« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Н ові підходи мають дати результат

Н ові підходи мають дати результат

Шляхи та сучасні мето­ди вирішення проблем внутрішньо переміще­них осіб у сфері зайня­тості, роль соціальних партнерів і держав­ної служби зайнятос­ті в їх розв’язанні об­говорювалися під час науково-практичної конференції, що відбу­лася 30 січня в Інституті підготовки кадрів ДСЗ.

У заході взяли участь міністр соціальної політики Украї­ни Павло Розенко, викону­ючий обов’язки директора Державного центру зайня­тості Ярослав Кашуба, народні де­путати України – члени Комітету Верховної Ради з питань соціаль­ної політики, зайнятості та пенсій­ного забезпечення, а також пред­ставники Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, Федера­ції профспілок України, Державної служби зайнятості, громадських організацій, експерти міжнарод­них організацій, провідні науковці та волонтери.

У своїй доповіді Павло Розенко звернув увагу присутніх на те, що останнього року Україна зіткнула­ся з тими ризиками, до яких держа­ва та органи влади не були готові: «У мирний час ми не готувалися до того, що будемо мати справу майже з 1 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які всередині країни бу­дуть шукати соціального захисту, житло, роботу тощо. Вже на сьогод­ні ми маємо понад 950 тис. пересе­ленців, які обліковані в управлін­нях соціального захисту населен­ня. Це понад 670 тис. сімей», – на­голосив міністр. Він повідомив, що за останні декілька місяців на соц­захист цих родин держава виділи­ла додатково до пенсійних та соці­альних виплат майже 0,5 млрд гри­вень. «Окрім того, ми намагаємося зробити все, щоб люди, які переміс­тилися на підконтрольну україн­ській владі територію, крім цих со­ціальних виплат, отримували в по­вному обсязі всі пенсійні виплати, соціальні допомоги, що здійсню­ються відповідно до законів Украї­ни», – підкреслив Павло Розенко.

За дослідженнями, проведеними обласними структурами, потребу­ють працевлаштування близько 90 тис. осіб. Найбільше навантаження відчувають Київ, Київська, Харків­ська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька області.

Як зазначив Павло Розенко, на законодавчому рівні Мінсоцполі­тики намагається допомогти ви­мушеним переселенцям не втрати­ти роботу, зберегти робочі місця: «На минулому тижні у Верховній Раді України були внесені зміни до трудового законодавства, що да­ють можливість працівникам, які оформлені в зоні АТО або на при­леглих територіях, брати відпуст­ки без збереження заробітної пла­ти. Це, з одного боку, дає можли­вість працівнику не втратити ро­боче місце, з іншого – під час такої вимушеної перерви займатися по­шуком роботи». Проте, за словами міністра, відповідно до звернень громадян, робота державної служ­би зайнятості є незадовільною. За минулий рік службі не вдалося змі­нити акценти в своїй роботі щодо переселенців.

Учасники науково-практичної конференції констатували особли­ву важливість своєчасного вжиття дієвих заходів, спрямованих на за­безпечення конституційного права внутрішньо переміщених осіб на працю, рівних можливостей у ви­борі професії та трудової діяльнос­ті. У зв’язку з цим виникає необхід­ність у створенні належних умов праці для реалізації економічної активності ВПО, стимулюванні ро­ботодавців у збереженні та ство­ренні робочих місць, використанні гнучких форм зайнятості.

Директор департаменту професійно-технічної освіти МОН Укра­їни В’ячеслав Супрун акцентував увагу на необхідності охоплення професійним навчанням, перена­вчанням і підвищенням кваліфі­кації більшої кількості переселен­ців з відповідним матеріально-технічним, навчально-методичним та кадровим забезпеченням. Для цього Міністерство освіти і нау­ки готове, починаючи з 2015 року, здійснити збільшення або перероз­поділ, у разі необхідності, ліцензо­ваного обсягу набору слухачів для підготовки, перепідготовки та під­вищення кваліфікації ВПО. Крім того, МОН всебічно сприятиме отриманню ліцензій відповідними навчальними закладами на про­вадження освітньої діяльності за найбільш затребуваними на ринку праці професіями та спеціальнос­тями для професійного навчання переселенців.

Учасники конференції обгово­рили проект Програми працевла­штування та професійного навчан­ня внутрішньо переміщених осіб на 2015–2016 роки, підготовлений Міністерством соціальної політи­ки України відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборо­ни України та за дорученням Пре­зидента України. Програма орієн­тована на задоволення потреб ви­мушених переселенців, посилення їхнього соціального захисту, забез­печення зайнятості та підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.

Програмою, зокрема, передбаче­но:

– створення соціально-економічних передумов для розвитку тери­торій масового проживання перемі­щених осіб та відбудови постраж­далих регіонів;

– розширення можливостей за­йнятості внутрішньо переміщених осіб, у тому числі шляхом впрова­дження спільних з міжнародними організаціями проектів;

– охоплення професійним на­вчанням, перенавчанням та підви­щенням кваліфікації більшої кіль­кості внутрішньо переміщених осіб з відповідним матеріально-технічним, навчально-методичним та кадровим забезпеченням;

– удосконалення нормативно-правової бази, спрямованої на під­вищення мобільності та зайнятос­ті внутрішньо переміщених осіб та забезпечення їх соціального захис­ту від безробіття.

Запропоновані програмою нові законодавчі інструменти будуть спрямовані, зокрема, на підвищен­ня зацікавленості роботодавців до працевлаштування переселенців, їхнього професійного навчання, розширення можливостей тимча­сової зайнятості.

06.02.2015


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання