« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Щоб не допустити знищення системи санаторно-курортного лікування

Щоб не допустити знищення системи санаторно-курортного лікування

Народні депутати України внесли на розгляд Верховної Ради України низку законопроектів, якими пропо­нується відновити фінансування за рахунок коштів со­ціального страхування оздоровчих заходів, зокрема лікування в санаторно-курортних закладах, санаторіях-профілакторіях, оздоровлення дітей. Це стало першим кроком до реалізації ініціативи Федерації профспілок України з цього питання.

Коментар Голови Федерації профспілок України Григорія ОСОВОГО:

«Насамперед хочу ви­словити щиру вдяч­ність авторам вне­сених законопроек­тів і, зокрема, керів­нику депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Юрію Лу­ценку за розуміння та підтримку. Профспілки, як законні представ­ники застрахованих осіб, намагали­ся не допустити ліквідації фінансу­вання оздоровчих заходів за раху­нок коштів соціального страхуван­ня, в тому числі під час доопрацю­вання законопроекту «Про рефор­мування загальнообов’язкового дер­жавного соціального страхування та легалізацію фонду оплати пра­ці» в Комітеті Верховної Ради Укра­їни з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпе­чення. На жаль, при прийнятті За­кону інтереси застрахованих осіб не були враховані. Законопроект було внесено до Верховної Ради без обговорення з профспілками і робо­тодавцями, як сторонами управлін­ня страховою системою і платника­ми страхових внесків. Тобто було повністю проігноровано принципи соціального діалогу, відкритості і прозорості дій з боку влади. Хоча відомо, що страхові внески не є ко­штами державного бюджету.

Поставимо запитання: хто від цих нововведень виграв? Застрахо­вані особи – ні. Близько 3 млн пра­цівників зайняті на роботах із шкід­ливими та важкими умовами праці, більшість з них потребують періо­дичного лікування та оздоровлен­ня, проте нині втратили таку мож­ливість. Інші працівники, зокрема працюючі інваліди, теж. Як наслі­док, це призведе до зростання за­хворюваності та видатків Фонду на виплату допомоги з тимчасової не­працездатності.

Потерпають також трудові ко­лективи десятків оздоровниць, де працюють кваліфіковані фахівці. Керівництво санаторно-курортних закладів змушене приймати анти­кризові заходи: скорочувати пер­сонал, переводити на скорочений графік роботи, надавати безоплат­ні відпустки, скасовувати виплати тощо. У результаті руйнується уні­кальна, з урахуванням природно-кліматичних умов країни, система санаторно-курортного лікування, яку відновити буде вкрай складно, а то й неможливо.

Втрати несе й держава, яка від пра­цюючих санаторіїв щорічно отриму­вала податків майже на 500 млн грн.

Такі непродумані дії завдають значної шкоди економіці в цілому, адже руйнується така суспільно важлива галузь соціального спря­мування. Україна в очах міжнарод­ної спільноти втрачає імідж краї­ни, що досі послідовно просувалася шляхом побудови цивілізованого со­ціального діалогу в усіх сферах сус­пільного життя, включаючи такий важливий напрямок, як забезпечен­ня конституційного права на соці­альний захист через інститут дер­жавного соціального страхування.

Крім того, до трудової діяльнос­ті на підприємствах повертаються учасники антитерористичної опе­рації, більшість яких потребують лікування. В нинішніх умовах від­сутності відповідного фінансуван­ня Фондом соціального страхуван­ня це стає неможливим.

Через декілька місяців настане традиційний літній оздоровчий се­зон для школярів. І тут та сама про­блема: без фінансової підтримки Фонду він може бути зірваний, бо, як свідчить аналіз, у місцевих бюдже­тах виділено надто мало коштів.

Владі та бізнесу потрібно наре­шті усвідомити, що збереження життя і здоров’я кожної працюю­чої людини, збільшення тривалос­ті трудової активності є чи найголо­внішим в тих умовах, що склалися в країні.

Які ж це умови? З понад 43 млн населення країни нині мають штат­ну роботу лише 8 млн, сплачують внески на соціальне страхування 10,3 млн. Тоді як чисельність тіль­ки пенсіонерів становить 12,5 млн. А ще потрібно утримувати непра­цездатних членів сім’ї, сплачува­ти податки на оборону, утримання державного апарату, інші загально­державні потреби. Тож цілком зро­зуміло, що ставлення до працюючої людини, оцінка значущості праці й плата за неї мають бути докорінно переосмислені.

Ми сподіваємося на прискорення розгляду відповідних законопроек­тів у Верховній Раді України. ФПУ готова до активної участі в цій ро­боті з метою якнайшвидшого вирі­шення порушених питань».

 

ПРОФСПІЛКИ ДОПОМАГАЮТЬ УЧАСНИКАМ АТО

Задля сприяння інтеграції у цивільне життя, надання допомоги в реабілітації, а також на підтримку починань Президента України щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко на базі Федерації проф­спілок ініціював створення Єдиного соціально-реабілітаційного центру «Здорова нація». Основна його місія – якісна допомо­га військовослужбовцям і переселенцям із зони АТО: сприяння в оформленні документів, забезпечення повного медичного огляду, соціальна адаптація і психологічна підтримка.

За інформацією Лариси Дроздової («Урядовий кур’єр»), соціально-реабілітаційний центр співпрацюватиме з авторитет­ними волонтерськими органі­заціями, Укрпрофоздоровни­цею, Укрпрофтуром, громад­ськими об’єднаннями, зокре­ма Державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО, а також пред­ставниками Верховної Ради.

«Найбільший санаторно-курортний та лікувально-оздоровчий ресурс ФПУ, висококваліфікований медичний персонал, який протягом 60 років забезпечує реабілітацію різним категоріям громадян з найрізноманітнішими хворо­бами, дає змогу оперативно створити єдиний центр для соціальної реабілітації безпо­середніх учасників бойових дій і переселенців із зони АТО та в найкоротший термін ор­ганізувати його роботу», – за­значив Володимир Саєнко.

Особистий досвід заступника Голови ФПУ в афганському конфлікті, його активна жит­тєва позиція щодо безумов­ної допомоги тим, хто ризи­кує життям заради миру і спокою українців, дає сили та наснагу в пошуку коштів, залученні небайдужих лю­дей та розширенні кола од­нодумців у благородній справі. Символічно, що за­снування соціально-реабілітаційного центру при­пало на Великий піст. За сло­вами Володимира Саєнка, про Бога слід пам’ятати за­вжди і робити добрі справи щиро, стримано та з вірою.

11.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання