« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

БУТИ НА КРОК ПОПЕРЕДУ – ВИМОГА ЖИТТЯ І ПРОФЕСІЙНЕ КРЕДО КОЛЕКТИВУ САНАТОРІЮ «СОНЯЧНЕ ЗАКАРПАТТЯ»

БУТИ НА КРОК ПОПЕРЕДУ – ВИМОГА ЖИТТЯ І ПРОФЕСІЙНЕ КРЕДО КОЛЕКТИВУ САНАТОРІЮ «СОНЯЧНЕ ЗАКАРПАТТЯ»

Інтерв’ю із заступ­ником директора з медичної частини ДП «Санаторій «Сонячне Закар­паття» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Володимиром Шманьком.

– Володимире Іллічу, розкажіть, як Ви стали лікарем-гастроентеро­логом?

– Професія лікаря-га­строентеролога серед моїх однокурсників не була над­то популярна. Більшість прагнула набути фах карді­олога або невропатолога, оскільки ці спеціальності здавалися престижніши­ми. Та я звернув увагу, що на захворювання органів травлення страждає зна­чно більше людей. І якщо хвороби серця, опорно-ру­хового апарату та переваж­ної більшості інших ор­ганів людини є ві­ковими, то хво­роби травлен­ня спостеріга­ються в будь- якому віці, часто навіть у зовсім моло­дих людей.

Наразі вже по­над 30 років я за­ймаюся діагностикою, лі­куванням та профілакти­кою захворювань органів травлення.

– Чому ж Ви зосередили увагу саме на санатор­но-курортному лікуван­ні?

– Особливості роботи за­кладів санаторно-курорт­ної системи профспілок да­ють можливість спостері­гати за клінічними проява­ми захворювань великої кількості пацієнтів із різ­них місць проживання зі своїми особливостями хар­чування та способу життя. Ще студентом я брав участь у науково-практич­них дослідженнях на ку­рортах Закарпаття. Під час розподілу подав заявку на роботу в базовому санато­рії «Сонячне Закарпаття», де працюю донині, прой­шовши шлях від лікаря-га­строентеролога до заступ­ника директора з медичної частини.

– У чому виграшні від­мінності оздоровниці «Сонячне Закарпаття» від інших?

– У санато­рії завжди розробляли, вивчали, об­ґрунтовува­ли та впрова­джували нові методики ліку­вання. Цьому сприяла робота клініко- біохімічної лабораторії оздоровниці, можливо, од­нієї з найкращих у системі. Адже кожний напрям нау­кових досліджень сприяв упровадженню нових діа­гностичних методик. Деякі з них залишаються уні­кальними до цього часу, зо­крема, фракційне дослі­дження уроамілази за Желтваєм для вивчення стану підшлункової зало­зи, дванадцятипалої киш­ки та шлунка. Цей аналіз завжди викликає цікавість у спеціалістів і має попит у пацієнтів, які не можуть ковтнути зонд.

– Які захворювання Вам доводиться лікувати най­частіше? Які методики застосовуєте для цього?

– Найбільше лікується пацієнтів із захворювання­ми печінки та жовчовивід­них шляхів, переважно хро­нічним безкам’яним холе­циститом, що значною мі­рою зумовлено несприятли­вою екологічною ситуацією в багатьох регіонах Украї­ни, хронічними інтоксика­ціями на виробництві, нера­ціональним харчуванням.

Також маємо багато хво­рих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки та хронічний гастродуоденіт. Полянська група санаторі­їв за своїми лікувальними факторами серед курортів України найбільше підхо­дить для лікування саме цієї категорії пацієнтів, особливо з підвищеною кислотністю шлунка та де­компенсацією залужнюю­чої здатності дванадцяти­палої кишки.

Головним курортним фактором оздоровниці є мі­неральна вода «Поляна Квасова».

У санаторії створено умови для лікування су­путніх хвороб серцево-су­динної, бронхолегеневої, опорно-рухової та сечоста­тевої систем, ендокринних захворювань.

Окремий пріоритетний напрям – харчування. Ліку­вальне дієтичне харчуван­ня забезпечене п’ятьма ді­єтами. У разі потреби лікар- дієтолог змінює дієту чи проводить індивідуальний підбір харчування. За пока­зами забезпечується по­дрібнене харчування.

– Яка Ваша думка щодо короткотермінового ліку­вання в санаторіях. На­скільки це виправдано з медичної точки зору?

– Протягом останніх ро­ків усе більше відпочи­вальників приїжджає в оздоровницю на скорочені терміни перебування. Про­те навіть дворазове упро­довж одного року, але ко­ротке лікування аж ніяк не дає того позитивного ефек­ту, який вони мали раніше від науково обґрунтовано­го терміну лікування. Ку­рортні фактори є подразни­ками, на дію яких організм відповідає мобілізацією своїх резервів, що й приво­дить до позитивного ефек­ту. А ще потрібно відреагу­вати на зміну кліматичних умов, специфічний сана­торно-курортний режим, відмінності в ритмі та ха­рактері дієтичного ліку­вального харчування, нові психоемоційні чинники. Проблема ускладнюється й тим, що людина, яка при­їжджає на короткий тер­мін, намагається пройти якомога більше процедур. З точки зору рекреанта – що більше, то краще. Проте надмірність шкідлива.

І все ж – чи варто їхати на курорт на короткий тер­мін? Однозначно, що так. Навіть упродовж тижня пе­ребування на курорті (в лі­кувальній місцевості) мож­на відпочити і покращити самопочуття. Але пацієн­там, які налаштовані на по­вноцінне лікування, раджу приїжджати в санаторій не менш ніж на два тижні.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

 

ЗА ГІДНЕ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ ПРАЦІ!

Федерація профспілок України разом із газе­тою «Профспілкові ві­сті» задля широкого висвітлення професійної діяль­ності працівників різних спеціаль­ностей та вікових категорій, пропагу­вання безпечних і здорових умов праці, діяльності профспілок, спрямованої на захист конституцій­них прав та свобод членів профспілок, проводить фотоконкурс «За гідне життя людини праці!».

Конкурс триватиме з жовтня 2015 р. до лютого 2016 р.

До участі у фотоконкурсі запрошуються усі охочі.

Учасники конкурсу мають надіслати свої фоторо­боти в електронному форматі до 20 лютого 2016 року на адресу Федерації профспілок України з по­міткою «На фотоконкурс» і обов’язково зазначити:

– повну назву підприємства;

– повну поштову та електронну адресу;

– прізвище, ім’я, по батькові, контактний теле­фон особи, відповідальної за участь у конкурсі.

Підбиття підсумків фотоконкурсу, оцінювання надісланих робіт та визначення переможців здій­снюватиме конкурсна комісія.

Організатори фотоконкурсу не відповідають за будь-які поштові помилки, не розглядають мате­ріалів, заповнених нерозбірливо, а також ті, що надійдуть пізніше 20 лютого 2016 року. Надіслані фотографії не повертаються.

Кращі роботи, визначені конкурсною комісією, будуть надруковані для оформлення стендів фо­товиставки до VII з’їзду ФПУ 24 березня 2016 року.

Переможці фотоконкурсу будуть відзначені По­дякою Голови ФПУ та грошовими винагородами:

І місце – одна премія 1500 грн;

II місце – одна премія 1000 грн;

III місце – дві премії по 500 грн.

Інформація про результати конкурсу буде опри­люднена в газеті «Профспілкові вісті» та розмі­щена на офіційному веб-порталі ФПУ.

Нагородження переможців відбудеться у березні 2016 року. Про місце і час події буде повідомлено додатково. Кращі фотороботи конкурсу будуть надруковані в газеті «Профспілкові вісті».

05.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання