« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Заява загальної конфедерації профспілок до Всесвітнього дня дій за гідну працю

Заява  загальної конфедерації профспілок до Всесвітнього дня дій за гідну працю

 7 жовтня світо­вий профспілко­вий рух тради­ційно відзнача­тиме Всесвітній день дій за гідну працю.

 Висунута Міжнарод­ною організацією праці (МОП) в 1999 році Програма гід­ної праці була з ен­тузіазмом підтримана всесвітнім профспілковим рухом. Починаючи з 2008 року, за ініціативою Між­народної конфедерації профспілок (МКП) у всьо­му світі, в тому числі в кра­їнах, де діють членські ор­ганізації Загальної конфе­дерації профспілок, відзна­чається Всесвітній день дій за гідну працю.

МОП визначає гідну працю як продуктивну пра­цю в умовах свободи, спра­ведливості, безпеки та по­ваги до гідності трудящої людини, при дотриманні загальновизнаних трудо­вих норм та принципів со­ціального діалогу. Її осно­вою є повна й продуктивна зайнятість, здорові умови та справедлива оплата.

У боротьбі за гідну пра­цю профспілки світу відво­дять важливе місце специ­фічним проблемам окре­мих категорій працівників: жінок, молоді, безробітних, кількість яких зростає останніми роками небаче­ними темпами, трудящих-мігрантів, працівників не­формального сектору еко­номіки, де практикуються найтяжчі види експлуата­ції, позикова праця та інші нові форми зайнятості, по­роджені стрімким насту­пом глобалізації і науково-технічного прогресу.

Нинішнього року як одну з головних тем свят­кових заходів МКП пропо­нує боротьбу за вирішення найгострішої проблеми в світі праці – забезпечення зайнятості молоді. Сьогод­ні молоді люди складають 40% безробітних світу, тоб­то 75 млн осіб, що на 4 млн більше, ніж у докризовому 2007 році. Понад 6 млн мо­лодих людей, втративши надію знайти роботу, при­пинили її пошуки, а більше 150 млн живуть на менш ніж 1,25 дол. США на день, тобто нижче встановленої ООН межі бідності.

Проблема молодіжної зайнятості була одним з го­ловних пунктів порядку денного 101-ї сесії Міжна­родної конференції праці, яка відбулася в червні цьо­го року в Женеві. На конфе­ренції наголошувалося, що така ситуація може при­звести до виникнення «втраченого покоління», і це становитиме серйозну загрозу соціальній згурто­ваності суспільства.

Загальна конфедерація профспілок цілковито по­діляє стурбованість світо­вої спільноти нинішнім становищем. У нашому ре­гіоні проблема зайнятості молоді особливо загостри­лася під впливом глобаль­ної фінансово-економічної кризи. Сьогодні в країнах регіону рівень безробіття серед молодих людей у 2–3 рази вище, ніж серед пра­цівників старшого поко­ління. Подекуди вони скла­дають понад 40% загального числа безробітних. Це значна перешкода на шляху молоді до гідного життя.

ЗКП разом з профспіл­ками всього світу вважа­ють, що для подолання кризи зайнятості і насам­перед – молодіжного безро­біття необхідно внести від­повідні корективи в інвес­тиційну політику. Проф­спілкам слід домагатися створення нових робочих місць за рахунок збільшен­ня капіталовкладень у ре­альний сектор економіки, налагодження сучасної системи професійного на­вчання та перекваліфікації відповідно до реальних по­треб ринку, культивування в суспільній свідомості ідеї важливості солідар­ності поколінь.

Для нинішнього після­кризового періоду харак­терно також повсюдне стрімке посилення насту­пу роботодавців (нерідко за підтримки чи потурання влади) на права працівни­ків і свободу їх профспілко­вих організацій, включаю­чи основні права на веден­ня колективних перегово­рів і страйк. Така тенден­ція спостерігається не тіль­ки на національному, а й світовому рівні. На остан­ній сесії Міжнародної кон­ференції праці в Женеві група роботодавців фак­тично поставила під сум­нів право трудящих на страйк. Це зайвий раз свід­чить про те, що боротися з наслідками глобальної кризи вони мають намір не шляхом розумної еконо­мічної перебудови, яка вра­ховує уроки кризи, а шля­хом погіршення умов жит­тя і праці, обмеження прав трудящих і профспілок. І це ще одна серйозна про­блема, що хвилює сьогодні профспілки.

Питання боротьби за гідну працю та соціальну справедливість, повну й продуктивну зайнятість, в тому числі забезпечення робочими місцями моло­дих людей, стали девізом і лейтмотивом VII з’їзду За­гальної конфедерації проф­спілок, що відбувся 12 ве­ресня цього року. Ми впев­нені, що його рішення бу­дуть добрим керівництвом до дії і порадником у бо­ротьбі профспілок нашого регіону за захист гідності людини праці.

ЗКП закликає свої членські організації, вра­ховуючи всі ці фактори і тенденції, а також специ­фічні умови й актуальні проблеми своїх країн і га­лузей, широко і привсе­людно відзначити 7 жов­тня Всесвітній день дій за гідну працю, звернувши особливу увагу на вирі­шення проблеми зайня­тості молоді та рішучу протидію наступу на пра­ва трудящих і профспіл­кові свободи.

 

08.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання