« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Компенсація відпустки під час переведення на іншу роботу

Компенсація відпустки під час переведення на іншу роботу

Мене переводять до іншого підпри­ємства в зв’язку із зміною істотних умов праці, про що мене попереджено. Чи збережеться за мною право на щорічну від­пустку на тому місці, куди мене переводять, чи, може, краще отри­мати компенсацію за невикористані дні від­пустки?

Згідно з частиною тре­тьою ст. 24 Закону Украї­ни «Про відпустки» в разі переведення працівника на роботу на інше підпри­ємство грошова компен­сація за невикористані ним дні щорічних відпус­ток за його бажанням пе­рераховується на рахунок нового підприємства.

Стаття 9 ЗУ «Про відпуст­ки» визначає, що якщо працівник, переведений на роботу на інше під­приємство, повністю або частково не використав щорічні основну та до­даткові відпустки і не одержав за них грошової компенсації, то до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та до­даткові відпустки, зара­ховується невикориста­ний час відпусток за по­переднім місцем роботи.

Зазначене узгоджується також із вимогами ст. 11 Конвенції МОП № 132 про оплачувані відпустки, згідно з якою особі, що працює за наймом, нада­ється після припинення роботи оплачувана від­пустка, пропорційна три­валості періоду її роботи, за який ще не отримано відпустку, або замість цього виплачується ком­пенсація чи надається еквівалентне право на майбутню відпустку.

Пунктом 5 ст. 36 Кодексу законів про працю Украї­ни передбачені можли­вість переведення праців­ника, за його згодою, на інше підприємство або перехід на виборну поса­ду. Для цього, крім заяви працівника, власник під­приємства, куди перево­диться працівник, пови­нен подати клопотання про доцільність чи потре­бу такого переведення.

Враховуючи те, що право працівника на зараху­вання стажу роботи на попередньому місці ро­боти до стажу роботи, який дає право на щоріч­ні відпустки, залежить лише від факту одержан­ня чи неодержання ним грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки і не залежить від фінансових взаємо­розрахунків між підпри­ємствами, то в разі від­мови від одержання гро­шової компенсації за не­використані щорічні від­пустки на попередньому місці роботи та відповід­ної заяви про перераху­нок цієї компенсації на рахунок підприємства, на яке перейшов праців­ник, до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові від­пустки, повинен зарахо­вуватися час, за який він не використав ці відпуст­ки за попереднім місцем роботи.

Тобто незалежно від того, чи перераховано з попереднього місця робо­ти грошові кошти за не­використані щорічні від­пустки, чи ні, переведе­ному працівникові ма­ють надати й оплатити невикористані на попере­дньому місці роботи дні щорічної відпустки.

 

 

Відрахування коштів за невідпрацьовані дні

Яким чином прово­дяться відрахуван­ня із заробітної плати за час від­пустки у разі звільнен­ня працівника?

Відповідно до ст. 22 ЗУ «Про відпустки» у випад­ку звільнення працівни­ка до закінчення робочо­го року, за який він уже одержав відпустку по­вної тривалості, для по­криття його заборгова­ності власник або упо­вноважений ним орган провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були нада­ні в рахунок невідпра­цьованої частини робочо­го року.

Відрахування, передбаче­не частиною першою цієї статті, не провадиться, якщо працівник звільня­ється з роботи у зв’язку з:

1) призовом або прийнят­тям (вступом) на військо­ву службу, направлен­ням на альтернативну (невійськову) службу;

2) переведенням праців­ника за його згодою на інше підприємство або переходом на виборну по­саду у випадках, передба­чених законами України;

3) відмовою від переве­дення на роботу в іншу місцевість разом з під­приємством, а також від­мовою від продовження роботи у зв’язку з істот­ною зміною умов праці;

4) змінами в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією або пере­профілюванням підпри­ємства, скороченням чи­сельності або штату пра­цівників;

5) виявленням невідпо­відності працівника за­йманій посаді або вико­нуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфіка­ції або стану здоров’я, що перешкоджають продо­вженню даної роботи;

6) нез’явленням на робо­ту понад чотири місяці поспіль внаслідок тим­часової непрацездатнос­ті, не рахуючи відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами, якщо законо­давством не встановле­ний більш тривалий тер­мін збереження місця ро­боти (посади) при певно­му захворюванні;

7) поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

8) направленням на на­вчання;

9) виходом на пенсію.

Відрахування із зарплати за невідпрацьовані дні від­пустки в разі смерті пра­цівника не провадиться.

08.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання