« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

Головне – не боятися труднощів, рухатися вперед

Головне – не боятися труднощів, рухатися вперед

Цьогоріч ПАТ«Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» виповнюється 68 ро­ків. Це той вік, коли вже можна підбити підсумки. Про досягнення лідера укра­їнського фармацевтичного ринку та ви­робництво оригінальних препаратів розповіла генеральний директор ПАТ«НВЦ«БХФЗ» Людмила Безпалько.

– Людмило Василівно, що дало змогу компанії у складні часи не лише «втриматися на плаву», а й вийти в лідери?

– Насамперед те, що ми в далекі 90-ті роки ви­рішили, що станемо євро­пейським підприємством, будемо сповідувати євро­пейські стандарти у ви­пуску ліків. Дотримую­чись цього принципу, ми прагнули досягти резуль­тату, який бачимо сьогод­ні: сучасне фармацевтич­не підприємство, що по­вністю відповідає євро­пейським стандартам.

Безумовно, підґрун­тям до змін стало запро­вадження міжнародних стандартів належної ви­робничої практики GMP, яка змінила уявлення про те, якою має бути фарма­цевтична промисловість. ПАТ «НВЦ «БХФЗ» – пер­ше підприємство в Укра­їні, що запровадило інте­гровану фармацевтичну систему якості, яка базу­ється на вимогах належ­них практик з виробни­цтва та дистрибуції лі­карських засобів (GMP та GDP), міжнародних стан­дартів у сфері управління якістю (ISO 9001), еколо­гічного менеджменту (ISO 14001), охорони здоров’я та безпеки праці (OHSAS 18001), енергоменеджмен­ту (ISO 50001), захисту прав людини та соціальної від­повідальності (SА 8000). За цими євростандартами ми збудували цехи, навчили колектив, отримали відпо­відні сертифікати.

Крім того, ще одним поштовхом для розвитку стала група провідних українських учених, які прийшли до нас, тож ми створи­ли науково-виробничий центр, поставивши пе­ред собою дуже цікаве й амбіт­не завдання: ви­робляти оригі­нальні україн­ські ліки, анало­гів яким немає у світі та які захи­щені патентом. Звісно, що це доволі три­вала робота, яка потребує багато часу, людського ро­зуму, сил і грошей, адже передбачає великі дослі­дження – фармацевтичні, доклінічні, клінічні.

Ми випускаємо товар, який потребує непросто­го підходу, який не можна виробити за місяць чи рік. На розроблення препарату необхідно іноді 10–15 ро­ків. Так от, завдяки тому, що ми створили науковий центр і до нас прийшли вчені, навколо яких потім утворився кістяк високо­професійного колективу, з’явилися дослідні лабо­раторії зі створення та ви­вчення препаратів.

– Якими досягненнями Ви найбільше пишаєтеся?

– Найбільше пишаємо­ся тим, що ідею перехо­ду галузі на європейські стандарти випуску лікар­ських засобів нам вдало­ся донести до фармацев­тичної спільноти Украї­ни, стати прикладом для інших.

– Сучасний фармацевтич­ний ринок відрізняється великою конкуренцією. Що приваблює покупців продукції підприємства?

– Звичайно, що якість. У ПАТ «НВЦ «Борщагів­ський хіміко-фармацевтичний завод» якість лі­карських засобів забезпе­чується міжнародними правилами належної ви­робничої практики GMP. При цьому спеціальним вимогам має відповідати не тільки сам продукт, а й увесь процес його вироб­ництва, а також уся діяль­ність, від якої залежить якість препа­ратів. Відпо­відність між­народним ви­могам, які ви­суваються до якості лікар­ських пре­паратів, під­тверджена сертифіката­ми відповід­ності GMP на­ціональних інспекторів України, Ні­меччини, Латвії, Литви. Ми не тільки забезпечує­мо якість ліків, що випус­каються, а й упевнені в їх безпеці та ефективності. Наше підприємство співп­рацює з провідними база­ми країни, проводить до­клінічні та клінічні випро­бування препаратів згідно з вимогами міжнародних стандартів належної ла­бораторної та клінічної практики (GLP та GCP).

– Відомо, що успішна ді­яльність підприємства за­лежить насамперед від висококваліфікованих фахівців. Як здійснюєте підбір персоналу – шука­єте на ринку праці по­трібних спеціалістів чи проводите навчання, пе­ренавчання працівників?

– Сьогодні на підпри­ємстві трудиться чудо­вий колектив висококва­ліфікованих працівни­ків, які готові зростати й розвиватися разом із за­водом. У нас розроблено програми безперервної підготовки спеціалістів, що поширюються на всіх співробітників. Регуляр­но проводяться різні тре­нінги та семінари.

Рівень професійних знань працівників дово­лі високий. Зокрема, чи­мало робітників мають середню спеціальну та вищу освіту. Фахівці ма­ють профільну вищу осві­ту. Крім того, для робітни­чих спеціальностей існує можливість пройти до­даткове навчання на під­приємстві. У будь-якому разі, коли люди прихо­дять до нас, навіть якщо мають необхідну освіту, вони обов’язково прохо­дять спеціальне навчання щодо стандартів, запрова­джених на підприємстві.

Для забезпечення здо­рових і безпечних умов праці, зниження вироб­ничого травматизму, про­фесійної захворюваності відділ охорони праці та профком щомісяця прово­дять наради з начальни­ками структурних підроз­ділів, на яких обговорю­ють виконання заплано­ваних заходів з охорони праці, екології та промис­лової санітарії.

– Як складаються ваші стосунки з профспілко­вим комітетом підприєм­ства? Відчуваєте розумін­ня, маєте підтримку?

– З профспілковим ко­мітетом підприємства в нас цілковите порозумін­ня та взаємопідтримка.

– Кожен керівник будує плани на майбутнє...

– У нинішніх склад­них економічних умовах щойно ми зрозуміли, що газ дорожчатиме, швид­ко збудували нову аль­тернативну котельню на дерев’яних пелетах. Як результат – велика еко­номія. Є в нас також план розвитку заводу, що сто­сується модернізації, ви­пуску нових форм пре­паратів. І цей план виконується.

– Що б Ви порадили колегам-керівникам для зрос­тання та перспективи роз­витку підприємства?

– Своїм колегам я по­радила б насамперед не боятися труднощів, руха­тися вперед і знаходити ту роботу, яка їм цікава. А якщо є зацікавленість, то й з’являться розробки, які захочеться розвива­ти. Буде й колектив, який працюватиме разом із вами. Тобто сам керівник має бути зацікавлений у своїй діяльності.

Розмовляла Тетяна РУБАН,

«ПВ»

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання