« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

«Жовтень» – унікальна перлина Кончі-Заспи

«Жовтень» – унікальна  перлина Кончі-Заспи

Клінічний санаторій «Жовтень» роз­ташований у мальовничому передміс­ті Києва, на березі Дніпра, в лісопар­ковій зоні Кончі-Заспи. Унікальність цього закладу полягає у наданні широ­кого спектру медичних послуг: ліку­вання серцево-судинної системи й ор­ганів травлення, хвороб кістково-м’язової системи, реабілітація паці­єнтів із цереброваскулярною патоло­гією, вагітних при екстрагенітальній та акушерській патології.

Про особливості реабілітації та від­починку в «Жовтні» «ПВ» дізнавали­ся у заслуженого лікаря України, про­фесора, доктора медичних наук, го­ловного лікаря санаторію Олексан­дра Владимирова, а також медперсо­налу, до професійних рук якого і по­трапляють охочі відпочити й оздо­ровитися.

 НА ВЕРШИНІ САНАТОРНОЇ СИСТЕМИ

Завдяки сучасним ме­дичним методикам, висо­кій кваліфікації персоналу та співпраці з провідними науковими інститутами клінічний санаторій «Жов­тень» досяг сучасного рів­ня санаторно-курортної системи України і гідно тримає марку.

Головний лікар санато­рію переконаний, що до кінця року закладу забез­печено повне завантажен­ня (а це понад 600 осіб, які одночасно оздоровлюють­ся). Насамперед, зазначає Олександр Владимиров, у цьому заслуга Федерації професійних спілок Украї­ни та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, зо­крема його правління, яке очолює перший заступник Голови ФПУ Валерій Гор­батов. Вони зуміли вчасно провести два тендери, зо­крема на придбання сана­торних путівок. «Найпри­ємніше, – зазначає Олек­сандр Владимиров, – що наразі готуються докумен­ти для вчасного проведен­ня тендера на 2013 рік, що дозволяє з оптимізмом ди­витися в майбутнє та спо­діватися, що з січня по кві­тень санаторій не стоятиме порожнім, люди проходи­тимуть реабілітацію, а тру­дові колективи не зали­шаться без зарплати у від­пустках за власний раху­нок. Це дозволяє говорити про перспективи придбан­ня нового медичного об­ладнання, ремонт корпусів тощо. За це величезна по­дяка людям, які безпосе­редньо займаються вирі­шенням цих питань, адже наразі йдеться про відро­дження санаторно-курортної системи».

КУРОРТИ – ЗА БОРТОМ?

У розмові Олександр Владимиров зупинився на загальних проблемах ме­дичної реабілітації в Укра­їні: «Так вийшло, що у на­казі МОЗ України № 550 щодо вдосконалення систе­ми охорони здоров’я курор­ти, так би мовити, взагалі випали з поля зору медици­ни. Реабілітаційні відді­лення, яких лише в «Укрпрофоздоровниці» більше сотні і де лікуються понад 50 тис. хворих на рік, – це готові лікарні відновного лікування. Але вони ніде не «прописані» в системі охорони здоров’я України. Їх потрібно лише дещо адаптувати. «Укрпрофоз­доровниця» – найбільша курортна система України. Ми можемо реально допо­могти державі та медици­ні, але чомусь залишає­мось осторонь. Голова правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота вже звернувся з від­повідними листами до Ад­міністрації Президента, Кабінету Міністрів, а та­кож до Міністерства охоро­ни здоров’я з тим, щоб вне­сти уточнення до наказу МОЗ України».

Ще один момент, який, на думку Олександра Вла­димирова, має привернути увагу – це мораторій на продаж нерентабельного майна, здавання його в оренду або залучення ін­весторів: «Тут жодним чи­ном не йдеться про розба­зарювання майна, а лише про раціональне його вико­ристання. Це, безсумнівно, піде на користь і засновни­кам, і людям. Приміром, сьогодні в «Жовтні» є дев’ять одиниць зношеного транспорту, що вже не під­лягає ремонту чи потребує колосальних фінансових витрат на його проведення. На виручені кошти можна було б придбати мікроавто­бус для відпочивальників, щоб підвозити їх від вокза­лу та доставляти на кон­сультації, або ж нову асені­заційну машину. Це буде раціональним господарю­ванням».

ПЕРЕТНУВШИ МЕЖУ В ЧВЕРТЬ СТОЛІТТЯ

Нещодавно «Жовтень» відсвяткував своє 25-річчя. І вже понад чверть століт­тя основними методами лі­кування тут лишаються безмедикаментозні. За­мість пігулок – сонце, пові­тря, вода і, звичайно ж, фі­зичні вправи. Сонячні ван­ни, купання на лікувально­му пляжі санаторію та аквааеробіка в басейні, оздоровча нордична ходь­ба, душі, грязелікування, фітотерапія, озокеритоте­рапія, сольова терапія, за­няття в спортивному ігро­вому та тренажерному за­лах, сауна звичайна й інфрачервона – і це ще да­леко не повний перелік комплексу процедур, що надаються пацієнтам сана­торію. Сьогодні тут оздо­ровлюються понад 600 відпочивальників на місяць.

Відділення реабілітації хворих із порушеннями серцевого ритму, які пере­несли гострий інфаркт міо­карда, оперативне втручан­ня на судинах серця є най­старішим у «Жовтні» і було відкрито 25 років тому. Тут приймають пацієнтів об­ласної клінічної лікарні, Жовтневої клінічної лікар­ні, Національного інститу­ту серцево-судинної хірур­гії ім. М. М. Амосова та На­ціонального наукового центру «Інститут кардіоло­гії ім. академіка М. Д. Стра­жеска». Хворі приїздять уже на 10–12-й день після інфаркту міокарда або опе­ративних втручань. Повний курс реабілітації три­ває 24 дні. І, що найдиво­вижніше, після виписуван­ня пацієнти практично від­разу ж входять у нормаль­ний робочий ритм.

Уже понад 10 років функціонує в «Жовтні» й відділення реабілітації ін­сультних хворих. У віднов­ленні таких пацієнтів не можна втрачати жодної хвилини: чим раніше по­траплять на реабілітацію, тим краще результат. Так, скажімо, якщо хворого на­правлено сюди через півро­ку або ж рік, то реабіліта­ція буде не надто успіш­ною. «Ми тісно співпрацю­ємо із закладами охорони здоров’я і домагаємося, щоб людей після мозкових інсультних катастроф яко­мога швидше направляли до нас», – зазначає Олек­сандр Владимиров.

У санаторії вже близько 10 років проводиться також реабілітація хворих після оперативного втручання на органах опорно-рухового апарату, переважно сугло­бах та хребті. Є пацієнти зі штучними тазостегновими,

 рокуколінними суглобами. Із клінік Києва, Інституту травматології та ортопедії їх привозять машини швидкої допомоги, а вже за 24 дні вони самостійно, без сторонньої допомоги по­вертаються додому. Таких неймовірних результатів досягають завдяки озоке­рито- та грязелікуванню, заняттям у басейні, спеці­ально розробленій програ­мі відновної лікувальної фізкультури та багатьом іншим процедурам апарат­ної фізіотерапії.

Відділення реабілітації хворих після оперативних втручань на органах шлунково-кишкового тракту створено чотири роки тому спільно з науковцями На­ціонального інституту хі­рургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова. Сюди потрапляють пацієнти, що перенесли трансплантацію печінки або її частин, опе­рації на шлунку, жовчному міхурі, печінці, підшлун­ковій залозі. Відділення та­кож приймає хворих після видалення каменів із жовчного міхура, інших опера­тивних втручань. «Основні лікувальні методи – це ра­ціональне дієтичне харчу­вання, мінеральна вода типу «Нафтуся» Збручан­ського родовища, фізіоте­рапія та психологічна реа­білітація», – розповідає го­ловний лікар.

Варто зазначити, що сьогодні клінічний санато­рій приймає на лікування до загальносанаторного відділення хворих із най­різноманітнішими патоло­гіями. Зокрема, тут прово­диться реабілітація онкохворих після хіміотерапії, а також зміцнення організ­му та покращення стану перед операцією. До їхніх послуг – консультація пси­хотерапевта, кліматотера­пія, дієтичне харчування, лікувальна фізкультура.

Унікальне відділення, яким по праву пишається «Жовтень», – це відоме на всю країну відділення реа­білітації вагітних при екс­трагенітальній та акушер­ській патології, що при­ймає пацієнтів вже понад 24 роки. Сьогодні, на жаль, здорових вагітних жінок надзвичайно мало, тож іс­нує велика загроза викид­нів, вроджених аномалій, патологічних пологів тощо. Завдання відділення – оздоровлення та збере­ження здоров’я нації. А уні­кальність його полягає в нетрадиційних безмедика­ментозних методах ліку­вання із застосуванням по­над 50 видів санаторно-курортних і кліматичних факторів. Найцікавіше, що всі методи розроблено саме в «Жовтні», хоча й вико­ристовуються вони як у відповідних закладах всієї України, так і за межами нашої держави. До ліку­вальної програми, як пра­вило, входить фізична реа­білітація: ранкова гімнас­тика, лікувально-фізкультурний комплекс, індиві­дуальні заняття лікуваль­ною фізкультурою, нордич­на ходьба й один з найулю­бленіших методів – гідро­кінезотерапія (не просто плавання, а фізіопсихоло­гічна профілактична під­готовка у воді). Цікавим є також метод гідрокінезоте­рапії за участю сімейних пар, де чоловіки навчають­ся допомагати дружині в період підготовки до поло­гів і під час них. Лікуваль­ний процес включає занят­тя в школі матері та дити­ни і консультації провід­них фахівців – гінекологів, ендокринологів, терапев­тів. Після курсу оздоров­лення менше патологій під час пологів спостерігаєть­ся в чверті вагітних, у 50% їх перебіг полегшується і в 50% випадків діти наро­джуються здоровішими. Це вражаючі результати!

За словами Олександра Владимирова, проблема цукрового діабету в Украї­ні наразі є надзвичайно ак­туальною: «Тому ми спіль­но з Інститутом ендокрино­логії та обміну речовин ім. В. П. Комісаренка та Наці­ональною медичною акаде­мією післядипломної осві­ти ім. П. Л. Шупика плану­ємо наступного року ство­рити спеціальне відділен­ня. До 25-річчя «Жовтня», навесні цього року, відкри­то музей. На території са­наторію функціонує ма­ленька церква Усіх Святих та планується будівництво нового храму, адже оздо­ровниця розташована на землях, що колись належа­ли Києво-Печерській лаврі. Також до послуг відпочи­вальників – тренажерний та ігровий зали, аптека, бі­льярд, човнова станція, ба­сейн, дискотека, танцю­вальний майданчик, пляж, кафе, ресторан, бар, буди­нок культури, пункт обмі­ну валют, дитячі ігрові та спортивні майданчики, кімната відпочинку, екс­курсії, спортивно-розважальні програми, супутни­кове телебачення, водні ве­лосипеди, перукарня, сау­на, автостоянка, кіно- та ві­деозали, настільний теніс, бібліотека, зони вільного Wi-Fi. На базі санаторію працює міський центр лі­кувальної нордичної ходь­би. «Жовтень» не збираєть­ся зупинятися на досягну­тому. А профілактика за­хворювань та реабілітація тут вміло поєднані з турбо­тою та піклуванням медич­ного персоналу, що пере­творює лікування на ку­рортний відпочинок, овія­ний теплом та затишком, наче в рідному домі».

 

 Інновації

 Пасивне підводне вертикальне витягування хребта за допомогою аквапаска є ефективним методом профілактики та лікування хвороб хребта. Слід зазначити, що аквапасок забезпе­чує позитивну плавучість і дозволяє утримувати тіло у воді у вертикальному положенні, а голову – над її поверхнею. «Завдяки надійній та делікат­ній фіксації аквапаска до грудної клітки середня і нижня частини тулуба провисають, зумовлюю­чи розтягування в грудному і поперековому від­ділах хребта, що забезпечує його розвантажен­ня та пасивне підводне вертикальне витягуван­ня», – пояснює Віта, тренер-методист санаторію «Жовтень». – Такий тривалий вплив на хребет з одночасним виконанням фізичних вправ тренує м’язи, що підтримують його, завдяки чому зміц­нюється так званий «м’язовий корсет». Завдяки зростанню амплітуди рухів у воді й опору води під час аквагімнастики тренуються та зміцню­ються м’язи всього тіла. А вертикальне положен­ня тіла і занурення ніг на достатню глибину по­ліпшує кровообіг, лімфодренаж і венозний відтік у нижніх кінцівках».

 

Ефективність реабілітації є надзвичайно високою. Якщо ра­ніше пацієнти, приміром, з ін­фарктом міокарда перебували на лікарняному біля чотирьох міся­ців, то сьогодні фактично через півтора-два місяці вони виходять на роботу. Цьому сприяє цілий комплекс науково обґрунтова­них медичних заходів, що дозволяють досяг­ти швидкого відновлення фізичних, психоло­гічних, а також соціальних можливостей хворого. Варто лише вдуматися: людина на два місяці раніше виходить на роботу, має змогу вести активне, повно­цінне та якісне життя, за­робляти гроші і сплачувати податки, а не сидіти на шиї в держави. Ось що таке реабілітація!

ОЛЕКСАНДР ВЛАДИМИРОВ,

ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ, ПРОФЕСОР, ДОКТОР МЕДИЧНИХ НАУК, ГОЛОВНИЙ ЛІКАР САНАТОРІЮ «ЖОВТЕНЬ»

 

  Із перших вуст

 Петро Васильович:

- Перебуваю тут другий день у відділенні для ре­абілітації людей, які пере­несли оперативне втру­чання на судинах серця. Але в «Жовтні» я не впер­ше. П’ять років тому мені зробили операцію у Київ­ському центрі серця, тож тепер щороку проходжу курс реабілітації, підліко­вуюсь тут. Інгаляції, магні­ти, ванни, басейн. У сана­торії все чудово, тому й повертаюсь сюди знову і знову. А після курсу реа­білітації, що триває 21 день, почуваюся значно здоровішим.

Валентина Олексіївна:

- Моя донька – інвалід першої групи, в неї ди­тячий церебральний параліч, а до того ще й бронхіальна астма. Тож до «Жовтня» я приїхала супровідником. Завтра повертаємось додому, адже за три тижні на­бралися сил і покращи­ли здоров’я завдяки процедурам та відпо­чинку. Я дуже задоволе­на, зокрема, увагою лі­карів і обслуговуючого персоналу. Без сумніву, чудовий санаторій: спе­цифічні процедури, на­лежний догляд.

 Віра Андріївна:

- Приїхала я із Черкас, а син мешкає в Києві, він і порекомендував мені «Жовтень». Тут я підліко­вуюсь у відділенні для реабілітації хворих, які перенесли гострий ін­фаркт міокарда або опе­ративне втручання на су­динах серця. У санаторії я вперше і лише четвертий день, тому говорити про ефективність реабілітації ще зарано. Мені дуже по­добаються ароматерапія та заспокійливі фіточаї, а також те, що в «Жовтні» чисте, насичене хвоєю повітря.

Сергій Вікторович:

- Я вже другий тиждень у загальному відділенні санаторію, а потрапив сюди вперше, за на­правленням. Вправи в басейні, лікувальна фіз­культура, заняття у тре­нажерному залі, масаж, нордична ходьба – весь день заповнений. І хоча ще більше половини відпочинку попереду, та вже почуваюся зна­чно здоровішим і, до того ж, жвавішим, ніж до приїзду до Кончі-Заспи. Тому відпочиває­мо на славу, аби тільки не хвороби...

 Анна:

 – Про відділення реабі­літації вагітних я почула від колег на роботі. По­тім прочитала про ньо­го в Інтернеті, де було чимало схвальних від­гуків. Дізнавшись про все та порадившись із чоловіком, прийняла рішення – їхати! І не шкодую. Басейн, масаж, лікувальна фізкультура, різні процедури для ва­гітних. Дуже гарний психолог – морально до пологів готує і все­ляє величезне відчуття оптимізму! Усі до нього прагнуть потрапити.

24.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання