« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

СТВОРЕННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ПРОФСПІЛКИ

СТВОРЕННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ПРОФСПІЛКИ

Наприкінці травня учасниця дансько-українського проекту Марина Герасимова про­вела для членів профспілки працівників оборонної промисловості триденну Літню мо­лодіжну школу «Створення позитивного іміджу Профспілки».

Під час відбору учасників заходу враховували як персональні дані, так і можливість формування оптимально збалансованої групи, склад якої має представляти різні сфери діяльності, вікові групи та регіони Украї­ни. Для участі в школі було запрошено 20 членів профспілки із Дніпропетровської Чернігівської, Київської, Миколаївської, Харківської, Черкаської областей.

Літня школа – це інтенсивна навчаль­на програма, яка цього року була присвя­чена питанню запровадження органай­зингової роботи у профспілці. Школу гос­тинно прийняла у Києві Академія праці, соціальних відносин і туризму. На від­криття Школи були запрошені голова Профспілки працівників оборонної про­мисловості України Олександр Черниш, керівник проекту Валентина Шевченко, ректор АПСВ Вікторія Буяшенко, голова Молодіжної ради Молодіжної організації профспілки Максим Комар.

Три дні насиченої роботи Школи мину­ли з користю та натхненням для її учасни­ків, адже акценти було зроблено на прак­тичні рекомендації, висновки і досвід учасників щодо тем, які порушувалися.

Рішення про проведення Школи було прийнято з огляду на розуміння важли­вості активізації роботи молоді у проф­спілкових організаціях, адже залучення молоді до прийняття рішень та їх вико­нання у профспілкових організаціях над­звичайно важливо для розбудови відкри­того, демократичного, соціального, солі­дарного суспільства.

Участь у житті профспілкової органі­зації та активна громадянська позиція молоді передбачають наявність прав, за­собів, простору та можливостей, участі у процесі прийняття рішень та впливу на цей процес, а також участі у будь-яких формах діяльності, що сприяє побудові сильної первинки.

Одним із пріоритетів профспілки є Мо­лодіжна політика, що спрямована на ство­рення умов для самоорганізації та саморе­алізації молоді, соціальної інтеграції мо­лодих людей, розвитку їхнього творчого потенціалу, запровадження ініціатив у різних сферах діяльності, залучення до процесів реформування, формування від­повідальності молоді за сьогодення та майбутнє, залучення молодих людей до участі у прийнятті рішень на всіх рівнях профспілкової структури, забезпечення прозорості та реалізації можливостей.

Ми впевнені, що активна позиція моло­ді допоможе первинній профорганізації і профспілці загалом гідно відстоювати ін­тереси спілчан. Тому в 2007 році було ство­рено Молодіжну організацію профспілки. Така посилена увага до молодіжного руху сприяє формуванню відповідального став­лення молоді до свого майбутнього.

Тож не дивно, що велику увагу у проф­спілці приділяють профспілковому на­вчанню саме молоді. Слід зауважити, що Літня молодіжна школа відбувається вже вшосте.

У Профспілці працівників оборонної промисловості України постійно ведеться планомірна робота для залучення молоді до лав профспілки. Викладач Марина Ге­расимова активно працює над розроблен­ням відповідних програм. У ході занять у Школі вона використовувала знання та матеріали, отримані під час навчання в дансько-українському проекті.

Програма навчальних занять передба­чала проведення ділових ігор, участь у дискусіях, визначення місії, цілей і за­вдань профспілки. Ніхто не залишився байдужим – презентації плавно переходи­ли в дискусії, жваві дискусії – у вислов­лення пропозицій. Активне обговорення викликала піраміда Маслоу, за допомо­гою якої можна визначати потреби дале­ких від профспілки людей і використову­вати ці відомості для залучення їх до профспілкової роботи.

Проте найцікавішим у програмі Школи було створення агітаційних роликів. Для цього учасники поділилися на п’ять команд. Кожна команда обрала тему для свого роли­ка. Цікаво було спостерігати, з яким захо­пленням і творчістю учасники писали сце­нарій, вибирали матеріали, фотографії та картинки. Напружена робота об’єднала мо­лодь в єдиний монолітний організм. Учас­ники відчували командний дух і гордість за те, що вони оволоділи ще однією навичкою, хоча до початку роботи мали великі сумніви щодо цього, не вірили у власні сили. Але ре­зультат перевершив усі очікування.

Загалом було створено 5 відеороликів на тему «Вступай у Профспілку», «Молодь – майбутнє Профспілки». Всі ролики виріз­няються неординарністю, польотом фан­тазії і різнобічністю висвітлення теми.

Так, у відеоролику «Секрет» автори по­казали роботодавців, які володіють секре­том і не посвячують працівників у свої знання про профспілку. Але секрет не може бути вічним, його розгадали, тож працівники, об’єднавшись, створюють профспілку і йдуть у краще майбутнє.

Заслуговує на увагу також відеоролик «Молодь – майбутнє Профспілки», у яко­му використані фото-і відеоматеріали членів профспілки, привезені з первинок, що дозволяє впізнати в екранних героях своїх колег. Ролик містить чимало інфор­мації, вдало підібрано відеоряд. Інші ро­лики також вирізнялися креативністю і зацікавленістю авторів. Та кажуть, що краще один раз побачити, ніж 100 разів почути. Тож після невеликої технічної об­робки всі ролики будуть викладені на сто­рінку Молоді профспілки у Facebook для загального перегляду.

Учасники Школи набули знань і досві­ду із використання інформаційних та ві­деоматеріалів у подальшій роботі, ство­ренні позитивного іміджу як профспілки, так і первинок, познайомилися і подружи­лися з колегами з інших ППО, щиро дяку­вали дансько-українському проекту за таку чудову можливість навчатися і не хотіли роз’їжджатися.

Цей захід, безумовно, позитивно вплине на діяльність профспілки та її організацій­них ланок, адже за молоддю – майбутнє.

Марина ГЕРАСИМОВА,

учасниця першої групи дансько- українського проекту

 

НАВЧИВСЯ САМ – ДОПОМАГАЙ ІНШИМ

Навчання – запорука успіху будь-якого фа­хівця. Це стосується і профспілкових ліде­рів, які в умовах нинішньої кризи мають ще більше уваги приділяти вирішенню про­блем членів профспілки, шукати альтерна­тивні виходи зі складних ситуацій та бути принциповими в обстоюванні прав людей.

13–15 травня у Запо­різькому національ­ному університеті (ЗНУ) учасниця пер­шої (молодіжної) гру­пи дансько-українського проекту Марія Черняєва про­вела триденний навчальний тренінг для студентсько­го профспілкового активу «Посилення та зміцнення ролі профспілки в сучасних умовах».

Навчання в ППО ЗНУ проводилося у приміщенні уні­верситету і на території біостанції-профілакторію «Хор­тиця». Під час триденного тренінгу учасники отримали важливі знання та набули практичних навичок з таких тем, як «Профспілка у сучасних умовах. Пріоритетні за­вдання профспілок», «Практика ведення переговорів», «Лідерство у профспілці. Позиція «якісного» успішного лідера», «Утворення команди у профспілці», «Мотива­ція профспілкового членства та роботи у профспілці». Провести заняття з питань обміну досвідом була запро­шена завідувач відділу з правової роботи Миколаїв­ської облпрофради Надія Матвєєва (також учасниця першої групи проекту), яка представила тренінг «Тру­дове право у запитаннях та відповідях». Слід зауважи­ти, що підготовка тренерів тривала протягом 2015– 2016 рр. у рамках участі в проекті, учасники отримали важливі знання з різних тем, ознайомилися з методи­кою навчального процесу для профспілкових лідерів.

Навчання у ЗНУ передбачало проведення ділових та ситуативних ігор у малих групах, виконання інтерак­тивних командних вправ та завдань, що подавалися збалансовано з теоретичним матеріалом. Учасники отримали повноцінний методичний супровід, щоб на­далі проводити відповідні навчальні блоки зі своїми профспілковими групами, а також рекомендації сто­совно набільш гострих проблем профспілкової роботи та рішень, що потребують удосконалення.

Тим часом на Запоріжжі профспілкове навчання освітян у тренінговій формі за досвідом дансько-українського проекту викликає велику цікавість серед профспілчан й усе частіше проводиться на запрошення різних організа­цій. Так, у квітні-травні відбулася серія тренінгів «Утво­рення команди у профспілці. Умови якісної співпраці у команді» для всіх профбюро ППО студентів та аспіран­тів Запорізького національного технічного університе­ту, а 12 травня – тренінг «Риторичне мистецтво профспіл­кового лідера» для представників Енергодарської місь­кої організації Профспілки освіти і науки України.

Проект набирає обертів, і попереду відкриваються ши­рокі горизонти з реформування профспілок!

Марія ЧЕРНЯЄВА,

учасниця першої групи дансько-українського проекту

17.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання