« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

ГОЛОВНЕ – ДОПОМАГАТИ ЛЮДЯМ

ГОЛОВНЕ – ДОПОМАГАТИ ЛЮДЯМ

Дванадцятий голова профкому Сєвєродонецького «Азоту» Володимир Кравченко працював на цій посаді 12 років. Довше за кожного з попередників. Причому обирали його на альтер­нативній основі. Напередодні Дня хіміка розповісти про ниніш­нього лідера галузевої профспілки Луганщини вдвічі доречно.

...І ВСІ ЗА ОДНОГО

Володимир був добрим робітником, студентом, інженером, і, крім своєї електроніки, здавалося, нічого не ба­чив. Хоча ні. «Мені зверху видно все, ти так і знай»... Скільки налітав навколо рідного міста на своєму дельтаплані! Втім, особливо виявити характер йому довелося в новому, унікальному цеху оцтової кислоти. Тоді політичні роз­біжності призвели до того, що західні партнери залишили свою техніку без супроводу, от і довелось нашим фахів­цям до всього доходити самим.

«Чи до громадської роботи тут було?! – посміхається Володимир Григорович. – Однак потім питання поставили руба: без досвіду роботи з людьми багато на виробництві не довірять. У нас якраз обирали голову цехкому профспілки. Висунули – погодився на якийсь час. Займався цим після зміни, але теж за­хопився. Жива, цікава справа!».

Це у нього ще з батьківського села – почне копати город, і передиху собі не дає, поки не побачить гідного результа­ту. Так і в іншому. Одного разу йому доручили обов’язки голови профкому всього виробництва і незабаром пере­коналися: справжній лідер до 28 років з нього вже сформувався. Так що в цех його не відпустили, хоча він ще довго просив не займати там його шафи в по­бутовці.

Цехами керували «зубри», а тут учо­рашній підлеглий на підбитті підсум­ків принародно оцінює: один підрозділ спрацював добре, інший – гірше. Тіль­ки куди ж подінешся: у нього все вива­жено-обґрунтоване. Згодом став керу­вати величезною профорганізацією провідного підприємства хіміндустрії України.

Що надало наснаги? Якось критич­ний виступ початківця тодішній очіль­ник міста сприйняв як підрив власного авторитету. Й вирішив звести рахунки. Не вийшло: «азотівці» підтримали сво­го лідера.

ЛАМАЮЧИ СТЕРЕОТИПИ

Він з тих людей, що беруть на себе особисту відповідальність за справу. Але при тому вміє організувати загаль­ну творчу роботу. Відомий азотівець Віктор Чусов розповів: «Коли мене, слюсаря, обрали головою цехкому, став придивлятися до таких колег. Володи­мир помітно молодше, але багато пере­йняв саме у нього: як чіткіше ставити завдання, покроково їх виконувати».

«Це само не дається, – зауважує профлідер. – Мене теж учили і, зрозумі­ло, не тільки на курсах. Головне – за­глядати наперед. Так, приміром, замис­лився: що стримує наш розвиток? Дій­шов висновку – зрівнялівка. Доводив: годі жити стереотипами!».

Він домігся, аби оцінювалися не тільки особливі досягнення, а й те, як людина виявляє себе в повсякденній праці. На підприємстві запровадили «фонд майстра», який розподіляється за участю цехкомів. Чимало списів до­велося поламати для впровадження на низці ділянок 12-годинного змінного графіка, зручного для хіміків при ціло­добовому виробництві. Голова профко­му не раз побував у столиці, й дозволи на це одержали.

У гарячі моменти громадські лідери виявляються між молотом і ковадлом. Але на «Азоті» разом змогли вберегти колектив від соціальних конфліктів на­віть при зміні форм власності. Та неза­баром профактив підприємства органі­зовував масові акції проти наступного «переділу». Чи варто було? Кравченко спочатку організував поїздку на завод можливого нового власника. Й переко­налися: такі зміни – не в інтересах тру­дівників. Отже, авторитет профспілки ще зріс.

ЗАДЛЯ СПРАВЕДЛИВОСТІ

«На чолі з Кравченком ми закладали основи нашої сучасної діяльності, – розповідає нинішній голова профкому «Азоту» та Федерації профспілок Лу­ганської області, член Президії ФПУ Валерій Черниш. – Одна справа діяти в умовах держпідприємства, а інша – ак­ціонерного, приватного. На час Крав­ченка випав саме такий перехід. Він за­лучив нас, голів первинок, до вдоскона­лення колдоговору. За кожним пунк­том про додаткові пільги, гарантії сто­яла напружена, принципова робота. Соцзахист, контроль дотримання зако­нів, угод стали визначальними».

Зрозуміло, не обходилося без кон­фліктних ситуацій. Але при всій вимо­гливості Кравченко вміє зберігати ро­бочу атмосферу. Нікому не дозволяє брати голосом. Один керівник навіть став на нарадах уточнювати: «Кравчен­ко є? Тоді давайте без міцних слів». При взаємній повазі легше знаходити спіль­ну мову.

«Володимир Григорович уважно ста­виться до сфери культури, – підкрес­лює Світлана Попова, яка очолювала ПК хіміків. – Скажімо, при всіх клопо­тах щодо охорони праці, побуту, спор­ту, оздоровлення хіміків, їхніх дітей тощо зробив все, щоб зберегти нашу профбібліотеку. Заснували профспіл­кову Дошку пошани в музеї підприєм­ства – це теж корпоративна культура».

Повага до людей, традицій для Крав­ченка починається з турботи про вете­ранів. «Завдяки йому на «Азоті» додат­ково до виробничих і учнівських була створена унікальна в масштабах краї­ни профорганізація непрацюючих пен­сіонерів, – розповідає завідувач оргма­совим відділом профкому Тетяна Лісовська. – Нею й зараз плідно керує Анатолій Гумінський. Ми з ним помі­тили ще коли Володимир Григорович очолював житлово-побутову комісію профкому: для нього на першому місці – справедливість. Стрижень його робо­ти як профлідера – вислухати людину, знайти можливості допомогти. Щоб прийняти якомога більше людей, почи­нав роботу раніше і закінчував пізніше офіційного графіка».

ЗАКОН ЗБЕРЕЖЕННЯ

За роки неабиякого профстажу Воло­димиром Кравченком зроблено чима­ло. Так само, як і за час його подальшої роботи на чолі служби кадрів, праці і зарплати «Азоту», а потім заступником міського голови Сєвєродонецька. Але не менше важить настрій, переданий теперішнім активістам.

Зараз голова облради, член ЦР проф­спілки працівників хімнафтохімпрому Володимир Кравченко підтримує дії голови профкому «Азоту» Валерія Чер­ниша та профактиву підприємства, спрямовані на збереження трудового колективу в обстановці вимушеного тривалого простою технологічних ви­робництв. Зокрема, ініціювали спецна­раду в облдержадміністрації. Беручи в ній участь, звернув увагу: профлідери домагаються комплексного вирішення проблем. А для того – спільних зусиль акціонерів, влади, хіміків. Йдеться й про галузь у цілому, про, образно кажу­чи, закон її збереження.

За всім цим – глибоке розуміння си­туації, шляхів її вирішення. Невипад­ково на «Азоті» по-сучасному налаго­джене навчання профактиву. Про те Кравченко турбувався завжди. Турбу­ється й зараз, особливо щодо молоді.

* * *

Якось ми склали збірку віршів пое­тів-хіміків. Голова профкому Володи­мир Кравченко допоміг знайти кошти на її видання. До речі, книга закінчу­ється його післямовою. Нехай і далі профспілки, їхні лідери говорять ваго­ме слово. Хоч воно й у прозі життя, але на душі від нього тепліше.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ

 

ЕНЕРГЕТИКИ ВИМАГАЮТЬ ВИПЛАТИТИ ЗАРПЛАТУ

23 травня в м. Черкаси, на Соборній площі, перед стінами обласної ради відбулася масова (близько тисячі лю­дей) акція протесту структурних під­розділів ПАТ «Черкасиобленерго».

Н агадаємо, що з січня 2017 року працівни­ки підприємства не отримують заробіт­ної плати.

Енергетиків області підтримали Федера­ція профспілок Черкаської області, галузеві профспілкові організації та координаційна рада профспілкових організацій обласного центру, профспілковий комітет ПАТ «Черкаська ТЕЦ».

У виступах представників страйкового комітету, профспілкової організації звучали не тільки біль і проблеми, а й конкретні шляхи для їх вирішен­ня, зокрема ініціювання зустрічі з Прем’єр- міністром України, галузевим міністерством.

За пропозицією народного депутата України Сер­гія Капліна, який взяв участь в акції, на 25 травня заплановано прес-конференцію за участю проф­спілок і страйкому у Верховній Раді України.

Колектив продовжує привертати увагу влади до проблеми шляхом перекриття вулиць в обласно­му центрі, водночас забезпечуючи, за відсутності коштів, безперебійну роботу підприємств та уста­нов області.

Вл. інф. ФПО

 

АТОМНИКИ З ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ СТАНЦІЇ ЗНОВУ ЗАВІТАЛИ НА НАВЧАННЯ ДО ЧЕРНІГОВА

Після тривалої перерви Навчально-ме­тодичний центр Федерації профспілко­вих організацій Чернігівської області відновив співпрацю з первинною проф­спілковою організацією Чорнобиль­ської атомної електростанції, зокрема 18–19 травня відбувся семінар «Мотива­ція профспілкового членства та основи профспілкового органайзингу».

Ц е були насичені дні: презентації, диску­сії, практичні вправи та ділові ігри. Гру­па працювала над питаннями мотивації фактами і довірою, формуванням ат­мосфери довіри та залучення членів профспіл­ки до роботи організації, формулюванням адресних мотиваційних посилів. Також учасни­ки розглянули окремі техніки органайзингу, які здебільшого стосувалися індивідуального спіл­кування з членами профспілки.

Найактивнішу участь у навчанні взяли голова первинки ЧАЕС Максим Орлов і його заступник Вікторія Бабак.

Віталій КОПИШ

27.05.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання