« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

МОЛОДЬ – ЦЕ СТРАТЕГІЧНИЙ РЕСУРС

МОЛОДЬ – ЦЕ СТРАТЕГІЧНИЙ РЕСУРС

Молодь – стратегічний ре­сурс кожної організації і держави загалом, це наше майбутнє. За тим, якою є молодь сьогодні, можна зробити висновок, якими будуть організація, держа­ва завтра. Проте істина, що молодь – це майбутнє, не означає, що проблемами молоді не потрібно займа­тися сьогодні. Навпаки, саме зараз ми маємо приді­лити розвиткові молодіж­ного профспілкового руху особливу увагу, сконцен­трувати для цього усі свої організаційні, фінансові та правові ресурси.

  Немає жодних офіційних та загальнодоступних відо­мостей про структуру член­ства у галузевій профспіл­ці, зокрема, невідомо, з якої кіль­кості спілчан формуються вікові групи: наприклад, до 21 року, від 21 до 35 років, від 35 до 60 років, старше 60 років. По­годьтеся, якщо ми виходи­мо з того, що профспілка має забезпечувати умови для самореалізації спіл­чан, то, як мінімум, віко­вий аналіз членства у профспілці має піддавати­ся ретельному аналізу сис­тематично.

На жаль, профспілковим органам притаманна непослі­довність у здійсненні молодіж­ної політики, а соціальна політи­ка держави пасивна стосовно мо­лоді. Молодіжна політика проф­спілки позбавлена навіть окремої статті профспілкового бюджету! Окреслені проблеми неодноразово обговорювалися під час спілкуван­ня з колегами – учасниками пер­шої групи дансько-українського проекту. Проблема сприйняття студенських та молодіжних проф­спілкових лідерів – це не проблема конкретної галузі профспілки, вона притамання профспілковим об’єднанням усіх галузей та рівнів.

Зараз лише ледачий не обгово­рює необхідність розроблення но­вої стратегії розвитку держави на основі чітких та зрозумілих управ­лінських рішень. Профспілка як невід’ємний елемент громадян­ського суспільства також потре­бує нової прогресивної стратегії розвитку.

Зазвичай стратегія розробляєть­ся на декілька років уперед, кон­кретизується у різноманітних про­ектах, програмах, реалізується у процесі їх виконання. Серед таких проектів – і згаданий проект між Федерацією профспілок України і Об’єднанням данських профспілок 3F, однією з цілей якого є створен­ня умов для самореалізації проф­спілкової молоді.

Молодіжна політика має реалізовуватися на засадах прогресивних підходів у рамках стратегії розвитку профспілки, як-от форму­вання оновленого кадрового резерву; атестація профспіл­кового активу; креативність при виборі методів проф­спілкової роботи; створення постійних майданчиків для спілкування профспілкової молоді.

Серед таких майданчиків для спілкування має бути і молодіжний веб-портал профспілки. У новій страте­гії обов’язково слід урахува­ти комунікативну функцію профспілкової організації як таку, що природно їй власти­ва. Взаємодія членів органі­зації має ґрунтуватися на за­садах взаємної поваги, конструк­тивної критики, обміну досвідом.

У профспілці мають бути виро­блені методи та технічні прийоми виявлення та розв’язання проблем молоді, а також інших вікових груп спілчан, які входять до компетенції профспілки. У цій справі нам украй по­трібна креативність. Це не означає, що тради­ційні методи роботи профспілкової орга­нізації наразі неак­туальні. Їх необхід­но доповнити су­ч а с н и м и PR-технологіями і тех­нологіями інфор­маційної політики, методами впливу на масову свідомість.

Ми повинні рекла­мувати свою організа­цію, висвітлювати усі гра­ні діяльності профспілкової організації, аби кожна зацікав­лена особа знаходила у ній свої можливості для самореалізації.

Роман ПРИХОДЬКО,

учасник першої групи дансько- українського проекту

 

ПОСИЛЕННЯ ВНЕСКУ ПРОФСПІЛОК У ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГІДНОЇ ПРАЦІ В УКРАЇНІ. НОВИЙ ЕТАП

Насичений, цікавий та пізнавальний тиж­день провели учас­ники другої групи дансько-українсько­го проекту на черго­вому семінарі, що відбувся 16–20 трав­ня на базі Навчаль­но-методичного цен­тру профспілок Во­линської області.

Новий етап навчан­ня відрізняється від попереднього семестру тим, що саме українські тренери протягом року проводити­муть навчальні тренінги для учасників трьох груп проекту. Це досвідчені й компетентні викладачі Ірина Грушко, Світлана Задо­рожня, Ольга Денисова.

Упродовж семі­нару учасники дізналися бага­то цікавого та повчального з питань лідер­ства, компетен­цій профспілко­вого лідера, мо­тивації проф­спілкового членства, орга­найзингу, публічних ви­ступів, психології спілку­вання тощо. Зосередив­шись на роботі в міні-гру­пах, учасники мали змогу практично застосовувати отримані навички та зна­ходити спільне рішення. Крім того, застосовували­ся й інші інтерактивні ме­тоди навчання, такі як «мозковий штурм», диску­сії, презентації завдань, виконаних у групах.

Слід зазначити, що відбу­лися деякі зміни у складі учасників групи, адже життя незмінно вносить свої корективи. Тож група радо привітала і прийня­ла до себе Сергія Геруса, Вікторію Кернос, Олексія Мосяєва, Ігоря Подгорнє­ва, Катерину Польську, Ірину Яценко, які протя­гом тижня надзвичайно активно працювали.

На завершення семінару куратор групи Катерина Волошко проаналізувала хід виконання домашніх завдань за попередній пе­ріод, а також визначила завдання, які учасники ви­конуватимуть на місцях, застосовуючи знання, отримані під час навчан­ня, а також поінформува­ла про проведення другої Національної конференції 14– 15 червня ц. р. у Дніпропетров­ській області, на якій буде вине­сено на обгово­рення дослі­дження на тему «Посилення вне­ску профспілок у забезпечення гідної праці в Україні».

Наступний се­мінар для учас­ників другої групи відбу­деться 19–23 вересня у м. Дніпро на базі Зональ­ного навчально-методич­ного центру профспілок. Тож ми не прощаємося, а кажемо «до побачення» і з нетерпінням чекатимемо наступних зустрічей.

ЦЕНТР З РЕАЛІЗАЦІЇ ДАНСЬКО- УКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ

27.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання