« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Молодь – рушійна сила змін

Молодь – рушійна сила змін

 У лавах Федерації проф­спілок Рівненщини налі­чується 64,5 тис. молодих людей, серед яких 25 тис. студентів. Тож невипад­ково з ініціативи голо­ви ФПО Миколи Шершу­на та членів Молодіжної ради, за підтримки Рів­ненського обласного цен­тру зайнятості тут уперше проведено молодіжний форум «Перспективи профспілкового руху очи­ма студентської молоді».

Форум зібрав найактив­ніших учасників проф­спілкового руху з числа студентів вишів і учнів ко­леджів та профтехучи­лищ. Вони сміливо і впев­нено висловлювали свої думки та ідеї щодо ба­чення профспілкового руху сьогодні та завтра.

 Саме на бажанні почути прагнення та сподіван­ня молодих профакти­вістів щодо Стратегії модернізації профспі­лок, їх подальшої участі в роз­будові держави та ролі в май­бутньому наголошував, відкри­ваючи форум, голова ФПО Ми­кола Шершун. «Після револю­ції гідності Україна вже ніколи не стане такою, якою вона була раніше, – зазначив він. Але нам не потрібні зміни лише заради змін. Нам потрібні зміни на краще. Нам потрібна сильна ви­сокорозвинена країна, з високи­ми показниками в обороноздат­ності, технологіях, якості жит­тя, науці, спорті та культурі. А для таких змін потрібні профе­сіонали. Люди, які мають не лише патріотизм і щирі намі­ри, а й володіють сучасними знаннями, іноземними мовами. Люди, які працюють над влас­ним самовдосконаленням. Люди, які здатні ставити перед собою складні завдання і вико­нувати їх. Це справжній виклик для вашого покоління. Тому саме молодим людям випав шанс випробувати себе в якості лідерів самоврядних громад і профспілкових організацій та об’єднань. Адже вони – рушій­на сила змін».

В унісон, на підтвердження свого прагнення до самовдоско­налення і бачення себе і своїх колег в дієвій прогресивній профспілці лунали виступи мо­лодих. Так, зокрема, голова учнівського профкому ДПТНЗ «Рівненський центр професійно-технічної освіти сервісу та дизайну» Інеса Білець вва­жає, що як спонсор добрих справ профспілка застаріла, її функції на сьогодні значно глибші. Полягають вони у ви­хованні молодих, активних профлідерів, які є широко поін­формованими, генерують ідеї, сповна відчувають віяння часу. «Учнівська, студентська проф­спілка – це сходинки в майбут­нє, можливість виявити себе в суспільному та громадському житті», – зазначила вона.

Заступник голови студент­ського профкому НУВГП Уляна Кушнірук у своєму виступі на­голосила на необхідності більш предметного навчання профак­тиву, ведення роз’яснювальної роботи щодо ролі профспілки як основного гаранта захисту людини праці від свавілля ро­ботодавців.

Голова студентського профкому Сарненського педколе­джу Зінаїда Дзюбак зазначила, що надзвичайно важливо в цей неспокійний час займатись па­тріотичним вихованням учнів та студентів. І саме студент­ська профспілка має покласти на себе це завдання. Зокрема, нині в практиці роботи студко­му – залучення студентів до участі у волонтерському русі для допомоги бійцям АТО. Для організаторів щорічних огля­дів студентських гуртожитків вона внесла слушну пропози­цію: дещо змінити умови кон­курсу та проводити його раз на 2–3 роки з тим, аби вічним аут­сайдерам дати час та можли­вість підтягнутися й бути на рівні з кращими. Таку студент­ську ініціативу з розумінням сприйняв начальник управлін­ня освіти і науки ОДА Григорій Таргонський, який особливо пе­реймається майбутнім випускників педколеджів. Адже їм до­ведеться переживати жорсткий конкурсний відбір і конкурен­цію при намаганні отримати перше робоче місце за спеціаль­ністю, бо ж вакантні посади в освітянській галузі області нині відсутні. І вже зараз сту­дентська профспілка має наці­лювати студентів на оволодін­ня додатковою спеціальністю.

У своєму виступі голова об­ласної організації Профспілки працівників освіти і науки Юрій Кравець зазначив: «Проф­спілкові ідеї знаходять під­тримку в молоді, про що свід­чать цифри і факти. Якщо ще два роки тому 82% студентсько­го загалу були членами проф­спілки, то нині ця цифра зросла до 96%. Молодь розуміє, що че­рез профспілку вона здатна більше впливати на процеси, що відбуваються в студентсько­му середовищі, ніж, скажімо, через систему студентського самоврядування».

Голова студентського профкому Дубенського коледжу культури і мистецтв Людмила Дворжак торкнулася теми оздо­ровлення студентів. На її дум­ку, сьогодні цим активно ніхто не переймається. Система соці­ального страхування і надання санаторно-курортних путівок для студентів не поширюється. Тому варто розробити спеціаль­ні оздоровчі програми, що бу­дуть по кишені студентам…

Довгий перелік невирішених питань, що постають перед мо­лоддю при виборі професії й отриманні першого робочого місця вчорашніми випускника­ми шкіл, середніх навчальних закладів і вишів, навів дирек­тор обласного центру зайнятос­ті Іван Ткачук. «Ринок праці й освіти в країні поки існують па­ралельно і не перетинаються, – зазначив він. – Якщо в області на одне вакантне місце бухгал­тера претендують 70 фахівців з дипломами престижних фа­культетів вишів, а на юридичні спеціальності – аж 150, то на інженера-технолога чи марк­шейдера – жодного. Державу, що витратила великі кошти на підготовку спеціаліста, не хви­лює, чи працевлаштований він, чи є від нього віддача. А реаль­ність така: 70% випускників ву­зів не працюють за отриманою ними спеціальністю. Тобто про­грама підготовки спеціалістів у державі є, а механізм її реалі­зації, в тому числі щодо залу­чення спеціалістів для роботи на селі, відсутній. Профспілки, а тим більше молодіжні, повинні допомогти та вчасно зорієн­тувати молоду людину в обран­ні нею затребуваної на ринку праці професії».

Конструктивну дискусію підтримали заступник голови обласної ради Степан Павлюк, начальник відділу по роботі з молоддю ОДА Наталія Чигир, голова обласної організації профспілки працівників куль­тури Петро Давидюк, голова Молодіжної ради профспілки працівників держустанов Олек­сандр Дроздюк, голова проф­спілки землевпорядників Ігор Самков.

Після закінчення ділової частини форуму відбулося на­городження кращих молодих профспілкових лідерів з нагоди Дня студента. Почесною грамо­тою, пам’ятним вимпелом та грошовою премією відзначили цьогоріч заступника голови студентського профкому НУВГП Уляну Кушнірук, голо­ву студентського профкому Костопільської філії Рівнен­ського державного базового ме­дичного коледжу Юлію Пав­люк, голову профкому учнів та студентів Рівненського коопе­ративного економіко-правового коледжу Лілію Пилипчук.

Учасники молодіжного профспілкового форуму при­йняли Звернення до Президен­та, Уряду, Всеукраїнського об’єднання організацій робото­давців, Федерації профспілок України, центральних коміте­тів галузевих профспілок. Та­кож ухвалено рішення підготу­вати Рекомендації форуму на основі висловлених його учас­никами пропозицій.

Профінформцентр Федерації профспілок Рівненської області

05.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання