« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

Соціальне партнерство: вміння бути лідером

Соціальне партнерство: вміння бути лідером

Здатність залишатися вірним своїм принципам, обирати правильний на­прям розвитку підприємства, заручи­тися підтримкою трудового колективу – ці якості притаманні генеральному директору Українсько-австрійського підприємства ТОВ «Фішер-Мукачево» на Закарпатті Василю Рябичу.

Сергій БАРАНЧИКОВ

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Усе трудове життя Василя Ан­дрійовича Рябича пов’язане з рідним колективом. Пред­ставник славної трудової династії, він у 1977 році, від­разу після закінчення середньої школи в Мукачеві, розпочав свій трудовий шлях учнем токаря на тодішній лижній фабриці. Працю­ючи на підприємстві, паралельно здобував освіту за фахом. З відзна­кою закінчив Закарпатський лісо­технічний технікум, Львівський лі­сотехнічний інститут, а також Тех­нологічний інститут в австрійсько­му місті Лінц. Поступово досягав на підприємстві високих щабелів кар’єрного росту. Коли ж на базі Му­качівської лижної фабрики «Тиса» створювалося спільне українсько-австрійське підприємство, обидві сторони-партнери запропонували Василю Андрійовичу його очолити. Адже лідерські якості керівника-професіонала, його стратегічне ба­чення перспектив розвитку склад­ного виробництва мали забезпечи­ти велике майбутнє цього підпри­ємства з іноземними інвестиціями.

Завжди бути лідером – таке за­вдання відразу ж поставив перед ко­лективом Василь Рябич. Не вижива­ти і триматися на плаву, а викорис­товувати всі можливості для запро­вадження у виробництво новітніх технологій, працювати на перспек­тиву. Відтоді слова «модернізація» і «реконструкція» стали звичними для кожного працівника підприєм­ства у місті над Латорицею.

Такого поняття, як «склад» на УАП ТОВ «Фішер-Мукачево» не іс­нує, тут працюють над замовлення­ми, які підтверджені контрактами. Пік виробництва припадає на літо, а восени закінчується виконання замовлення на майбутній лижний сезон, оскільки виробництво лиж – сезонне. Наступного року колекції оновлюються повністю: кожен се­зон потребує нових моделей. Цьо­го вимагає жорстка конкуренція на світовому ринку виробництва лиж­ної продукції. А нові мо­делі – це нові технології та обладнання. Аби під­тримувати модернізацію і конкурентоспроможність лиж, підприємство в 2014 році інвестувало у вироб­ництво 11 млн грн.

Незважаючи на фінансово-економічну кризу, то­рік на підприємстві зага­лом було вироблено про­дукції на 397 млн грн. За підсумками 2014 року се­редньомісячна зарплата перевищила 5 тис. грн, що значно вище від середньообласного показника по промисловості. Аби підтримати працівників під час ін­фляції, девальвації гривні, зростан­ня цін на продукти, товари першої необхідності, за ініціативи генди­ректора Василя Рябича було вирі­шено виплатити працюючим з при­бутку підприємства додаткові пре­мії за сумлінну роботу у розмірі од­номісячної зарплати.

Аби тримати високу марку мука­чівських виробів, керманич підпри­ємства завжди спирається на люд­ський фактор. На УАП ТОВ «Фішер-Мукачево» адміністрація спільно з профспілковим комітетом (голо­ва Петро Швардак) реалізує широ­ку соціальну програму. Всі важливі питання відображено у колективно­му договорі. Протягом терміну дії колдоговору до нього вносять змі­ни й доповнення щодо збільшення пільг і гарантій працюючим.

Значну частину соціально-побутових витрат підприємство бере на себе. Комплексні обіди в їдальні, яка працює в дві зміни, коштують працівникам 3 грн. І це при собівар­тості лише закупівлі продуктів для їх приготування 12 грн! У цехах та адмінбудинку встановлено апара­ти питної води, автомати з приготу­вання кави. У кожному цеху – гарно обладнані роздягальні та кімнати прийому їжі, в душові цілодобово подається гаряча вода.

На заходи щодо поліпшення умов та охорони праці, забезпечення пра­цівників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального і колек­тивного захисту, які реалізуються адміністрацією спільно з профко­мом, підприємство виділило у 2014 році 3,5 млн грн. Ще стільки ж пла­нується використати і цього року. Всі працівники, незалежно від умов праці, безкоштовно отримують мо­локо, а щомісячний соціальний па­кет становить близько 400 грн.

На підприємстві дбають про те, щоб піклуватися про своє здоров’я було вигідно для кожного праців­ника. Тим, хто не хворіє, наприкін­ці року виплачують грошову вина­городу. На підприємстві діє облад­наний сучасним устаткуванням ме­дичний центр, де завжди можна отримати кваліфі­ковану медичну допомо­гу або пораду лікаря.

Як патріот своєї дер­жави, Василь Рябич від­повідним чином формує аналогічні почуття й у членів колективу. Свід­ченням цього є те, що з по­чатку АТО на сході Укра­їни з числа працівників мобілізовано 46 чоловіків, з яких один, на жаль, за­гинув і семеро дістали по­ранення. Мобілізованим до АТО за рахунок підприємства пе­ред відправкою в зону було закупле­но необхідне обладнання та виділе­но кошти у сумі 122 тис. грн. Окрім того, 2 автобуси ЛАЗ та вантажний автомобіль КамАЗ передали Мука­чівському прикордонному загону та 128-й механізованій бригаді. На 25 тис. грн було закуплено військо­вої форми та спорядження для бій­ців добровольчих батальйонів.

Українсько-австрійське підпри­ємство ТОВ «Фішер-Мукачево» сьо­годні стабільно і прибутково пра­цює, впевнено дивиться у завтраш­ній день. Як мудрий шахіст, Василь Рябич прогнозує будь-яку ситуацію наперед. Приміром, нині, у зв’язку з різким подорожчанням природного газу, на всіх рівнях тривають розмо­ви про перехід на альтернативне па­ливо. А на мукачівському підприєм­стві цю проблему вирішили вже дав­но. Для всіх теплових процесів тут використовується сучасна котель­ня, яка працює на власних відходах виробництва. Це економічно вигід­но та екологічно безпечно.

Застосовуючи і вдосконалюю­чи унікальні технології виробни­цтва основних видів продукції – гір­ських і бігових лиж, хокейних клю­чок, у новому цеху композитних матеріалів підприємства виготов­ляють деталі для елітних авто відо­мих фірм, а в цеху з пошиття спор­тивного взуття в м. Берегово – вну­трішню частину лижних черевиків. Так вирішуються проблеми розши­рення виробництва, створення но­вих робочих місць, збільшуються відрахування податків до всіх бю­джетів і фондів. Лише торік підпри­ємством було перераховано різних податків на 99,8 млн грн.

У владних структурах, бізнесо­вих колах, громадських організа­ціях часто доводиться чути про фе­номен Василя Рябича, його вміння завжди бути лідером. Вирішувати найскладніші питання йому допо­магає випробувана часом коман­да однодумців. Це начальники це­хів Мирослав Сабов, Юрій Коцібан, Ігор Данчевський, Володимир Кере­чанин, Віктор Боднар, Андраш Пе­трушка, головний бухгалтер Світ­лана Коцібан, начальник механіко-енергетичного відділу Олег Ма­салович, голова профкому Петро Швардак, а також син керівника підприємства Андрій, який, прой­шовши батьківську школу, став з ним в один ряд.

За поданням Закарпатської облпрофради (голова Іван Король) за особистий внесок у співпрацю з профспілками на засадах соціаль­ного діалогу та з нагоди знакової дати Василя Рябича нагороджено почесним знаком Федерації проф­спілок України «За розвиток соці­ального партнерства».

 

Потрібно вести грамотну роботу на місцях

Нещодавно відбувся VII з’їзд Профспілки ма­шинобудівників та приладобудівників Украї­ни, на якому було прийнято Програму проф­спілки на 2015–2020 роки.

Іван АРТЮХ

голова Луганського обкому профспілки «Машприлад»

Пунктом 2.4 другого розділу Програми «У сфері оплати праці та доходів» передбаче­но, що Профспілка домагати­меться «…забезпечення до­статнього рівня заробітної плати шляхом збільшення частки витрат роботодавців на оплату праці в загальних витратах на виробництво».

Перш ніж викласти свій по­гляд, як саме реалізувати це гасло профспілковим орга­нам, варто наголосити, що питання рівня зарплати, роз­міру мінімальної зарплати за­раз є найбільш актуальними для подоланням бідності в Україні. На це активно і послі­довно звертає увагу владних структур СПО профспілок. Особливого значення проблема зростання рівня реаль­них доходів населення набу­ла в період соціально-економічної кризи, що охопила країну.

Пітримуючи дії ФПУ та вимо­ги до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України в цих надважливих питаннях, орга­нам профспілок – від цен­тральних комітетів (рад) наці­ональних профспілок до ни­зових ланок – треба вести по­стійну, грамотну та виважену роботу з роботодавцями на місцях.

Яким чином? По-перше, че­рез вимоги до роботодавців щодо дотримання ними ч. 1 ст. 3 «Сфера дії Закону», ч. 6 ст. 21 «Повноваження проф­спілок, їх об’єднань щодо за­хисту прав громадян на пра­цю та здійснення громадсько­го контролю за додержанням законодавства про працю» та ст. 23 «Права профспілок, їх об’єднань щодо соціального захисту та забезпечення до­статнього життєвого рівня громадян» ЗУ «Про професій­ні спілки, їх права та гарантії діяльності».

По-друге, через активну і принципову участь первинної профорганізації у формуванні планів соціально-економічного розвитку підприємства, організації, установи, особли­во при формуванні ціни виро­бленого продукту, послуги, що надається, адже відомо: ціна = собівартість + прибу­ток. Ау собівартість виробле­ного продукту входять і вар­тість матеріалів, комплектую­чих, господарських (різних) витрат тощо + заробітна пла­та. От на підвищенні цієї скла­дової і потрібно акцентувати увагу роботодавців, безумов­но рекомендувати їм змен­шувати господарські (загаль­нозаводські, міжцехові чи інші) витрати.

Користуючись нагодою, наго­лошу на активізації діяльності первинок у підвищенні еконо­мічної ефективності підпри­ємств, бо маємо з цього пи­тання позитивні результати.

Під час розгляду питання ви­конання зобов’язань робото­давця за колективним дого­вором щодо підвищення ефективності і розвитку під­приємства, коли у його допо­віді наводяться дані про дебі­торську чи кредиторську за­боргованості, то зібрання може прийняти рішення про зобов’язання профкому за­слухати на своєму черговому засіданні керівників відповід­них підрозділів щодо змен­шення чи ліквідації заборго­ваностей. Це була б і допомо­га керівникові, якщо він недо­статньо вимогливий до своїх підлеглих, і забезпечувало б покращення фінансового ста­ну підприємства, а також під­вищувало авторитет і імідж профкому.

20.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання