« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

ВИЗНАЧНА ОСОБИСТІСТЬ

БІЛЬШЕ 50 ТИСЯЧ ОПЕРАЦІЙ, ЗА ЯКИМИ – ВРЯТОВАНІ ЛЮДСЬКІ ЖИТТЯ ТА ДОЛІ

20 січня 2018 року медична спільнота України та світу відзначатиме 100-річчя з дня народження всесвітньо відомого вченого, хірурга, одного із засновників української хірургічної школи Олександра Шалімова.


Н ародився Олександр Олексійович Шалімов 20 січня 1918 року в се­лянській багатодітній родині у с. Введенка Липецької області. В сім’ї було 11 дітей і ще прийняли двох безпритульних. У 1941 році закінчив Ку­банський медичний інститут, під час ви­пускної екзаменаційної сесії розпочала­ся Велика Вітчизняна війна. Олександр Шалімов із самого початку медичної ді­яльності обрав своєю спеціальністю хірургію. З 1941 по 1944 роки працював головним лікарем і хірургом районної лі­карні Читинської об­ласті, у 1944-му моло­дого хірурга перево­дять у м. Петровськ- Забайкальський на посаду головного лікаря, завідувача хірургічного відді­лення, у 1946 році Олександр Шалімов почав працювати хі­рургом у Брянській об­ласній лікарні, у 1949-му був призначений головним хірургом Орловської області й за­відувачем хірургічного відділення об­ласної лікарні. 1953 року Олександр Ша­лімов знову повернувся до Брянська, за­йнявся науковими дослідженнями, за­хистив кандидатську дисертацію, темою обрав пластику стравоходу за власною методикою, однак коло його наукових інтересів не обмежувалося цією пробле­мою. Особливо цікавився питаннями хі­рургії шлунка, стравоходу, легенів і під­шлункової залози.

З 1956 року починається харківський період діяльності Олександра Шалімо­ва. Спочатку його обрали доцентом ка­федри хірургії Харківського медичного інституту, а після захисту докторської дисертації «Хірургічне лікування раку головки підшлункової залози і фатерова соска» очолив кафедру торакальної хі­рургії та анестезіології Українського ін­ституту вдосконалення лікарів.

Велика заслуга Олександра Шалімова в створенні двох найвідоміших та по­тужних хірургічних інститутів – Харківського НДІ загаль­ної та невідкладної хі­рургії (1965 р.) і Київ­ського науково-до­слідного інститу­ту клінічної та експеримен­тальної хірур­гії (1972 р.).

Роки роботи в Харкові були періодом ста­новлення Олек­сандра Шалімова як вченого, до кола його інтересів уві­йшли питання хірургії органів травлення, серця, магістральних судин, анестезіології та ін., багато уваги приділяв він хірургії легень, серця і кровоносних судин, з його участю сконструйовані оригіналь­ний апарат штучного кровообігу, плоскі дилататори для мітральної комісурото­мії, низка пристроїв та інструментів. Він запропонував і впровадив у практику методику заміни облітерованної артерії одноіменною веною (in situ), також опу­бліковано безліч монографій, в яких ві­дображено великий клінічний досвід автора.

З 1970 року Олександр Шалімов пра­цює в Києві спочатку завідувачем кафе­дри торакоабдомінальної хірургії, потім керував відділенням хірургії Київського НДІ гематології та переливання крові, певний час виконував обов’язки дирек­тора цього інституту.

1972 року на базі 6-ї Київської клініч­ної лікарні «Медмістечко» було створено Київський науково-дослідний інститут клінічної та експериментальної хірургії, керівником якого від моменту заснуван­ня став видатний хірург Олександр Олексійович Шалімов. У 1976 році збудо­вано клінічний корпус інституту.

Академік, Герой України, «Людина планети» Олександр Шалімов – автор 826 наукових публікацій, зокрема 30 моно­графій і посібників, 112 винаходів; нау­ковий консультант та керівник 53 док­торських та 86 кандидатських дисерта­цій, головний редактор журналу «Клі­нічна хірургія».

Шалімов став першим лікарем, який провів вдалу пересадку підшлункової за­лози хворому на діабет, розробив і впро­вадив нові методи операцій за онколо­гічних захворювань, хвороб органів травлення, судин, серця. Під його керів­ництвом проведено першу в Україні опе­рацію пересадки серця.

З ім’ям Олександра Шалімова пов’язаний розвиток в Україні мікрохі­рургії. У 1979 році на базі відділення хі­рургії судин було створено одне з пер­ших в СРСР відділення мікросудинної хірургії, під керівництвом видатного вченого в інституті вперше в Україні знайшла застосування і почала успішно розвиватися ендоваскулярна хірургія, він по праву вважається одним з осново­положників реконструктивно-відновлю­вальної ангіохірургії в Україні.


Про що ж найчастіше думає хірург в операційній, коли схиляється над столом із скальпелем в руках і ніби тримає в до­лонях життя людини? «Про таємницю життя, яку ми не повинні загубити у вирі подій життя, що дається нам батьками і Богом, – його треба вміти зберегти і за­хистити від хвороб і випадковостей. Я ду­маю про те, що багато чого, хоч і не все, можна виправити в здоров’ї людини».

Ім’я Олександра Олексійовича Шалі­мова назавжди залишиться у нашій пам’яті, його учні продовжують традиції видатної хірургічної школи України, ві­домої у всьому світі.

Кореспондент газети «Дзеркало тиж­ня» в 2002 році під час святкування 30-річчя інституту запитав у Шалімова: «Олександр Олексійович, Ви пройшли довгий життєвий шлях, багато чого до­билися. Ваш досвід становить великий інтерес для всіх людей, але особливо – для молодих лікарів. Скоро медичний університет випустить новий загін моло­дих фахівців. Що б Ви хотіли їм – своїй зміні – побажати?». І видатний хірург відповів: «Вчитися, вчитися все життя. Не пасувати перед труднощами. Життя далеко не просте. Трапляються невдачі, поразки, несправедливість. Але хоч би як важко не було, потрібно взяти себе в руки, вставати, якщо впав, і йти далі. Не можна зупинятися на досягнутому. По­трібно весь час працювати. І нарешті, лі­кар зобов’язаний бути гуманістом – це закон нашої професії».

Лариса КАНАРОВСЬКА,

голова Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я

 

Враховуючи значущість постаті та вагомий внесок видатного вчено­го, лікаря-хірурга, громадського діяча, Героя України, Героя Соціа­лістичної праці, члена Національ­ної академії наук України та Наці­ональної академії медичних наук України, депутата Верховної Ради УРСР п’яти скликань, голови по­стійної комісії Верховної Ради УРСР з охорони здоров’я та соці­ального забезпечення з 1963 по 1980 роки, засновника та першо­го директора науково-дослідних установ з проблем хірургії, голов­ного хірурга МОЗ України (1980– 2005 рр.), голови Асоціації хірур­гів України та фундатора сучасної української хірургічної школи в розвиток медичної науки та орга­нізації охорони здоров’я, з метою виховання у громадян патріотиз­му, поваги до науки та історії, Вер­ховна Рада України постановила урочисто відзначити на держав­ному рівні 100-річчя від дня наро­дження Олександра Олексійови­ча Шалімова (20.01.1918 – 28.02.2006).

 

Олександр Олексійович Шалімов – всесвітньо відомий вчений, за­служений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор, академік Національної академії наук України, Національ­ної академії медичних наук Укра­їни, головний хірург Міністерства охорони здоров’я України протя­гом 1980–2005 років, засновник та президент Благодійного ме­дичного фонду України.

Наукова та практична діяльність ученого відзначена Державною пре­мією СРСР (1985), Державною премією України (1977), почесним ди­пломом Міжнародного біографічного центру Кембриджського уні­верситету за досягнення в медицині ХХ сторіччя. Його обрано дійсним членом Нью-Йоркської академії наук (1992), Міжнародною палатою Американського біографічного інституту – Людиною року (1997), Почесним громадянином мм. Києва та Харкова.

31.01.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання