« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Час вимагає більшої активності й ефективності

Час вимагає більшої активності й ефективності

 Актуальні питання розвитку профспілкового руху, поси­лення захисту конституцій­них і трудових прав люди­ни праці в сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах обгово­рили учасники наради, що відбулася 17 листопада.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, в за­ході взяли участь Голова Фе­дерації профспілок України Григорій Осовий, його заступ­ники Євген Драп’ятий, Сергій Кон­дрюк, Сергій Українець, керівники все­українських профспілок, Київської міської та Київської обласної рад профспілок, структурних підрозділів апарату ФПУ.

«На порядку денному наради – пи­тання, що нині турбують як профспіл­ки, так і більшість населення України, – сказав, відкриваючи засідання, Григо­рій Осовий. – Насамперед це дії проф­спілок у ситуації, що склалася в Доне­цькій та Луганській областях. Ще одне питання стосується реагування влади на вимоги профспілок щодо соціально-економічного захисту прав працівників і наших подальших дій у цьому напря­мі. Є ідеї щодо продовження Всеукраїн­ського форуму профспілок, оскільки наразі формується влада – і законодав­ча, і виконавча. Існує також потреба об­говорити питання, що розглядатимуть­ся на наступному засіданні Президії».

Про ситуацію з профспілками Дон­басу учасників засідання поінформу­вав голова оперативної робочої групи з надання консультативної допомоги профспілковим організаціям, розта­шованим на території Донецької і Лу­ганської областей, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. Він, зокрема, наголосив, що військовий конфлікт у регіоні, на жаль, загострюється, і це змушує шукати нові ефективні шляхи вирішення проблем, що постали перед профспілковими організаціями Доне­цької та Луганської областей. Це, на­самперед, стосується статутних та ор­ганізаційних питань, а також тих, що так чи інакше впливають на рівень со­ціального захисту спілчан.

Євген Драп’ятий повідомив про три головних напрями діяльності робочої групи. Перший – інформаційна та кон­сультативна робота з тими, хто переї­хав із зони АТО, а також окупованих територій Донецької і Луганської об­ластей (таких понад 600 тис.). Ці люди потребують допомоги в питаннях соціально-економічного, соцстрахів­ського, правового та майнового забез­печення. Другий напрям – оперативна й ефективна робота з членськими орга­нізаціями, що працюють на територіях Донецької і Луганської областей, під­контрольних українській владі. Вони потребують допомоги не тільки у ве­денні своєї роботи в нинішніх склад­них умовах, а й проведенні звітно-виборних конференцій. Найбільш складною є співпраця з тими, хто меш­кає на території, окупованій терорис­тами. Тут також потрібна правова, со­ціальна, консультативна допомога.

За словами Євгена Драп’ятого, було проведено два засідання оперативної робочої групи, до складу якої увійшли фахівці ФПУ та її членських організа­цій. Вони підготували 23 рекоменда­ційних нормативно-правових докумен­ти, консультативні матеріали. Робоча група надає консультативну допомогу багатьом профспілковим організаціям регіону. Під час обговорення цього пи­тання керівники всеукраїнських проф­спілок навели приклади взаємодії з профорганізаціями Донецької і Луган­ської областей, обмінялись досвідом цієї роботи, а також запропонували рі­шення проблем соціально-економічного захисту в цих регіонах.

У свою чергу, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк розповів про те, що ви­моги профспілок щодо соціально-економічного захисту людини праці, ви­сунуті на Всеукраїнському профспілко­вому форумі 7 жовтня та передані в Ад­міністрацію Президента, Кабінет Міні­стрів і Верховну Раду, були фактично проігноровані всіма гілками влади. Ні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, ні Го­лова ВР Олександр Турчинов з проф­спілками так і не зустрілися. Із Кабміну й Адміністрації Президента ці вимоги були переадресовані Національній тристоронній соціально-економічній раді, яку нині очолює міністр соціальної по­літики Людмила Денісова. «Після про­ведення нашої акції 15 жовтня відбули­ся певні події, що актуалізують і поси­люють наші вимоги, – зазначив він. – На сьогодні ми маємо триразове зростання заборгованості із зарплати, фактично шестиразове зростання чисельності осіб, яким заборгували зарплату. Міні­мальна зарплата сьогодні більш ніж на 30% менше, ніж вартісна величина про­житкового мінімуму. Це в цінах жовтня. А в цінах листопада будуть всі 40%».

Прогнозуючи зростання зарплатної заборгованості, цін та інфляції, падін­ня виробництва та підвищення рівня безробіття у 2015 році, Сергій Кондрюк запропонував активізувати дії проф­спілок щодо соціально-економічного захисту працівників, обстоювання їх прав перед владою та роботодавцями, а також зробити ці дії більш ефектив­ними. На його думку, на це буде спря­мований, зокрема, другий етап Всеукраїнського профспілкового форуму, на який варто запросити представни­ків Уряду. Такий форум можна було б провести 10 грудня – у День захисту прав людини. Причому в той самий день або напередодні варто було б про­вести засідання Президії ФПУ. З при­воду цього питання серед учасників засідання розгорнулась гостра диску­сія, під час якої було вирішено продо­вжити консультації.

Також на нараді було розглянуто низку інших питань, зокрема про пер­спективи налагодження діалогу і співпраці з новообраним складом Верхо­вної Ради, пошук шляхів розвитку і по­глиблення соціального діалогу для під­вищення ефективності захисту закон­них прав та інтересів працівників.

 

  ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

 12 листопада на засіданні Уряду керівник СПО профспілок, Голова ФПУ Григорій Осо­вий порушив тривожне питання щодо зрос­тання майже вдвічі з початку року заборго­ваності із зарплати на підприємствах країни.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, це зрос­тання пов’язане не тільки з проведенням АТО на тери­торії Луганської та Доне­цької областей. На жаль, по­дібне явище спостерігаєть­ся і на економічно активних підприємствах у зв’язку з відсутністю фінансування державних програм, що не забезпечуються бюджетни­ми коштами. В зв’язку із зверненням Профспілки металургів і гірників пред­ставник профспілок наголо­сив на критичній ситуації, що склалася на Криворізь­кому гірничозбагачувально­му комбінаті, де від початку другого півріччя було змен­шено фінансування з держ­бюджету, а працівники були змушені перейти на три­денний робочий тиждень. Однак навіть при такому ре­жимі роботи вони з червня не отримують зарплату. За цей час заборгованість зросла майже до 8 млн грн, у зв’язку з чим Голова ФПУ порушив перед Урядом пи­тання про необхідність на­дання окремого доручення щодо забезпечення фінан­сування цього містоутворю­ючого підприємства.

Також, у зв’язку з прийнят­тям постанови КМУ, роз­глядалося питання закупів­лі вітчизняними виробни­ками газу виключно у НАК «Нафтогаз України», почи­наючи з 1 листопада.

 

 ЯК ПРОФСПІЛКИ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ СОЦІАЛЬНОМУ ЗАХИСТУ МЕШКАНЦІВ ЗОНИ АТО?

 Що можуть зробити ФПУ, її членські орга­нізації для соціально-економічного захисту членів профспілок, які мешкають у зоні АТО, – про це йшлося на нараді 18 листопада.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, відкри­ваючи нараду, заступник Го­лови ФПУ Сергій Кондрюк розповів про отримання лис­тів від членських організацій з пропозиціями звернутись до Кабміну з вимогою пога­сити заборгованість із заро­бітної плати. На його думку, представники Адміністрації Президента, Кабміну чи Мін­соцполітики мають поясни­ти, яким чином будуть здій­снюватися виплати зарплати, пенсій, інших соцвиплат мешканцям тимчасово оку­пованих територій Доне­цької та Луганської областей. «Нині прийнято жорстке рі­шення: до 1 грудня перевес­ти всі державні підприємства й установи на контрольовану територію і фактично зупи­нити фінансування неконтрольованих. Ми маємо виро­бити свої, профспілкові, про­позиції щодо шляхів вирі­шення цих питань. При цьо­му ми маємо вести мову не тільки про виплати зарплат і пенсій, а й про комплексний підхід до забезпечення лю­дей всім необхідним».

На думку керівника департа­менту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Людмили Остапенко, насамперед слід пояснити людям, що їм робити в умо­вах реалізації зазначеної по­станови Уряду. ФПУ, її керів­ництво мають звернутися до Кабміну з листом, у якому за­пропонувати чіткі механізми забезпечення соціальних ви­плат членам профспілок – мешканцям зони АТО. Також центральній та місцевій владі необхідно провести інвента­ризацію вільних приміщень для прийому переселенців із зони АТО, вільних робочих місць. І тоді можна було б за­пропонувати їм вибір – де і ким працювати.

«Треба дати людям шанс, аби вони мали змогу виїхати із зони АТО для отримання зарплат, пенсій та інших со­цвиплат, – зазначив заступ­ник голови Профспілки пра­цівників вугільної промисло­вості Валерій Мамченко. – Сьогодні ті, хто приїжджає з неконтрольованої зони на «велику землю», опиняються сам на сам із своїми пробле­мами. Нам слід звернутися до керівництва держави з пропозицією створити Дер­жавний фонд сприяння пере­селенцям. Це має бути комплексна програма Кабміну».

«Водночас нам слід показа­ти, що ФПУ може стати ініціа­тором загальнодержавного руху допомоги тим, хто меш­кає в зоні АТО, переселен­цям, – наголосила заступник керівника управління захисту трудових прав – правовий ін­спектор праці апарату ФПУ Марія Гриценко. – Адже соціально-економічний за­хист людини праці, незалеж­но від того, де вона мешкає і працює, є одним з головних пріоритетів профспілок».

Цю ідею підтримали керів­ник департаменту виробни­чої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Лобчен­ко, заступник керівника цього департаменту – керів­ник управління з питань оплати праці та колдоговір­ного регулювання Світлана Макогонюк, завідувач відді­лу з питань бюджетної полі­тики цього департаменту Лілія Маковецька та завідувач відділу з питань подат­кової та тарифної політики Олена Шкрабтак, які викла­ли свої пропозиції.

21.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання