« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

МОЛОДІЖНІ РІШЕННЯ VII З’ЇЗДУ ФПУ

МОЛОДІЖНІ РІШЕННЯ VII З’ЇЗДУ ФПУ

24 березня 2016 року відбувся VII з’їзд Федерації професійних спілок України, на якому порушува­лися чимало питань, у тому числі й молодіжних.

Пропонуємо вам ознайомитися із Зверненням щодо проблем студентської молоді. Даний документ був представлений на розгляд делегатам з’їзду й обго­ворений, наразі перебуває на стадії підписання у новообраного Голови ФПУ Григорія Осового.

 ЗВЕРНЕННЯ

VIІ З’ЇЗДУ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК УКРАЇНИ

ЩОДО ПРОБЛЕМ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

Ми, делегати VІI з’їзду Федерації профспілок України, членами якої є по­над 1 млн осіб, які навчаються, зазнача­ємо, що в складних соціально-економіч­них умовах студентська молодь завжди була і є рушійною силою суспільства.

У становленні Української державнос­ті студенти неодноразово відігравали ва­гому роль, рішуче ставали на захист ін­тересів України: бій під Крутами, «Рево­люція на граніті», «Помаранчева револю­ція», «Революція гідності». Студентство і сьогодні володіє необхідним потенціа­лом, реалізація якого може істотно по­ліпшити соціально-економічне станови­ще суспільства і відродити національно- духовні надбання українського народу.

Важливим аргументом, без якого важ­ко розраховувати на успіх у реалізації роз­витку країни та освітньої галузі, зокрема, є розуміння ролі і значення студентської молоді та студентського профспілкового руху. Саме через свої профорганізації сту­дентська молодь стає активним суб’єктом у житті держави, розкриваючи та вико­ристовуючи свій потенціал як у власних, так і загальнодержавних інтересах.

Боротьба за майбутнє України продо­вжується національною акцією «Проф­спілки. Боротьба за Україну», яку підтри­мали своїми підписами 200 тис. студентів.

Ми, делегати з’їзду, зазначаємо, що держава в більшості випадків ігнорує інтереси студентства, зокрема прийма­ючи і системно не виконуючи закони, постанови, розпорядження, які забезпе­чували хоча б мінімальний соціально- економічний захист.

Видатки на освіту за останні 3 роки впали з 7,11 до 4,5% ВВП при законодав­чій гарантії не менше 10% національно­го доходу, що призвело до:

– скорочення кадрового потенціалу в галузі освіти;

– скорочення державного замовлен­ня на підготовку фахівців ВНЗ;

– зношеності матеріально-технічної бази навчальних закладів;

– фактичної втрати мережі санаторі­їв-профілакторіїв та спортивно-оздоров­чих таборів;

– проведення індексації стипендії в неповному обсязі;

– втрати гарантій першого робочого місця для випускників;

– відсутності належного фінансуван­ня програми молодіжного житлового кредитування тощо.

Вважаємо неприпустимим позбав­лення більшості студентів права на сти­пендію, про що останнім часом заявля­ють державні посадовці.

Через принципову позицію профспілок у відстоюванні прав та інтересів сту­дентів держава робить спроби втручання в їхню діяль­ність, чим порушує між­народні норми щодо не­залежності та само­врядності громад­ських об’єднань, при­кладом чого є законо­проект «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності» (щодо діяльності сту­дентських профспілок)» (ре­єстр. № 3474 від 13.11.2015).

В И М А Г А Є М О :

І. Від Верховної Ради України:

1. Не допустити прийняття законо­проекту «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх пра­ва та гарантії діяльності» (щодо діяль­ності студентських профспілок)» (ре­єстр. № 3474 від 13.11.2015).

2. Дотримуватись чинного законодав­ства України при ухваленні державного бюджету щодо встановлення видатків на освіту у розмірі не менше 10% ВВП.

ІІ. Від Кабінету Міністрів України:

1. Підвищити розмір мінімальної ор­динарної академічної стипендії студен­там до рівня не менше, ніж розмір про­житкового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць та забезпечити її індексацію в повному обсязі, привести у відповідність до Закону України «Про вищу освіту» нормативно-правові акти в частині призначення стипендії.

2. Забезпечити виконання Закону України «Про підвищення престижнос­ті шахтарської праці» в частині призна­чення та виплати стипендії студентам та учням із числа дітей шахтарів.

3. Затвердити порядок та умови на­дання державної цільової підтримки від­повідно до Закону України «Про внесен­ня змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один з батьків яких загинув у районі проведення анти­терористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо перемі­щені особи, для здобуття професійно- технічної та вищої освіти».

4. Установити квоти при­йому до вищих навчаль­них закладів України для забезпечення пра­ва осіб, які мають за­хворювання, що мо­жуть бути перешко­дою для проходження зовнішнього незалеж­ного оцінювання, дітей- сиріт та осіб, яких зако­ном визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і терито­ріальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення на безоплат­не здобуття вищої освіти на конкурсній основі за результатами вступних іспи­тів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі відповідно до За­кону України «Про вищу освіту».

5. Розробити Державну програму «Студентський гуртожиток».

6. Зберегти існуючу мережу студент­ських оздоровчо-спортивних закладів з їх фінансовим забезпеченням.

Ми, делегати VІI з’їзду Федерації проф­спілок України, наполягаємо на дотриман­ні владою норм чинного законодавства України та недопущенні звуження існую­чих прав та гарантій при ухваленні нових законів та нормативно-правових актів.

Підтримка студентської молоді та на­дання їй можливостей для самореаліза­ції – це перспектива впевненого розви­тку громадянського суспільства та дер­жави в цілому!

Слава Україні!

Від імені делегатів VII з’їзду

Голова Федерації профспілок України

Матеріали сторінки підготувала

Дар’я ЛАЗАРЄВА,

спеціально для «ПВ

 

Світлана ЛІЩУК, голова первинної профорганізації співробітників та студентів Подільського державного аграрно-технічного університету, член Ради Федерації профспілок України:

«Для мене майбутнє сучасної профспіл­ки нерозривно пов’язане з молоддю, адже для того, щоб досягати нових звер­шень, стати молодою, сучасною та пер­спективною організацією, потрібно кро­кувати в ногу з часом і дослухатися до студентства.

Студенти – це найпрогресивніша части­на нашої молоді. Це активні молоді люди, які намагаються самі будувати своє майбутнє, беруть участь у політич­ному житті та вирішенні багатьох про­блем. Тому членство молоді в профспіл­ках не має обмежується лише організа­цією масових акцій. Воно має розширю­ватися до формування нової свідомості, нової суспільної культури кожної моло­дої людини. Кінцевим результатом ак­тивної участі студентів у профспілко­вій роботі, самоорганізації повинна ста­ти особистість, здатна діяти з найбіль­шою ефективністю для власної долі та з найбільшою віддачею для суспільства».

Андрій ГАВРУШКЕВИЧ, голова первинної профорганізації студентів, аспірантів та докторантів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»:

«Молодь – це фундамент будь-якого сус­пільства. Це, як фундамент будівлі: на­скільки він міцний, настільки ж міцне суспільство, якщо ж він буде слабкий, будинок розвалиться. Молодь – це суб’єкт суспільства, який завтра буде його розбудовувати. І наскільки вона здорова, економічно стабільна та осві­чена, настільки розвиненим буде завтра суспільство.

На сьогодні, на жаль, молода людина здебільшого залишається наодинці із цими проблемами. Уряд у своєму праг­ненні до економії бюджету за рахунок студентської молоді (закриття санаторі­їв-профілакторіїв, скорочення фінансу­вання вишів, невиплати індексації, не­виконання законних соціальних гаран­тій дітям-переселенцям, учасникам АТО, незабезпечення першим робочим місцем, постійні намагання відмінити академічні стипендії тощо) забуває, що тим самим рубає гілку, на якій трима­ється суспільство. Відсутнє стратегічне мислення, що фінансування молоді – не просто витрати бюджету, а інвестиції в соціально-економічний розвиток краї­ни та здорову націю. Сьогодні профспіл­ка – чи не єдина структура, яка це розу­міє і намагається хоч якось втримати соціально-економічну ситуацію, на про­тивагу владі».

03.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання