« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

35 РОКІВ НА СТОРОЖІ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПРОФСПІЛОК

У січні далекого 1983 року, ще у радянські часи, Полтавську обласну раду профспілок очолив молодий і амбітний новатор Леонід Вернигора, який навіть у непевних перебу­довних умовах зміг визначити профспілкам нові, не притаманні «привідному паску», місце і роль в суспільстві. Колишній Союз дізнався про започаткування на Полтавщині чималої низки конкретних, потрібних людині профспілкових справ, побачив, як можна бути не декларативним захисником, а реальним представником інтересів трудівників.

І ніціативи Леоніда Михайлови­ча Вернигори вагомо посприя­ли утвердженню спілчанського об’єднання як реального соці­ального партнера влади і робото­давців, повернули довіру членів профспілок до своєї організації.

Багатодітним сім’ям області предметно допомогло оголошене облпрофрадою шефство профспі­лок над багатодітними родина­ми. Створений штаб ефективно координував шефську допомо­гу 890 великим полтавським сім’ям у будівництві власно­го житла, забезпеченні торго­вельного та побутового об­слуговування, веденні підсо­бних господарств, задоволен­ні культурних потреб, лікуван­ні та відпочинку. До слова, до­свід профспілкового шефства полтавців над багатодітними роди­нам отримав визнання і демонстру­вався на ВДНГ тодішнього СРСР.

У 80-ті роки голову Полтавської облпрофради Леоніда Михайлови­ча Вернигору колеги знали не лише як засновника єдиного в кра­їні методичного центру з впрова­дження засобів механізації ручної праці, в якому регулярно ділилися досвідом полегшення трудоміст­ких операцій керівники виробни­чих підрозділів, науково-техніч­ний і профспілковий актив, а й без­посереднього винахідника декіль­кох корисних речей, зокрема зна­менитої «діжки-вернигорівки». Це нехитре, на перший погляд, вдоско­налення пересувної діжки для пит­ної води (у простінок між власне діжкою і оббивкою засипали дерев’яну стружку) не лише збері­гало холодною питну воду упро­довж спекотного полудня для коса­рів і полільниць, а й суттєво еконо­мило працю колгоспних водовозів.

Голова облпрофради Леонід Вер­нигора зумів організувати керівни­ків низки підприємств нафтової і газової промисловості, будівни­цтва і транспорту, виконкому об­ласної ради народних депутатів, обкому комсомолу, ДТСААФ, до­бровільних спортивних товариств на створення знову ж таки унікаль­ного, обласного оборонно-спортив­ного табору «Старт» для відпочин­ку й оздоровлення підлітків. Табір став гарною школою юнармійської підготовки, фізичного загартуван­ня вихованців, зокрема з категорії «важких» підлітків.

Нещодавно колеги і друзі тепло і щиро привітали Леоніда Михай­ловича з 35-річним ювілеєм перебу­вання на посаді голови обласної ради профспілок, разом з ним зга­дали віхи утвердження профспілок Полтавщини в ранзі надійного й ефективного захисника інтересів людей найманої праці. Адже саме голові належать ініціативи щодо поліпшення побуту сільських фер­мерських працівників, обладнання усіх виробничих цехів підприємств куточками питної води, будівни­цтва фельдшерсько-акушерських пунктів, басейнів, фізкультурно- спортивних споруд у школах та ди­тячих оздоровчих закладах за ко­шти, зекономлені в ході всесоюзно­го експерименту із скорочення втрат від тимчасової непрацездат­ності, створення Всеукраїнської партії трудящих – політичного представника профспілкових ін­тересів, обласної профспілкової газети «Довір’я».

Відчутно посприяв успішній реалізації соціальних програм за участю профспілок на Пол­тавщині Леонід Вернигора – народний депутат України 2-го і 4-го скликань. Зокрема, він був автором проекту Зако­ну України про Фонд соціаль­ного страхування. Уже в новітні, важкі для країни часи Леонід Ми­хайлович Вернигора був ініціато­ром створення при облпрофраді центру гуманітарної допомоги по­страждалим у зоні АТО.

З вдячністю і повагою колеги підкреслили, що новаторські зачи­ни Леоніда Михайловича Верниго­ри завжди спрямовані на практич­ний захист інтересів і прав трудя­щих, слугують забезпеченню соці­альних гарантій членів профспілок.

Ганна ТАРГАЄВА,

заступник голови Полтавської облпрофради

31.01.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання