« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

ПОТРІБНО ЗМІЦНЮВАТИ ІНФОРМАЦІЙНУ ПОЛІТИКУ ТА ФІНАНСОВУ ДИСЦИПЛІНУ

ПОТРІБНО ЗМІЦНЮВАТИ ІНФОРМАЦІЙНУ ПОЛІТИКУ ТА ФІНАНСОВУ ДИСЦИПЛІНУ

Відбувся VII з’їзд Федерації профспілок України, на якому були окреслені пріоритетні аспек­ти роботи та викладені основні завдання профспілок на найближчі п’ять років. «ПВ» поспіл­кувалися з очільниками галузевих профорганізацій і первинок підприємств, делегатами з’їзду та попросили розповісти про підсумки роботи щодо виконання рішень профспілкового форуму, а також про першочергові завдання, які належить вирішувати найближчим часом.

Володимир ТЬОТКІН, голова Профспілки працівників соціальної сфери України:

«На Пленумі Центральної ради Профспілки працівників соціальної сфери України, який відбувся 19 квіт­ня ц. р. у Києві, обговорювалося пи­тання «Про завдання профспілкових організацій щодо виконання рішень VІІ з’їзду Федерації профспілок Укра­їни». Центральна рада профспілки одним із головних напрямів своєї ді­яльності вважає реалізацію завдань, визначених прийнятою VІІ з’їздом Федерації профспілок України Стра­тегією діяльності Федерації профспі­лок України на 2016–2021 роки «Євро­пейський вибір», ІІІ з’їздом профспіл­ки щодо подальшого вдосконалення діяльності профспілкових органів із представництва та захисту професій­них, соціально-економічних, трудо­вих прав та інтересів спілчан.

Рішенням Пленуму членським ор­ганізаціям профспілки доручено до­вести документи VІІ з’їзду ФПУ до всіх первинних профорганізацій та широкого загалу профактиву, забез­печити їх обговорення та вивчення в системі профспілкової освіти з метою врахування визначених з’їздом за­вдань у практичній діяльності.

За час, що минув після з’їзду, проф­спілкою проведена ефективна робота щодо завершення переговорів з укла­дення Галузевої угоди на 2016–2018 роки. 20 травня Галузева угода між Міністерством соціальної політики України та профспілками працівни­ків соціальної сфери і працівників державних установ була підписана. Зобов’язання сторін Галузевої угоди спрямовані на створення умов для за­безпечення стабільної діяльності та розвитку галузі, забезпечення гаран­тій зайнятості працівникам, прове­дення політики щодо зростання ре­альної зарплати, підвищення рівня та якості життя працівників соцсфери, створення належних умов праці від­повідно до чинних нормативно-право­вих актів тощо.

31 травня за пропозицією ЦР відбу­лася зустріч керівників обласних ор­ганізацій профспілки з міністром соціальної політики Андрієм Ревою. Темою розмови стало обговорення проблемних питань працівників со­ціальної сфери, висловлені на ІІІ Пле­нумі ЦР профспілки 19 квітня ц. р. Се­ред них найголовнішими були питан­ня фінансування та оплати праці, зростання навантаження на праців­ників і плинність кадрів, очікувані ризики для соціальної сфери унаслі­док децентралізації влади щодо збе­реження трудових колективів тощо.

З метою організаційного зміцнен­ня профспілки, підвищення її автори­тету, перспективи розвитку профруху ЦР зобов’язала членські організації профспілки вживати практичних за­ходів, спрямованих на збільшення чи­сельності спілчан шляхом застосу­вання мотиваційних можливостей, залучення їх до вирішення важливих питань діяльності профорганізацій, системно проводити навчання проф­спілкових працівників, активістів, членів профспілки з усіх напрямів профспілкової діяльності, посилити роз’яснювальну роботу про діяль­ність ФПУ, ЦР профспілки, територі­альних рад, активізувати роботу з молоддю».

ОДНИМ ІЗ ГОЛОВНИХ НАПРЯМІВ МАЙБУТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКИ Є РЕАЛІЗА­ЦІЯ ЗАВДАНЬ, ВИЗНАЧЕНИХ ПРИЙНЯТОЮ VІІ З’ЇЗДОМ ФПУ СТРАТЕГІЄЮ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ НА 2016–2021 РОКИ «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР».

Олександр КЕЛЬЇН, голова ПО ПАУ на ДАХК «Артем»:

«24 березня ц. р. у Києві відбувся VII з’їзд Федерації профспілок України. Делегати та запрошені від Профспіл­ки авіабудівників України на з’їзді представляли підприємства авіабу­дівної галузі із різних регіонів країни.

Під час з’їзду ФПУ була затвердже­на Стратегія діяльності ФПУ на 2016– 2021 рр. «Європейський вибір». Фахів­цями ФПУ був розроблений План за­ходів щодо реалізації зазначеної Стратегії діяльності ФПУ, затвердже­ний на засіданні Президії ФПУ від 21.04.2016 р. та надісланий в усі член­ські організації ФПУ для опрацюван­ня та обговорення на засіданнях своїх колегіальних органів із метою допо­внення документа заходами, спрямо­ваними на захист соціально-еконо­мічних прав та інтересів спілчан на рівні галузі та регіону.

Зазначений План заходів був опрацьований Робочою групою проф­спілки, яку очолював голова ПО ПАУ в ДП «Антонов» Віктор Гуска. Копіт­ка робота над документом переросла у жваву дискусію, тривала і в ході об­говорення на засіданні Центрально­го комітету ПАУ від 25.05.2016 р., на якому План був схвалений членами ЦК ПАУ. Таким чином, ми готуємо наступний етап: затвердження Ра­дою ФПУ у червні ц. р. опрацьовано­го членськими організаціями ФПУ Плану заходів зі змінами та доповненнями.

Не залишили байдужими наших спілчан численні пропозиції та заува­ження від делегатів з’їзду, що стосу­ються посилення роботи ФПУ та її членських організацій. Серед них – і пропозиції делегатів Валерія Мам­ченка та Юлії Лисенко, а саме:

1. Проведення позачергових з’їздів та внесення змін до статутів з питань:

а) зміцнення дисципліни, надавши право вищому профспілковому орга­ну звільняти з посади керівників, які не виконують рішення про проведен­ня солідарних акцій протесту;

б) підвищити до 2% мінімального розміру профспілкових внесків.

2. Проведення профспілками агре­сивної інформаційної політики шля­хом створення профспілкового теле­каналу за рахунок продажу частки майна та створення при ФПУ Фонду інформаційної роботи з відрахувань первинними організаціями 5% член­ських внесків.

3. Здійснення заходів зі створення нової, спорідненої профспілкам полі­тичної партії.

Зазначені пропозиції були обгово­рені на засіданні ЦК ПАУ від 25.05.2016 р., по кожного пункту було прийнято відповідне рішення.

Рішення – «НЕ ПІДТРИМАТИ».

Особисто я не був настільки кате­горичним. Під час обговорення на з’їзді у складі комісії і на засіданні ЦК ПАУ я виступав на підтримку ін­формаційного наступу та зміцнення фінансової дисципліни».

Підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

 

ДОСЯГНЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ ЦІЛЕЙ, ВИЗНАЧЕНИХ VII З’ЇЗДОМ ФПУ

У сфері:

зайнятості буде забезпечено шляхом участі ФПУ у формуванні державної політики щодо:

– запровадження довгострокового прогнозуван­ня розвитку на ринку праці, а також формування балансу попиту і пропозиції робочої сили;

– підготовки та впровадження Загальнодержав­ної програми сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період 2017–2020 років та створення системи середньо-і довгострокового прогнозування рин­ку праці;

– вирішення системних проблем ринку праці, зо­крема в рамках підготовки законодавчих змін у сфері зайнятості та реформування державної служби зайнятості;

– ратифікації конвенцій МОП стосовно регулю­вання зайнятості та управління ринком праці;

– створення механізмів реінтеграції на ринку праці учасників АТО, вимушених переселенців та працівників-мігрантів;

– розроблення комплексу заходів зі створення професійно-кваліфікаційних галузевих рад;

– досягнення цілей, передбачених Програмою гідної праці в Україні на 2016–2019 роки.

 оплати праці буде забезпечено шляхом учас­ті ФПУ у формуванні державної політики щодо:

– реформування оплати праці з метою наближен­ня рівня заробітної плати до рівня країн ЄС, зрос­тання реальних доходів населення та відновлен­ня його платоспроможності, збільшення вну­трішнього попиту на товари та послуги, що спри­ятиме відродженню економіки за рахунок розви­тку внутрішнього ринку та прямих інвестицій в економіку;

– запровадження галузевих стандартів оплати праці, які мають враховувати зв’язок розміру за­робітної плати з кількістю праці й групами фі­зичної активності працівників, рівнем складнос­ті та кваліфікації праці;

– подолання дискримінації в оплаті праці пра­цівників бюджетної сфери, у т.ч. ліквідації гро­шового розриву між базовим тарифним розря­дом ЄТС та мінімальною заробітною платою;

– прийняття законодавчих змін, спрямованих на подолання антиконституційного явища – забор­гованості з виплати заробітної плати і забезпе­чення надійного правового та економічного за­хисту працівників від таких порушень тощо;

– подолання бідності, скорочення нерівності, впро­вадження європейського рівня життя громадян – формування ефективної системи державних соці­альних стандартів і гарантій відповідно до євро­пейських та міжнародних вимог; кардинальне під­вищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії; вста­новлення економічно обґрунтованих цін (тарифів) для населення; забезпечення ефективного соціаль­ного захисту вразливих категорій населення.  

24.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання