« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Регулювання соціально-економічної політики і трудових відносин

Регулювання соціально-економічної політики і трудових відносин

 8 грудня відбулося засідання Спільного представницького ор­гану репрезентативних всеукра­їнських об’єднань профспілок на національному рівні, одним із основних питань якого стало іні­ціювання колективних перегово­рів з укладення Генеральної уго­ди на новий строк. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 ІНІЦІАТИВА

У своїх виступах перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк та члени СПО об’єднань профспілок, обговорюючи ініціювання колективних пе­реговорів з укладення Гене­ральної угоди на новий строк, констатували, що для забезпечення виконання чин­ної Генеральної угоди СПО об’єднань профспілок неодноразово висловлював за­стереження Кабінету Міні­стрів України та СПО сторо­ни роботодавців щодо неза­безпечення реалізації цілої низки зобов’язань за Гене­ральною угодою на 2010–2012 роки і пропонував, як вихід із ситуації, компромісні рі­шення, однак ці дії не дали очікуваного результату.

Для вироблення консолі­дованої позиції та спільних дій профспілок на засіданні СПО об’єднань профспілок 4 вересня ц. р. було розгляну­то питання щодо ініціюван­ня колективного трудового спору стосовно встановлен­ня нових соціально-економічних умов праці, виконан­ня положень Генеральної угоди на 2010–2012 роки, не­виконання вимог законодав­ства про працю та рекомен­довано профоб’єднанням – суб’єктам Угоди про утво­рення СПО об’єднань проф­спілок розглянути на засі­даннях своїх виборних орга­нів пропозиції ФПУ з метою визначення позиції стосовно вступу в колективний трудо­вий спір.

Однак ініціатива Федера­ції профспілок України щодо висунення Вимог СПО об’єднань профспілок до Ка­бінету Міністрів України та сторони роботодавців на на­ціональному рівні з метою вступу в колективний трудо­вий спір не знайшла повної підтримки серед членів СПО об’єднань профспілок. Вод­ночас у рамках відзначення

 Міжнародного дня дій за гід­ну працю СПО об’єднань профспілок схвалив Вимоги профспілок до Кабінету Міні­стрів України з питань захис­ту соціально-трудових і проф­спілкових прав та інтересів працівників, що були підтри­мані учасниками Всеукраїн­ського форуму профспілок «За гідну працю і добробут людини» та вручені 15 жов­тня ц. р. під час попереджу­вальної акції профспілок.

За ініціативи глави Адмі­ністрації Президента Украї­ни Прем’єр-міністр України дав доручення розглянути ви­сунуті Вимоги на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради для вироблення взаємоприй­нятних рішень.

Для врегулювання вищезаз­начених питань та на виконан­ня рішень СПО об’єднань профспілок від 11 липня 2014 року Робочою комісією об’єднань профспілок, за безпосе­редньої участі членів СПО, підготовлено проект Генераль­ної угоди на 2015–2017 роки.

Тож було вирішено дору­чити керівництву СПО об’єднань профспілок звернутися до Спільного представниць­кого органу сторони робото­давців на національному рів­ні та новосформованого Кабі­нету Міністрів України з іні­ціативою про початок колек­тивних переговорів з укла­дення Генеральної угоди на новий строк.

ТРУДОВИЙ КОДЕКС

Під час засідання СПО та­кож було розглянуто питання про робочу групу з опрацю­вання проекту Трудового ко­дексу України, доповідачем із якого виступив заступник Голови ФПУ Сергій Украї­нець. Так, з метою опрацю­вання проекту Трудового ко­дексу, розробленого Мінсоц­політики, подальшої роботи над ним, підготовки консолі­дованої позиції профспілок, супроводження під час опра­цювання в Кабінеті Міні­стрів, Верховній Раді, а також під час консультацій з об’єднаннями роботодавців та екс­пертами МОП Спільний пред­ставницький орган об’єднань профспілок вирішив утвори­ти робочу групу з опрацюван­ня проекту Трудового кодек­су України. В свою чергу, для експертного забезпечення ро­боти робочої групи, підготов­ки аналітичних матеріалів, обґрунтування позиції проф­спілок профспілкові об’єднання мають делегувати представників до відповідної групи експертів -фахівців.

ЛІКВІДАЦІЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРПЛАТИ

СПО висловив глибоке за­непокоєння зростанням про­тягом 2014 року заборгованос­ті з виплати заробітної плати працівникам.

Так, станом на 1 листопада ц. р. обсяги зарплатних боргів досягли 2205,8 млн грн, що майже втричі більше, ніж на початку поточного року, та перевищили аналогічні по­казники кризових 2008–2009 років. Водночас 81,6% від за­гальної суми заборгованості, або 1799,5 млн грн, припадає на борги економічно актив­них підприємств.

При цьому захист трудо­вих доходів працівників дис­криміновано порівняно із за­хищеністю бізнесу та кредит­них установ у разі порушення термінів за грошовими зобов’язаннями. Найбільш неза­хищеними залишаються пра­цівники збанкрутілих і лікві­дованих підприємств у разі недостатності ліквідаційного майна.

Також учасники засідання розглянули та прийняли від­повідні рішення з питань «Про вдосконалення системи надання пільг та незадовіль­ний стан перерахування суб­венції з державного бюджету на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій гро­мадян», «Про взаємодію наці­ональних профспілкових об’єднань у сфері представни­цтва і захисту прав спілчан» та багатьох інших питань.

12.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання