« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ДО ПРОФСПІЛКОВОГО АДВОКАТА

ДО ПРОФСПІЛКОВОГО АДВОКАТА

Ще не так давно довіра громадян до профспілок була на рівні довіри до церкви. Багато що змінилося в останні роки. Йдеться, зокрема, про об’єктивні чинники – ситуа­цію в суспільстві у площині правового поля і зацікавле­ність влади у залученні громадськості до розбудови гро­мадянського суспільства, і абсолютно суб’єктивний чин­ник – фаховість і доброзичливість тих, хто працює на чут­ливих для спілчан ділянках у профспілках. Йдеться не лише про профлідерів різних рівнів, а й орговиків, юрис­тів. На жаль, за останніми досі не закріпився справедли­вий і заслужений ними термін – профспілковий адвокат, з усіма відповідними повноваженнями.

Понад півроку оббивала поро­ги управлінь Пенсійного фонду у Львівській області та в Шевченківському райо­ні артистка балету Західного тери­торіального Центру військово-му­зичного мистецтва та Академії Су­хопутних військ ім. П. Сагайдачно­го (колишній театр ПрикВО) Зоряна Богданівна, аби оформити пенсію за вислугу років при наявності страхо­вого стажу роботи 20 років, відповід­но до пункту 2 розділу ХV ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пен­сійне страхування» та статті 7 пункту «ж» ЗУ «Про пенсійне за­безпечення». Вибачте за канце­ляризми, але, як мовиться, і закони були, і пункти, а лю­дяності у певних чиновни­ків – ні.

Спершу, як розповіла у своєму листі-зверненні до Об’єднання профспілок Львівщини 39-річна балери­на, засумнівалися у профе­сійності колективу, де вона пропрацювала десятки років із трудовою книжкою та відповід­ним оформленням на роботу, чого в самодіяльних колективах не може бути, як і відповідної оплати праці. Хіба цього не знають у цих поваж­них установах? «Відфутболили» її ще за якимись доказами. Загадува­ли їй шукати різні законодавчі по­ложення щодо переліку відповідних професій і мистецьких установ та колективів, працівники яких мають право на оформлення пенсії за ви­слугу років, не прийнявши належ­ним чином документи на оформлен­ня пенсії, запропонували звільнити­ся з роботи (так вимагає законодав­ство). Поки пані Зоряна бігала без­кінечними чиновницькими лабі­ринтами, змінилося пенсійне зако­нодавство, приміром, у частині не­обхідного віку претендента на пен­сію за вислугу років.

Вочевидь відчай і водночас бага­толітня довіра до профспілок, куди ідуть як до останньої інстанції, при­вели її зі своєю бідою до Об’єднання профспілок Львівщини та його пра­вового інспектора праці Ірини Вав­ринкевич.

Тут не можна не згадати цей ви­щезгаданий суб’єктивний людський чинник. Його вже 19 років напрацьо­вує для спілчан Ірина Дмитрівна, а до неї відомою своєю людяністю і фаховістю чи не на всю Україну в частині знання пенсійного законо­давства була її попередниця, яка нині на заслуженому відпочинку, – Іда Нагірна. Після її висновків і крапки у справі ніхто з колег не ста­вив інших знаків і не мав особливих сумнівів.

Дехто радив Ірині Дмитрівні від­мовитися від справи пані Зоряни на цілком логічній підставі – авторка звернення не була членом профспіл­ки. Правда, через цілком об’єктивні причини – немає в цьому доволі спе­цифічному військово-мистецькому колективі професійної громадської організації. І ніхто не брав на себе клопіт про її створення, як і наша ві­заві, допоки наша балерина не стик­нулася з проблемою, що визначала якість її подальшого життя.

Іншої правової допомоги шукати не могла: адвокатові, тільки за на­писання відповідної заяви треба за­платити щонайменше 500 грн, а щоб він ознайомився зі справою – 1500 грн. А де гарантії позитивного вирі­шення, і скільки часу, коштів і здоров’я потребуватиме усе це?

Профспілковому юристу Ірині Вавринкевич довелося звертатися в Міністерство соцполітики і Мі­ністерство культури, звідки навіть на офіційні запити отримала дово­лі розпливчасті, неконкретні відпо­віді. Однак і вони були певною під­порою для звернення з фаховою ар­гументацією самого профспілково­го юриста до Пенсійного фонду України. Тут, треба віддати належ­не, більше не вимагали доказів від тих, хто звертається, як це було на рівні області, а самі знайшли пра­вові підстави для призначення пен­сії артистці балету. Про це у відпо­віді на їхнє звернення повідомили ОПЛ і профспілкового юриста. Можна собі уявити радість пані Зо­ряни. Адже, як акцентувала проф­спілковий юрист, прикінцевими по­ложеннями закону дозволено було призначати пенсію за вислугу ро­ків за раніше чинним законодав­ством, тобто незалежно від віку. А з квітня 2015 року, згідно із внесе­ними до закону про пенсійне забез­печення змінами, додалася нова умова – досягнення щонайменше 55-річного віку, крім необхідно­го страхового стажу, для ар­тистів балету, цирку.

Це може підтвердити, агі­туючи тепер за профспілку, Зоряна К., науковець львів­ського Інституту народо­знавства, яку керівник дві­чі незаконно звільняв з ро­боти, а за допомогою проф­спілкового адвоката Ірини Вавринкевич її поновлювали на роботі (це вже пішли по тре­тьому колу), двірник Львівсько­го комунального підприємства «Айсберг», якому не доплатили за вимушений прогул 861 грн, а тепер за всі порушення і заяви до суду, на­писані профспілковим юристом, і згідно з рішенням суду підприєм­ство виплачує працівникові 2685 грн.

Такі справи тягнуться роками, каже Ірина Дмитрівна. Згадує той час, коли здобувала перші бійців­ські якості після закінчення юрфа­ку Львівського університету ім. І. Франка, 12 років працюючи юристом на підприємстві. Тільки після його ліквідації подала заяву на інше місце роботи – в Об’єднання профспілок Львівщини. Тут належ­но оцінили її досвід – уже в перший день роботи їй довірили розрулюва­ти чималеньку чергу до профспіл­кового інспектора праці. Так протя­гом тисяч трудових днів не може відмахнутися вона від повені про­блем простих людей, спілчан, буває навіть – не членів профспілки. Її праця додає людям мотивації член­ства в громадській організації, по­силює імідж і роль профспілок у суспільстві в наш дуже непростий час.

Ольга ЛОБАРЧУК

 

У «БАРВІНКУ» ДІТЯМ ЗАВЖДИ ЦІКАВО

У мальовничому куточку Карпат, у перед­місті Перечина, діє дитячий оздоровчий за­клад «Барвінок» Закарпатської обласної організації профспілки працівників житло­во-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Іван Зелінський). Понад три десятиліття він оздоровлює дітей, дару­ючи їм радість відпочинку.

Добра слава про «Барвінок» розхо­диться всією Укра­їною. Невипадко­во цьогоріч місцем відпо­чинку 44 дітей своїх праців­ників його обрала Київська обласна організація праців­ників ЖКГ, МП, ПОН (голо­ва Володимир Лебедєв).

Під час цієї зміни разом з ними чудово відпочили і 45 дітей освітян нашого краю, які мають художні здібнос­ті. Свої роботи юні художни­ки залюбки показали голові Закарпатської обласної ор­ганізації профспілки пра­цівників освіти і науки Те­тяні Повханич, яка разом з головою Ужгородської місь­кої організації профспілки освітян Михайлом Меге­шем приїхала поглянути, як відпочивають і творчо зба­гачуються діти працівників освіти нашого краю.

Видовищною і водночас надзвичайно зворушливою була урочиста церемонія за­криття табірної зміни, на якій присутніх привітали голови обласних організа­цій профспілок працівників ЖКГ – Іван Зелінський, освіти і науки – Тетяна По­вханич, заступник Пере­чинського міського голови Любов Крижановська, ди­ректор КП «Комунальник» м. Перечин Володимир Гер­занич. Чекала нагорода і на одного із закордонних спон­сорів оздоровлення дітей у «Барвінку». Цього літа 52 ді­тей із малозабезпечених та багатодітних родин із Пере­чина оздоровлюються, як і в попередні роки, за рахунок коштів Баварської общини з Німеччини. За особистий внесок у цю роботу Іван Зе­лінський вручив голові Ба­варської общини Іріс Трюб­светтер Почесну грамоту Федерації профспілок Укра­їни у номінації «Батьків­ська турбота».

Сергій БАРАНЧИКОВ

 

НА ВСІХ КРИЛАХ – ДО ТАБОРУ

Широко відчинилися перед відпочивальника­ми двері дитячого оздоровчого табору ім. Юрія Гагаріна Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ, що розташований на побережжі Джарилгаць­кої затоки у місті-курорті Скадовську – колис­ці дитячого оздоровлення України.

В урочистому заході взяли участь почес­ні гості: голова Ска­довської РДА Віктор Турик, керівник апарату Херсонської ОДА Володи­мир Клюцевський і голова Херсонської обласної орга­нізації профспілки праців­ників держустанов Людми­ла Татаринова. Гості звер­нулися до дітей із вітальни­ми словами, побажали їм гарно відпочити, отримати яскраві враження і корисно провести час. Адміністра­ції та вихователям закладу побажали терпіння та на­снаги і, звісно ж, – миру для кожної української родини та всієї країни.

Цього року до табору на оздоровлення та відпочи­нок приїхали діти членів профспілки працівників держустанов і профспілки працівників закладів охо­рони здоров’я Херсонщи­ни. Більшість хлопчиків і дівчаток – це діти, які по­требують особливої соці­альної уваги та підтримки, із родин учасників АТО, багатодітних і малозабез­печених сімей Білозер­ського, Цюрупинського та Скадовського районів області.

Також виявили бажання оздоровитися в таборі і ді­тки з Вінницької області – вихованці спеціалізованої школи-інтернату для дітей з вадами слуху № 1.

05.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання