« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Валентин КОНОНЕНКО: «Наша головна функція – забезпечити соціально-економічний захист людини праці»

25 березня відбулася важлива подія в житті Київської обласної ради профспілок – ХХІV звітна міжспілкова обласна конферен­ція. Напередодні цієї події наш кореспондент попросив відпові­сти на низку запитань голову об­ласного профоб’єднання Вален­тина Кононенка.

Олексій Петруня

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

– Валентине Федоро­вичу, з якими здо­бутками ваша ор­ганізація зустрічає конференцію?

– Звичайно, п’ять років, що ми­нули від попередньої конференції, були роками напруженої праці. Ро­ками досягнень і, на жаль, склад­них проблем. Але сьогодні мож­на чітко сказати: всі труднощі, які нам довелось пережити за цей час, в основному нами подолані, а за­вдання, що стояли перед нами, ви­конані.

– Апро які досягнення вже можна говорити?

– Насамперед, я можу з гордістю сказати, що там, де в трудових ко­лективах Київської області є проф­спілкові організації, немає пробле­ми зарплатних боргів. На сьогодні тільки в двох трудових колективах – Броварському заводі порошкової металургії та Білоцерківському тролейбусному управлінні – є неве­лика заборгованість. Що стосується тролейбусного управління, це про­блема не тільки місцевого значен­ня, а й всеукраїнського, бо анало­гічна ситуація в багатьох регіонах країни. Вважаю, настав час Уряду вирішити цю проблему на держав­ному рівні. Не можна ж констату­вати з місяця в місяць, з року в рік, що тут зростає заборгованість із за­робітної плати.

– Які пріоритетні завдання постають нині перед вашою організацією?

– Перший і головний пріори­тет – це створення нормальних та гідних умов для того, щоб найма­ний працівник міг вигідно прода­ти свої вміння та працю. Сьогод­ні наша мета полягає в тому, щоб усі, хто бажає працювати, змогли знайти роботу. В цьому напрямі ми працюємо і з обласною держав­ною адміністрацією, і з роботодав­цями. Допомагає в цій справі регі­ональна колективна угода, укла­дена між облдержадміністрацією, об’єднанням роботодавців і проф­спілками. Багато також робиться для подолання проблеми безробіт­тя і радами з координації діяльнос­ті профспілок у районах спільно з центрами зайнятості, держадміні­страціями на місцях.

– Напевно, й тут є проблеми?

– Справа в тому, що ми – столич­на область, і тут є багато тих, хто прагне вирішити свої власні пи­тання. Маю на увазі все ті ж, як ка­жуть, олігархічні структури.

– Йдеться про земельні питання?

– Так. Саме це нас і турбує. Тому що сьогодні вже є певні об’єднання, що мають у своєму розпорядженні величезну кількість землі. З одно­го боку, цю інтеграцію можна було б вітати. А з іншого – ці олігархи, крім прибутку, нічого більше не ба­чать. Соціальний розвиток населе­них пунктів їх практично не ціка­вить. Зайнятість людей – теж. Посі­яли, зібрали – і зникли. А село зали­шається з тими ж проблемами. Це медичне та культурне обслугову­вання, безробіття, бездоріжжя…

– Аяк співпрацюєте з органами державної влади і місцевого са­моврядування?

– На сьогодні діє регіональна угода на 2013–2015 роки між нашим об’єднанням профспілок, робото­давцями й облдержадміністраці­єю. У нас такі угоди є на рівні галу­зей і в районах. Діють 36 рад із ко­ординації діяльності профспілок. Це ті органи, до яких звертаються держадміністрації та районні ради. Це спонукає нас поширювати прак­тику роботи координаційних рад і підтримувати їх у всіх питаннях.

– Розкажіть, будь ласка, про вашу взаємодію з Федерацією профспілок України. Як вона вам допомагає?

– З Федерацією у нас тісна вза­ємодія. І обласна рада профспілок завжди наполягала на тому, щоб ми консолідувалися з ФПУ. Тому, вважаю, нам разом треба сформу­вати таку систему загальних пра­вил, якою могли б користуватися всі профспілкові організації – від первинок до Федерації. Це допомо­же нам усім рухатися в одному на­прямі, спільно виконувати головну функцію профспілок – забезпечува­ти соціально-економічний захист людини праці. Це стосується і та­кої важливої складової профспілко­вої роботи, як профспілкові внески. Не можна вважати нормальним той факт, що деякі профорганізації на­магаються залишити в себе більшу частину внесків і використовувати їх не за призначенням. Свого часу були певні нормативи і їх суворо до­тримувалися. На жаль, сьогодні не­має чіткої дисципліни в цьому пи­танні. Я вважаю, якщо ми допусти­мо в нашому загальному профспіл­ковому домі безлад, то це зашко­дить спільній роботі. Нам потрібно разом вирішити всі проблеми проф­спілкового руху, і лише в спільній праці ми спроможні це зробити.

– Саме про це й хотілося б Вас за­питати. Які, на Вашу думку, за­вдання постають нині перед проф­спілками загалом та обласною ор­ганізацією зокрема? Іяк Ви, як лі­дер, бачите шляхи реалізації цих завдань?

– Вважаю, що ми повинні в цей складний для країни час насам­перед підтримати людей психо­логічно. Бо ситуація – і політич­на, і соціально-економічна – дуже складна. При цьому ще й Уряд не бажає зустрічатися з профспілка­ми, щоб обговорити наболілі про­блеми. В цих умовах, на мою дум­ку, самі профспілки мають сказати своє слово, послідовно працювати над забезпеченням у повному обся­зі соціальних гарантій. Звичайно, під усе це необхідна матеріальна база й кошти. Але ми маємо дома­гатися від влади та роботодавців, аби вони забезпечували людині гід­ні умови праці та гідну її оплату.

 

ПРОФСПІЛКИ ЗАКЛИКАЮТЬ ДО ЄДНАННЯ

12 березня у профспілковому готельному комплексі «Гетьман» відбулося засідання ради Об’єднання профспілок Львівщини, на якому профспілкові активісти підбили підсумки робо­ти за минулий рік та визначили нові завдання щодо захисту працівників в умовах погіршення їх соціально-економічного становища.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, в своєму виступі голова об’єднання Роман Дацько наголосив, що профспілки, як найчисельні­ша громадська організація, намагаються постійно трима­ти руку на пульсі подій.

У засіданні взяв участь і висту­пив Голова ФПУ Григорій Осо­вий. Лідер українських проф­спілок, як співголова Націо­нальної тристоронньої соціально-економічної ради, пре­зентував проведення, після па­узи, що виникла в зв’язку із зміною Уряду, розширеного засідання Президії НТСЕР на­прикінці березня – початку квітня цього року за участі Прем’єр-міністра і міністра фі­нансів України. На засіданні йтиметься про соціально-економічний розвиток Української держави в сучасних умовах. «Сьогодні надто складні ре­форми як ніколи потребують постійного конструктивного ді­алогу профспілок з Урядом і роботодавцями», – підкреслив Григорій Осовий. Він також звернув увагу профактиву об­ласті на необхідність консолі­дації та модернізації націо­нального профспілкового руху, створення належних умов для соціально-економічного захис­ту членів профспілок. Сьогодні, коли в зв’язку з розширенням повноважень місцевого само­врядування центр профспілко­вої роботи буде зміщений на місця, Голова ФПУ перекона­ний, що громада позитивно сприйматиме профспілковця не за набором правильних фраз і популістських закликів, а за діями, спрямованими на за­доволення законних прав і ін­тересів працівників та членів їх сімей під гаслом «Зроби сам!», а також навів приклад діяль­ності політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», з керівни­ком депутатської фракції якої мав нещодавно зустріч у пар­ламенті. При цьому Григорій Осовий зауважив, що результа­ти роботи ФПУ в умовах прове­дення реформ значною мірою залежатимуть не лише від ді­яльності керівництва в Києві, а й від тих реальних кроків і дій, що будуть зроблені на місцях, у первинках, де профспілковий лідер найкраще знає пробле­ми трудових колективів.

Насамкінець Голова ФПУ за­значив, що соціальні партне­ри мають спільно виробити стратегію щодо майбутнього. І якщо народ не відчує і не по­бачить жодних реформ, може виникнути нове соціальне збурення, яке не потрібне ні профспілкам, ні Уряду.

 

НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ПРАЦЮЮЧИХ – ЗМІСТ ЖИТТЯ ПРОФСПІЛОК

18 березня відбулася VII звітно-виборна конференція Федерації професійних спілок Хмельницької області.

Як повідомляє прес-центр Федерації профспілок Хмель­ницької області, в її роботі взяли участь Голова Фе­дерації профспілок України Григорій Осовий, перший за­ступник голови обласної ради Віктор Адамський, голова Об’єднання організацій робо­тодавців області Іван Дунець, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, го­лова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій При­сяжний, керівники фондів, управлінь, департаментів, під­приємств, установ та організа­цій, профактив. На конферен­цію прибули 93 делегати. Голо­ва ФПО Геннадій Харьковський відзвітував про роботу проф­спілкового об’єднання Хмель­ниччини за п’ять років. У своє­му виступі, він, зокрема, зазна­чив, що профспілки області у звітний період активно вирі­шували питання захисту лю­дей праці через колдоговори та угоди, домагалися зростан­ня і вчасної виплати зарплат, забезпечення гідних умов та охорони праці, неодноразово захищали трудівників і колек­тиви в судах, активно займа­лися оздоровленням праців­ників та їхніх дітей, навчанням профактиву, вели ефективну інформаційну роботу серед спілчан. У найважчі для країни часи члени профспілок, профорганізації активно долучили­ся до благородної справи – до­помоги армії, українським бій­цям на сході країни.

На конференції було прийня­то заяву щодо стрімкого зростання цін на значущі продукти харчування, ліки, електроенергію, газ, паливно-мастильні матеріали, що призводить до погіршення життєвого рівня працівників, молоді, ветеранів.

Головою Федерації профспі­лок Хмельниччини на на­ступний термін шляхом від­критого голосування одного­лосно обрано Геннадія Харьковського.

29.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання