« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

ЧИМ ЖИВЕ «УКРТРАНСГАЗ»?

ЧИМ ЖИВЕ «УКРТРАНСГАЗ»?

Напередодні відзначення 40-річного ювілею Укрнаф­тогазпрофспілки «ПВ» вирі­шили на власні очі побачити, в яких умовах працюють ті, хто стоїть на варті енергетич­ної незалежності і безпеки нашої держави.


«ПВ» побували на підприємствах ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», розташованих у м. Боярка, що у Києво-Святошинському районі Київ­ської області. Зокрема, на Виробничому ре­монтно-технічному підприємстві «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС», що виконує комплексне сервісне технічне обслуговування газопере­качувального, енергетичного та іншого об­ладнання, приладів і систем компресорних станцій; у Боярському лінійно-виробничому управлінні магістральних газопроводів, що транспортує природний газ споживачам України, зокрема киянам; а також у філії «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗОК», що надає послуги з технологічного зв’язку.

Супроводжувати нас люб’язно погодились голова Ради голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Сергій Турчак, голова профкому ВРТП «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС» Павло Терентьєв та голова профспілки філії «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗОК» Віктор Хоруженко.

За словами голови Ради голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Сергія Турчака, основними пріоритетними завдан­нями і напрямами профспілкової діяльності є соціальний захист працівників, охорона праці, поліпшення умов та оплати праці, житлово-побутових умов, санаторно-курорт­не лікування та оздоровлення працівників і членів їхніх сімей, а також пенсіонерів, спор­тивно-масова та культмасова робота.

Загалом Рада голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» об’єднує 27403 членів (станом на 1 січня 2017 року), серед яких 4707 жінок та 4559 молодих людей віком до 35 ро­ків, – практично кожен працівник ПАТ «УКР­ТРАНСГАЗ» є членом профспілкової органі­зації. Організація об’єднує 59 профкомів, які надійним щитом стоять на захисті газовиків.

КОЛДОГОВІР – ОДИН З КРАЩИХ У ДЕРЖАВІ

Щоб працівники ефективно працювали і були зацікавлені у зростанні виробництва, потрібно зробити так, щоб інтереси виробни­цтва і соціальна сфера мали тісний взаємозв’язок – саме таким є принцип роботи профкомів «УКРТРАНСГАЗУ». Колективний договір на 2016–2018 роки, що прийнятий у грудні 2015 року, по праву вважається одним з кращих у державі. Позитивні зміни вно­сяться регулярно, останні – 17 березня п. р. Між колективом і адміністрацією склалися рівні партнерські відносини, а співпраця є конструктивною і цілеспрямованою.

Сергій Турчак зазначає, що виконання колдоговору є запорукою гідної праці та кра­щого життя спілчан. Приміром, згідно колек­тивного договору, минулоріч зарплату пра­цівникам було збільшено на 48%, а цьогоріч – на 25%. На 100% забезпечують спецодягом та спецвзуттям (плюс 5% запасу на складах), дбають про харчування, оздоровлення та від­починок працівників, практично кожен газо­вик має поліс медичного страхування, що та­кож відображено у колдоговорі. Минулого року закуплено 32 автобуси для перевезення працівників, 86 робочих автівок та техніки. 2016 року працівникам «УКРТРАНСГАЗУ» пе­редано у власність більше 200 квартир та бу­динків, а також один гуртожиток у Полтаві. У липні цього року буде розпочато будівни­цтво 72-квартирного будинку в Боярці – соці­альне житло для працівників підприємства «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС».

Однак, як зазначає голова профкому філії «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗОК» Віктор Хоруженко, певні побоювання у колективів викликає ре­формування нафтогазового комплексу, й «УКРТРАНСГАЗУ» зокрема. Йдеться про створення підприємств «Магістральні газо­проводи України» і «Підземні сховища газу», які на сьогодні є єдиним підприємством «УКРТРАНСГАЗ». Наразі з 911 співробітників «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗКУ» ніхто не впевнений у завтрашньому дні через можливі скорочення та навіть ризики ліквідації підприємства, під час яких високопрофесійні працівники мо­жуть лишитися без роботи й, як наслідок, за­собів для існування. Профспілка в цьому пи­танні тримає руку на пульсі та займає актив­ну позицію, щоб реформування в системі від­булося ефективно, а разом з тим помірковано й об’єктивно.

ОХОРОНІ ПРАЦІ – ПІДВИЩЕНУ УВАГУ

Одним з основних напрямів діяльності профспілки є забезпечення умов для збере­ження життя і здоров’я працівників у процесі трудової діяльності, здійснення контролю за створенням безпечних і здорових умов праці, запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням. На підприєм­ствах «УКРТРАНСГАЗУ» постійно прово­диться робота з удосконалення системи управління охороною праці, спрямована на формування культури охорони праці.

99% робіт на підприємствах «УКРТРАНСГАЗУ» пов’язані з підвищеним рівнем небез­пеки, тому пріоритетним напрямом діяльнос­ті підприємств є забезпечення безпечних умов праці, захист життя та здоров’я працівників, а також інших осіб, які виконують роботи на об’єктах, від можливого негативного впливу небезпечних чинників під час надання послуг з транспортування та зберігання природного газу, експлуатації та ремонту об’єктів газотранспортної системи України, небезпек та ризиків, які можуть виникнути під час ро­біт. Для цього впроваджена і постійно вдоско­налюється система управління безпекою пра­ці, яка відповідає «Політиці у сфері безпеки праці ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», спрямована на мінімізацію ризиків виникнення небезпечних випадків, професійних захворювань, аварій­них ситуацій та підтверджена сертифікатом відповідності міжнародному стандарту OHSAS 18001.

«ПВ» перед тим, як зайти на територію об’єктів підвищеної небезпеки, також про­йшли інструктаж з питань охорони праці та пожежної безпеки, вдягнули спецодяг та ско­ристалися засобами індивідуального захис­ту. Варто зазначити, що «УКРТРАНСГАЗОМ» розроблено фірмовий стиль спецодягу та взуття, який, відповідно до стандартів, вра­ховує всі вимоги до безпечного виконання робіт – від світловідбиваючих смужок до вог­нестійкості та водонепроникності.

ОЗДОРОВЛЕННЯ І ДОЗВІЛЛЯ

Працівники газотранспортної галузі та члени їхніх сімей мають можливість повно­цінно оздоровлюватися та лікуватися в оздо­ровчих комплексах, санаторіях та базах відпо­чинку ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», зокрема на ба­зах відпочинку «Газовик» (Одеська обл.), «Сві­тязь» (Волинська обл.), «Вікторія» ОК «Газо­вик» (Запорізька обл.), «Газовик» ОК «Газо­вик» (Запорізька обл.), базі відпочинку «Кар­пати» ОК «Прикарпатська ватра» (Львівська обл.), санаторії «Прикарпатська ватра» ОК «Прикарпатська ватра» (Львівська обл.), а та­кож оздоровчому комплексі «Голубий факел» (Миколаївська обл.) та Навчально-оздоровчо­му центрі (Івано-Франківська обл.). Щороку в них оздоровлюються близько 2 тис. працівни­ків та 300–400 пенсіонерів. Щоліта близько 1,4 тис. дітей працівників підприємств ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» мають змогу відвідати літні табори оздоровлення та відпочинку, розташо­вані на березі Азовського моря та мальовни­чих схилах Карпатських гір. Варто зазначити, що протягом літа 2017 року планується оздо­ровити 76 дітей працівників підприємства з постраждалих районів Донецької та Луган­ської областей.

Культурно-масова та спортивна робота є важливими напрямами діяльності профспіл­ки, адже це потрібно для підтримання добро­зичливої і дружньої атмосфери в колективі. За підтримки керівництва підприєм­ства та за ініціативи Ради голів профко­мів проводяться спартакіади та фести­валі-конкурси самодіяльної творчості працівників «УКРТРАНСГАЗУ», що вже стали традиційними. Зокрема, з 5 по 9 червня в Івано-Франківську проходити­ме спартакіада, в якій братимуть участь 400 працівників.

Для фізичного загартування праців­ників у філіях та підрозділах підприєм­ства є спортивні майданчики, волей­больні і футбольні поля. Зокрема, на те­риторії Боярського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів збудовано сучасний спортивний май­данчик, на якому в післяробочий час га­зовики мають можливість пограти у футбол, волейбол і навіть теніс.

Кращі спортсмени ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» гідно захищають честь на галузевих і міжгалузевих змаганнях, були призера­ми і переможцями.

За ініціативи профспілкових коміте­тів підприємства постійно організову­ються екскурсії історичними місцями України, колективний відпочинок ви­хідного дня та заходи на відзначення га­лузевих та державних свят. Уже багато років на підприємстві проводиться кон­курс дитячого малюнка «Світ очима ди­тини», автори кращих робіт відзнача­ються пам’ятними подарунками.

Також проводиться робота, спрямо­вана на виховання у підростаючого по­коління духу патріотизму та поваги до професії газовика.

ПРОФСПІЛКА – ПЕНСІОНЕРАМ

Не забувають у профспілці і про соці­альний захист непрацюючих пенсіонерів ПАТ «УКРТРАНСГАЗ». Гарантії і ком­пенсації, передбачені колективним до­говором для соціальної підтримки пенсі­онерів, відображаються у соціальній до­помозі та виплатах, серед яких, зокрема, матеріальна допомога до професійних свят, допомога на поховання близьких рідних, нецільова матеріальна допомога в зв’язку із сімейними обставинами, со­ціальна допомога на утримання дітей-ін­валідів, медичне обслуговування, тран­спорт для господарсько-побутових та бу­дівельних потреб за пільговими тарифа­ми, пільгові путівки, в тому числі сімей­ні на бази відпочинку компанії та в інші санаторно-курортні заклади, адресна до­помога, подарунки та вітання ветеранів виробництва, квитки до театрів, концерт­них програм, екскурсій тощо. Пенсіоне­рам, які зробили вагомий внесок у розви­ток газового комплексу України і мають безперервний стаж у галузі (жінки – 20 років, чоловіки – 25 років), встановлено окремі щомісячні грошові виплати. На­дається також щомісячна соціальна до­помога пенсіонерам та ветеранам праці компанії.

«Не хочемо вас розчаровувати, але у нас все гаразд», – по-одеськи жартує го­лова Ради голів профкомів працівників ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Сергій Турчак. Але зупинятися на досягнутому не зби­раються, тож профспілкові комітети га­зовиків і надалі спільно працюватимуть на розвиток галузі й шукатимуть рішен­ня, спрямовані на розвиток трудового потенціалу, досягнення гідної заробіт­ної плати та гідних умов праці.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА

 

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Олександр ПОЛТАВЕЦЬ, майстер з переобладнан ­ня автомобілів філії «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗКУ»:

«З приводу безпеки праці у нас на підприємстві все виконується досконало – все, як і має бути. Спецодягом забезпечені, він зручний і якісний. Інстру­мент, що потрібен для роботи, також є. За нами також дивляться, щоб ми, так би мовити, шкоди не робили. Немає ні травм, ні надзвичайних подій, Бог милував».

Юрій НАЗАРЕНКО, водій філії «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗКУ»:

«Заробітна плата виплачу­ється вчасно і в повному обсязі. Соціальна програма також виконується повніс­тю – нам жалітися немає на що. Я працюю в «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗКУ» вже 26 років, з 1991-го, тож моя родина, я, дитина постійно користуємося можливістю оздоровитися від профко­му на базах відпочинку та в санаторіях. До подій у Кри­му їздив у Форос, зараз – Карпати, Коблево».

Роман МАЗУРКЕВИЧ, на­чальник служби автомати­зації газотранспортної сис­теми Боярського ЛВУМГ:

«Уже 18-й рік працюю на підприємстві. А почалося все з практики на третьо­му курсі університету. 2001 року потрапив до числа тих щасливчиків, які одержали квартири. В основному, як такої плин­ності кадрів у нас немає, люди тримаються за свою роботу. Причина, на мою думку, в належному рівні соціального забезпечення, гідній заробітній платі».

Олександр Борисович, зварювальник філії «УКРГАЗТЕХЗВ’ЯЗКУ»:

«1975 року будував газо­провід «Союз». Потім пі­шов у армію, а після повер­нення й досі працюю тут.

Усе було б добре, якби трохи до нас прислухали­ся. Шкода, що з тієї ре­структуризації щось там без нас вирішують, а дум­ку простих працівників не беруть до уваги. Адже це все ми будували...».

Віктор ГАСЮК, старший майстер ВРТП «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС»:

«На підприємстві працюю майже все своє життя, з 1980-го – 37 років уже. Більше ніде не працював, один запис у трудовій книжці. Старший брат мій також тут працював, але вже вийшов на пенсію. Ро­бота в мене дуже відпові­дальна, адже відповідаю і за техніку, і за людей. Умо­вами праці цілком задово­лений, а це дуже важливо, адже я проводжу тут зна­чну частину свого життя».

 

БУДНІ НАФТОВИКІВ – ЗЛАГОДЖЕНА, НАПРУЖЕНА, КРОПІТКА ПРАЦЯ

ПАТ «Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна ком­панія України. На нафтовидобувних та газоперероб­них підприємствах трудяться спеціалісти з усіх ку­точків України. Про те, в яких умовах трудяться на­фтовики, члени Профспілки працівників нафтової та газової промисловості України, вирішили дізнатися журналісти «ПВ» і разом із головою об’єднаного профспілкового комітету ПАТ «Укрнафта» Ігорем Ко­пачем вирушили на об’єкти Прилуцького нафтогазо­промислового району діяльності ПАТ «Укрнафта».

ТРУДНОЩІ ЗАВЖДИ МОЖНА ПОДОЛАТИ РАЗОМ

У цьому впевнена голова первинної профоргані­зації Гнідинцівського газопереробного заводу, член об’єднаного комітету працівників ПАТ «Укрнафта», член ЦР Укрнафтогазпрофспілки, член Ради Феде­рації профспілок України, Тетяна Левченко.

Сьогодні Гнідинцівський ГПЗ входить до трійки газопереробних заводів ПАТ «Укрнафта» – одного з найбільших українських виробників скрапленого газу. Завод призначений для підготовки нафти та пе­реробки нафтового і природного газу. Необхідно за­значити, що сьогодні завод працює на неповну потуж­ність. І ця проблема найбільше бентежить заводчан.

Незважаючи на загальний спад виробництва, фі­нансову скруту, завод працює стабільно завдяки ви­сокому професіоналізму працівників. Працівники прагнуть і надалі забезпечувати зростання вітчиз­няного виробництва. Вони чекають надходження сировини на підприємство та найскорішого і гаран­тованого поліпшення умов життя. Бо з червня ц. р. планується основне падіння сировини через зупин­ку родовищ на Сумщині.

«Найближчі роки стануть для членів Укрнафто­газпрофспілки найскладнішими в сучасній історії промисловості. Зважаючи на критичність загроз у цій сфері, необхідні об’єднання, активні публічні дії за­для того, щоб допомогти спілчанам захистити свої трудові і соціальні права та національні інтереси, зміцнити позицію профспілок у суспільстві», – гово­рить Тетяна Левченко.

Проте, як і будь-де, головним активом були й зали­шаються люди – працівники підприємства. Нині на підприємстві працюють понад 927 членів профспілки, до них приєдналося 67 пенсіонерів заводу, які сплачуть профвнески у розмірі 1% від пенсії до первинної проф­спілкової організації за рішенням профкому заводу.

Профспілковими справами керує профком у складі 15 осіб – найбільш досвідчених працівників, які користуються повагою в колективі. Загальний настрій профактиву – не спочивати на лаврах, а по­стійно навчатися, працювати над собою, активно ді­яти, досягати мети.

Звичайно, не завжди ці питання вирішуються швидко, як того хотілося б, проте люди знають, що їхні права є кому захищати.

Підприємство переживало і складні періоди свого життя, коли не вирішувалось питання належного під­вищення тарифних ставок, посадових окладів, випла­ти річної винагороди за підсумками роботи за рік. Профком тоді виступив спільно з об’єднаним профко­мом ПАТ «Укрнафта» як ініціатор та організатор збо­ру підписів працівників на захист своїх прав. Були звернення до Прем’єр-міністра України, велися кон­сультації з Національною службою посередництва та примирення при Президентові України. І нарешті, Правління ПАТ «Укрнафта» змушене було погодити­ся на підвищення тарифів оплати праці.

На фоні падіння низки виробничих показників со­ціальні гарантії та виплати працівникам Гнідинців­ського ГПЗ, згідно колективного договору ПАТ «Укрнафта», зберігаються. На жаль, через певні обстави­ни не вдалося досягти запланованих темпів зростан­ня середньої зарплати на 16%, цей пункт колдоговору не виконується. Тож питання перебуває на постійно­му контролі. Проводяться переговори, зустрічі, лис­тування, звернення до центральних органів влади.

Трудова активність працівників, висока мотива­ція до праці залежить, насамперед, від рівня їхнього соціального захисту. Нині робітники підприємства мають доволі вагомий соціальний пакет, передбаче­ний колдоговором. При профкомі заводу працюють спортивні секції. Заводські команди – неодноразові чемпіони району з волейболу, баскетболу, футболу. На підприємстві профком започаткував проведення Кубку з футболу пам’яті М. О. Галушки.

Справжньою окрасою художньої самодіяльності Чернігівщини є хоровий колектив і солісти підпри­ємства. Завдяки спільним діям адміністрації та профкому вдалося зберегти самодіяльний народний колектив «Факел». Сьогодні він учасник численних всеукраїнських фестивалів, багаторазовий володар дипломів переможця фестивалів художньої самоді­яльності ПАТ «Укрнафта».

У річному плані роботи – різноманітні культур­но-масові заходи.

ХІРУРГИ НАФТОВИХ СВЕРДЛОВИН

Капітальний ремонт свердловин є одним з важ­ливих ланок нафтовидобування, адже від їхнього стану залежать не тільки поточні, а й кінцеві резуль­тати нафтогазовидобутку. З цією метою у НГВУ «Чернігівнафтогаз», первинну профспілкову органі­зацію якого очолює Віталій Іценко, функціонує цех із капітального і підземного ремонту свердловин.

Основним завданням цеху є забезпечення своє­часного і якісного ремонту свердловин, проведення заходів з інтенсифікації видобутку нафти та газу, підвищення приймальності та ліквідації свердло­вин, а також створення безпечних умов праці, під­тримання на належному рівні стану охорони праці та пожежної безпеки при проведенні бурових робіт.

Сьогодні до складу цеху входять Леликівська, Та­лалаївська та Гнідинцівська дільниці. Керівником Гнідинцівської дільниці цього цеху є Володимир Ле­він. Кожна з цих дільниць складається з бригади з ка­пітального ремонту свердловин. У завдання бригад, які працюють за неперервним графіком у дві-три змі­ни, входить виконання комплексу робіт з підтримки експлуатаційного обладнання, що забезпечує вико­нання плану по видобутку нафти в робочому стані.

БУРИЛЬНИК – ЦЕ ПОКЛИКАННЯ

На довгому виробничому шляху колективу Прилуцького управління бурових робіт були тру­дові злети – відкриття нових покладів і родовищ, були й невдачі, як то аварії при бурінні свердло­вин та фонтани, були пожежі. Та люди, мов кре­мінь, ставали фундаментом здобутків і високих злетів у всі чотири десятки літ. Сьогодні нафтови­ки Прилуччини – це 3,5-тисячний колектив.

Про трудові будні колективу розповідає голова профкому Прилуцького УБР, що входить до струк­тури ПАТ «Укрнафта» Ганна Осадчук.

«Сьогодні нашому колективу доводиться пра­цювати в напруженому режимі. Проблемних пи­тань є чимало, насамперед призупинення видачі ліцензій на розробку родовищ, недостатнє матері­ально-технічне забезпечення, брак коштів на про­ведення ремонту під’їзних доріг до об’єктів нафто­видобутку, на оновлення парку автотранспорту, спецтехніки та ін. Вирішення зазначених викли­ків ускладнюється через різке падіння світових цін на нафту. Управління впродовж тривалого часу перебуває на межі виживання, тому велику кількість запланованих інвестиційних проектів (буріння нових свердловин, капітальне будівни­цтво та ремонти об’єктів виробничої і невиробни­чої сфери, модернізація обладнання та ін.) призу­пинено. Проте завдяки наполегливій праці колек­тиву та профспілкового комітету досить багато завдань вдалось вирішити за рахунок внутрішніх резервів, раціонального підходу до використання коштів, проведення необхідних підтримувальних заходів».

Ще одна проблема, яка турбує профком: останнім часом у колектив не влився жоден молодий спеціа­ліст, що пов’язано із скороченням персоналу в ході ре­організації, яку проводить керівництво «Укрнафти».

Ганна Іванівна підказує профгрупоргам, як бу­дувати взаємовідносини з керівництвом, бо сама має важливу для профспілкового працівника рису – вміння працювати з людьми.

Професія бурильника ще й ризикована, тож має бути гарантія, що робітник повернеться з роботи ці­лим і неушкодженим. Про це розуміють як началь­ники бурової установки, так і профгрупорги. Про­водяться інструктажі з безпеки праці, робітники забезпечуються спецодягом, спецвзуттям і засоба­ми індивідуального захисту. Ці норми прописані у колективному договорі та неухильно виконуються.

Попереду в прилуцьких нафтогазовидобувни­ків – сміливі плани та сподівання на краще. До 2025 року, відповідно до стратегії розвитку товари­ства, планується подвоїти обсяги видобутку нафти і на 50% збільшити обсяги видобутку газу. Наро­щення видобування вуглеводнів передбачено як на базі діючих свердловин, так і від буріння нових. Працівники вірять, що ПАТ «Укрнафта» і надалі залишиться однією з найбільших і найефективні­ших нафтогазовидобувних компаній України.

Тетяна РУБАН, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання