром ми знову відкриємо две­рі санаторію для одеситів, пацієнтів з різних країн і всіх куточків України! Разом ми обов’язково вистоїмо!».

Сергій Каплін, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник Федерації профспілок України у парламенті:

«Глава Мін’юсту Петренко вкотре показав безпрецедентне свавілля влади. Користуючись своїм становищем, перевищуючи повноваження, посеред ночі влаштував «маски-шоу» та збройне захоплення однієї з найвідоміших українських оздоровниць. Військові в масках позрізали замки, захопили приміщення і поставили охорону, лікарів та пацієнтів виставили на вулицю.

З колегами-депутатами підготували проект постанови про створення ро­бочої групи та ТСК щодо цього кричущого випадку та звернулися до всіх правоохоронних органів з вимогою припинити «віджим» чиновниками на­родного санаторію і дати належну правову оцінку їхнім діям».

 

Ситуацію вивчали на комітеті

28 січня Комітетом Верховної Ради України з питань соці­альної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення про­ведено засідання робочої гру­пи задля вивчення ситуації, що виникла в Клінічному са­наторії «Лермонтовський».

У заході взяли участь народні де­путати України, депутати Одеської обласної ради, пред­ставники центральних органів виконавчої влади, органів міс­цевої влади, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», Клінічного санаторію «Лермонтовський», громадськості та ЗМІ. У ході зустрічі було обговорено питання щодо передачі майна санаторію «Лермонтовський» до сфери управління Міністерства оборони України, а також заслухано представників Міноборо­ни, Нацполіції та санаторію з приводу подій, що відбулися 25 січня 2019 року, – повідо­мляє прес-служба комітету.

Директор – головний лікар Клінічного са­наторію «Лермонтовський» Дмитро Антіпов поінформував членів робочої групи про те, що представники Міністерства оборони ра­зом з державними виконавцями та співро­бітниками військової служби правопорядку о 5-й ранку 25 січня зайняли санаторій «Лер­монтовський», лікарів і персонал вигнали, а у деяких хворих погіршився стан здоров’я.

Станом на 25 січня п.р. у санаторії пере­бували 50 осіб на реабілітаційному та сана­торно-курортному лікуванні за профілями: кардіопульмонарна реабілітація, нейрореа­білітація, м’язово-скелетна реабілітація, ре­абілітація при порушенні перебігу вагітнос­ті, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо.

Народні депутати України та депутати Одеської обласної ради, які взяли участь у засіданні робочої групи, вважають, що від­булося захоплення санаторію.

Перший заступник голови комітету Сер­гій Каплін зазначив, що конфлікти навколо санаторію, і зокрема із застосуванням сили, відбуваються вже протягом декількох років. Він повідомив про те, що депутатами підго­товлено проект постанови Верховної Ради України про невідкладні заходи щодо стабі­лізації діяльності ДП «Клінічний санаторій «Лермонтовський», який планується най­ближчим часом внести на розгляд Верховної Ради України.

 

06.02.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання