« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

АКТИВІЗУВАТИ ЗУСИЛЛЯ З МЕТОЮ ЗАХИСТУ ПРАВ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК

Новим викликом для профспілок є проведення реформ в Україні, зокрема реформи де­централізації влади. При проведенні процедур реорганізації органів місцевого самовря­дування після добровільного об’єднання територіальних громад у трудових колективах, профорганізаціях виникатимуть чимало проблем, насамперед правового характеру.

З метою захисту прав членів профспілок і профоргані­зацій в таких умовах потрібно активізувати сили правових служб, для чого необхідно невідкладно вжити заходів для їх зміцнення. Сьогодні, як ніколи раніше, ефективність захисту трудових і профспілкових прав залежить від наявності в профспілках професійних юристів. Тільки вони можуть проводити фахову правороз’яснювальну роботу серед членів профспілок, надавати їм безоплатні правові консультації, складати процесуальні документи та представляти їхні інтереси в судових органах.

На жаль, за даними, що надані членськими організація­ми ФПУ, кількість правників у штатах профспілкових орга­нів усіх рівнів стрімко зменшується. На сьогодні їх налічу­ється всього близько 100 осіб, що ставить під великий сумнів спроможність забезпечення ефективного правового захисту більш як 6 млн членів профспілок і понад 62 тис. первинних профорганізацій.

Особливо прикро те, що в членських організаціях до цьо­го часу так і не організовано необхідну роботу із створення системи громадського контролю за додержанням роботодав­цями трудового законодавства.

Постановою Ради ФПУ від 12.12.2012 № Р-6-3 «Про завдан­ня профспілкових організацій щодо забезпечення громад­ського контролю за дотриманням трудового законодавства», яка є актуальною й сьогодні, саме на членські організації ФПУ покладався обов’язок утворити, за відсутності, та по­силити, де вони є, правові і технічні інспекції праці. Проте це завдання не виконано.

Безперечно, відсутність правових інспекторів праці профспілок є однією з основних причин погіршення стану громадського контролю профорганізацій за додержанням роботодавцями законодавства про працю. Унаслідок цього зменшилась кількість перевірок, що здійснюються право­вими інспекторами праці профспілок, залишаються своє­часно невиявленими, а отже, неусунутими порушення тру­дових прав працівників. А це означає, що в такий складний час спілчани залишаються сам на сам із свавіллям робото­давців, не мають можливості захистити свої права.

Надзвичайно важливою бойовою силою у профспілковій боротьбі за дотримання прав є Технічна інспекція праці профспілок, яка забезпечує виконання своєї головної функ­ції – збереження життя і здоров’я людей, захист прав на здо­рові і безпечні умови праці, соціальний захист осіб, що по­страждали від нещасних випадків і профзахворювань, та членів сімей загиблих на виробництві.

Проте за останні 3 роки захисна функція профспілок у сфе­рі охорони праці суттєво послабилася в зв’язку із скороченням на 42% числа технічних (головних технічних інспекторів пра­ці), переведенням частини їх на 0,5 ставки при зростанні масш­табів порушень законодавства, прав працівників у зазначеній сфері як з боку роботодавців, так і з боку органів влади.

Затвердивши Стратегію діяльності Федерації профспілок України на 2016–2021 роки «Європейський вибір» VII з’їзд проф­спілок визначив низку завдань щодо посилення захисної функції профспілок. Це і зміцнення потенціалу Правової та технічної інспекції праці ФПУ і її членських організацій, ви­користання можливостей співпраці з Державною службою з питань праці, створення при проведенні судової реформи тру­дових судів, розширення представництва прав та інтересів членів профспілок і членських організацій у державних орга­нах влади, судах, комісіях щодо колективних трудових спорів і комісіях соціального страхування, зосередження зусиль на створенні при Уряді Національного тристороннього консуль­тативного органу з безпеки та гігієни праці, імплементації та­ких конвенцій МОП, як № 121 – про допомогу у випадках ви­робничого травматизму, № 167 – про безпеку в будівництві, № 187 – про основи, що сприяють безпеці та гігієні праці, й т. ін.

Для посилення фахового рівня і кадрового складу цих ін­спекцій заплановано до кінця поточного року створити при Академії праці, соціальних відносин і туризму Головний навчально-методичний центр ФПУ з підготовки правових і технічних інспекторів праці та інших представників проф­спілок із питань охорони праці, де запровадити дистанційну форму навчання.

У грудні 2015 року розпорядженням Голови ФПУ була створена Експертна група швидкого реагування ФПУ для оперативного надання експертної, методичної допомоги членським організаціям за фактами порушень їх прав.

Юрій АНДРІЄВСЬКИЙ,

керівник Правової та технічної інспекції праці апарату ФПУ

 

24.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання