« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

ЗГАДАЙМО ПЕРШІ КРОКИ

ЗГАДАЙМО ПЕРШІ КРОКИ

Сонячного осіннього дня 9 жовтня в актовій залі «Укрпрофоздоровниці» з нагоди 25-річчя ФПУ відбулася зустріч із ко­лишніми працівниками апарату Федерації профспілок України та ветеранами первин­ної профспілкової орга­нізації.

Більшість з них розпочали роботу в профспілках ще за часів колишнього СРСР, пройшовши пере­вірку на стійкість в умовах пе­ребудови та складних 90-х років минулого століття, виборовши для своєї держави право на не­залежність. Ці люди заслужили не тільки шани, а й права дава­ти поради та оцінку роботі ни­нішнього покоління профспіл­ковців. Серед запрошених були й колишні очільники управлінь Укрпрофради та ФПУ, і керівни­ки структурних підрозділів, і провідні фахівці – усі професіо­нали своєї справи.

Сивочолих учасників зустрі­чі тепло привітали Голова Феде­рації профспілок України Гри­горій Осовий, його заступники Євген Драп’ятий, Сергій Украї­нець, голова первинної проф­спілкової організації ФПУ Ма­рія Гриценко, працівники апа­рату ФПУ, профспілкові акти­вісти, представники підпри­ємств, що входять до складу ФПУ. Відкрив зібрання гімн Фе­дерації профспілок України, який виконав народний артист України Олександр Василенко.

Виступаючи на урочистос­тях, Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий підкреслив значення створення Федерації профспілок України, назвав тих, хто творив історію профспілкового руху, та подя­кував його ветеранам, проф­спілковим працівникам, які були безпосередніми учасника­ми створення найчисельнішого професійного об’єднання країни і не одне десятиріччя невтомно працювали на профспілковій ниві.

Григорій Осовий поінформу­вав ветеранів про нинішню си­туацію в профспілковому русі, перспективи його розвитку, а також зупинився на сучасних завданнях Федерації профспі­лок України щодо соціально- економічного захисту спілчан, повернення шанобливого став­лення до робітничих професій і впровадження принципів гідної праці. Великій групі профспіл­кових працівників і активу, ве­теранам профспілкового руху на честь 25-річчя Федерації профспілок Голова ФПУ вручив нагороди – нагрудні знаки, По­чесні грамоти, Подяки Голови ФПУ.

З вітальним словом виступи­ли колишні працівники апарату Укрпрофради, Федерації проф­спілок України, котрі вислови­ли щиру подяку керівництву ФПУ за вірність традиціям і збе­реження профспілкового руху.

Після урочистостей відбуло­ся невимушене спілкування представників різних поколінь. Приємно було почути від ко­лишніх профспілковців, що вони й досі живуть профспілка­ми, стежать за їхньою діяльніс­тю та розвитком.

Зустріч пройшла в теплій, дружній обстановці. Ветеранам, що стояли біля витоків проф­спілкового руху, було що прига­дати. Вони мали можливість по­спілкуватися з молодими проф­спілковцями, звернутися до них зі своїми побажаннями та про­позиціями, а також охоче діли­лися досвідом і давали настано­ви стосовно щоденної діяльнос­ті апарату ФПУ.

Тетяна РУБАН,

«ПВ»

 

  • ГОВОРЯТЬ ВЕТЕРАНИ

В’ячеслав ПЕТРОВ, колишній технічний інспектор праці, парторг апарату ФПУ:

– Сьогодні Федерації профспілок України – 25 років. Це одночасно великий і малий вік. За ці чверть століття діяльності ФПУ найбільш складними та важкими для всіх її працівників є останні 2-3 роки. Коли в країні виникли серйозні хвилювання, коли відбулася зміна влади, коли вийшов із складу ФПУ Крим, значні частини Донбасу з великою кількістю членів профспі­лок, відбулося знищення Будинку спілок, це, безумовно, позна­чилося і на сьогоднішній щоденній роботі апарату ФПУ.

Разом із цим, не менш негативну роль в усьому цьому віді­грає відкрите та часом навіть нахабне ігнорування Урядом ви­мог профспілок, а також накладення ним вето на окремі права, якими наділено профспілки. Мені шкода і технічних інспекто­рів профспілок, яких сьогодні так мало в членських організа­ціях, і державних інспекторів праці, котрі через накладення Урядом вето на проведення перевірок підприємств, не можуть повноцінно виконувати свої обов’язки.

Світлана ОСТАПЧУК, колишній завідувач канцелярії Укрпрофради, ветеран профспілкового руху:

– Коли б ми не пішли на пенсію, скільки б років не працювали, ми все одно весь час працю­вали на людей, на покращення їхнього здоров’я. І таким чином впливали на діяльність Федерації профспілок. Я хочу сказати, що наша робота має зворотний зв’язок. Тобто всі ми вчилися у людей більше, ніж люди вчилися у нас.

Робота в профспілках – це велика відповідальність. Пройшовши профспілкову школу, ми набували великого досвіду з вирішення найскладніших питань соціально-економічного спрямування. На жаль, нинішнім профспілкам сьогодні як ні­коли не вистачає самореклами. Тому її треба посилювати і по­чинати, насамперед, з пропаганди.

Зоя ВАСИЛЬОВА, колишній керівник апарату ФПУ та управління правової роботи ФПУ:

– Я прийшла працювати в юрконсультацію Укрпрофради спочатку юрисконсультом, а по­тім керівником управління правової роботи, ке­рівником апарату ФПУ. Сьогодні, гортаючи сторінки історії нашої організації, хочу подякувати і керівництву, і профкому ФПУ за те, що ті традиції, які були напрацьовані попередніми колективами Федерації профспілок, зберігаються.

Апарат – це мозок ФПУ, і багато залежить від її керівництва. Від його досвіду, його професіоналізму, залежить авторитет ФПУ як на державному, так і міжнародному рівні.

Нинішні складнощі в профспілковій роботі – це пряме від­дзеркалення стану справ в економіці держави. І доки тривати­ме криза, немає жодної гарантії успішного вирішення соціаль­них проблем. Профспілки працюють у правовому полі, їхнє місце в суспільстві закріплене Конституцією, Законом про профспілки. Сьогодні вони повинні дивитися вперед. Дійсно, важко жити в часи перебудови, але профспілки повинні нести впевненість, створювати авторитет, бути наполегливими.

Віталій ЄНІН, колишній завідувач відділу соціального страхування ФПУ:

– На початку 90-х профспілки володіли до­сить великою системою оздоровчих закладів. Наприкінці 1999 року, коли була створена Феде­рація незалежних профспілок України, у віданні профспілок було близько 180 санаторіїв, профілакторіїв, будинків та баз відпочинку. Це була велика структура, де щороку оздоровлю­валося майже 20 млн працюючих і понад 2 млн дітей.

У складні 90-ті профспілки змогли утримати соціальне стра­хування в своїх руках і фактично продовжували управління його фондами на тристоронній основі. Заслуга ФПУ полягає в тому, що з її ініціативи почалися реформи системи соціального страхування, наближені до ринкових відносин, і це дало змогу усунути державу від монопольного управління, протидіяти її численним спробам прибрати до рук соціальне страхування.

17.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання