« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

За лаштунками об’єднаних громад

За лаштунками об’єднаних громад

Реформи, що відбувають­ся під схвальні овації їхніх авторів та влади, виклика­ють засторогу та супереч­ливі емоції у тих, для кого вони проводяться, адже до ейфорії дуже далеко. Іноді провідники реформ на міс­цях після виборів немов пе­ревтілюються, тобто реалії знімають маски.

Н а «ура», немов наввипередки створюються ОТГ, вгору йдуть переможні звіти. А що ж відбувається за завісою? Кі­ровоградський район – серед лідерів за створенням ОТГ. Здавалося б, можна було порадіти за народження нової перспективної структури. Та не все так гладенько, як ідеться в статистиці. Багато нарікань лунають від мешканців тих сіл, які приєдналися до громади, бо тепер до­водиться за будь-яким папірцем їздити в сусіднє село й витрачати зайві кошти і час. Словом, поліпшення поки що не по­мітили, а незручності відчули.

Профспілки теж не стоять осторонь справді революційних змін і готові підста­вити плече громадам як у проведенні роз’яснювальної роботи, так і захисті пра­цівників. Проте, не всі керівники громад ідуть назустріч і беруть у партнери проф­спілки. Вдалося встановити партнерські взаємини із Соколівською територіальною об’єднаною громадою, укласти угоду про співпрацю. Хіба це нашкодить справі? Там збереглася, навіть зміцніла, первинна профспілкова організація. Знайшли спіль­ну мову з головою ОТГ Інною Завірюхою, яка завжди з розумінням ставилася до профспілок. Аналогічно розвиваються від­носини і з Великосеверинівською ОТГ. Але зустрічаються й такі керівники, які не вба­чають у профспілках друзів. Складається враження, що новообрані очільники при­йшли до влади з революційним розмахом до підвалин зруйнувати традиції, напра­цювання, у тому числі профспілкові орга­нізації, а потім… як вийде.

З добрими намірами почала налагоджу­вати співпрацю з новоствореними грома­дами голова Кіровоградського райкому профспілки Олена Турчанова: і в листах зверталася, й особисто до голів ОТГ з про­ханням зберегти галузеві профспілки, які сприяють згуртованості й об’єднанню ко­лективів. Відповідь з Первозванівської ОТГ вразила, мовляв, на загальних зборах працівників сільської ради прийнято рі­шення не продовжувати діяльність проф­спілкової організації. Незрозуміло, чому загальні, а не профспілкові збори прийма­ють таке рішення? Кому перейшла дорогу профорганізація, що її треба поховати? До речі, працівники обкому профспілки пра­цівників держустанов нещодавно провели перевірку ведення трудових книжок у сіль­ських громадах. Ці перевірки вони прово­дять традиційно. Одні громади з вдячніс­тю зустріли перевіряючих, адже є шанс по­вчитися кадровим премудростям, інші – сприйняли їх у штики, мовляв, обійдуться без порад. А даремно, адже перевірка вия­вила такі «перли», які в жодні ворота не лі­зуть. Наприклад, півроку працюють люди в громаді, а записи в їхніх трудових книж­ках відсутні. Як вони працюють, на якій підставі витрачають державні кошти, отримують зарплату, якщо не оформлені на роботі? І таких серйозних порушень – море. Мета представників профспілки – до­помогти, застерегти порушення і навчити, то чому таке зневажливе ставлення?

Бурі, шторми, революції виносять на гребінь хвиль різних людей, але це має бути особлива когорта, з високою відповідаль­ністю за сказане, обіцяне і зроблене. Час, звісно, розставить все на свої місця і, зрозу­міло, дехто не витримає й піде «на дно». Що це випадкові люди, вірити не хотілося б. Ми в усьому хочемо рівнятися на захід, і керів­ники ОТГ бувають там досить часто. А ре­зультату не видно. Починати, на мою дум­ку, слід із найпростішого – ставлення до людей, розуміння їх потреб, вчитися боро­тися разом, в усьому бути солідарними.

Назвіть хоч одного керівника, щоб він відкрито заявляв: підвищіть мені зарпла­ту. Не знайдете. Це прерогатива профспі­лок: домагатися підвищення оплати праці в органах місцевого самоврядування. Так, постанова КМУ № 363 прийнята не без участі профспілок. Зарплати керівників, як і інших працівників, не з’являються самі по собі, а виборюються профспілка­ми. Керівники ОТГ говорять: «Ми не втру­чаємося у діяльність профспілок». А на­справді все навпаки. Наприклад, утвори­лася ОТГ на базі сільської ради, де була профспілкова організація, і новий керів­ник почав свою діяльність з її ліквідації. Інший керівник м’яко стелив, тобто обі­цяв, що збережеться профорганізація, та його слова виявилися блефом.

ВІКТОР ФЕДОТОВ,

ГОЛОВА КІРОВОГРАДСЬКОГО ОБКОМУ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВ

 

 

22.07.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання