« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

Добрі справи – для людей

Добрі справи – для людей

У кожного своя доля. Від того, скільки добрих справ зроблено для людей, залежить ви­знання в житті, авторитет і мудрість керівни­ка. У профспілках України, мабуть, знайдеть­ся не так багато людей, які майже 40 років очолювали б обласну галузеву профспілку. Саме такою є голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників і під­приємців торгівлі, громадського харчування та послуг Галина Іллівна Сваричевська.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської обласної ради профспілок

Після того, як у 1975 році її було обрано головою об­кому профспілки праців­ників державної торгівлі та споживчої кооперації, керівники підприємств цих галу­зей на конкретних справах відчу­ли принциповість профспілково­го лідера, її вимогливість до себе і до інших, уміння доводити роз­почату справу до кінця. З ініціа­тиви профспілки було визначено спільне стратегічне завдання: до­корінно поліпшити умови праці людей на кожному підприємстві. Це була галузева соціальна про­грама, розрахована на десять ро­ків, яка у підсумку дала реальні результати. На кожному підпри­ємстві торгівлі, громадського хар­чування поступово облаштували кімнати, де можна було переодяг­тися, відпочити, пообідати. Пи­таннями створення належних умов праці займалися керівники обласної, міськрайонної струк­тур, вони розглядалися на засі­даннях президії обкому профспіл­ки, колегії управління торгівлі, правлінні облспоживспілки. Тур­боту профспілки відчули тисячі працівників цієї сфери нашої об­ласті безпосередньо на місцях.

Іншим важливим напрямом роботи профспілки стало запобі­гання порушенням трудового за­конодавства. Тоді рідко хто з пра­цівників змушений був звертати­ся за захистом своїх прав у суді. Адже керівники підприємств га­лузі відчували свою відповідаль­ність за дотримання чинного за­конодавства та силу профспілки в обстоюванні інтересів людей. Окрім того, захисні функції успішно виконували працівники апарату обласної профспілки – тоді однієї з найчисленніших у Закарпатті, десятки звільнених голів профорганізацій – у торгів­лі, громадському харчуванні, споживчій кооперації.

На жаль, нині про все це дово­диться говорити в минулому часі. Галузь першою в незалежній Україні стала на шлях приватиза­ції, утворилися сотні нових неве­ликих підприємств. Керівнику об­ласної галузевої профспілки до­велося по-новому будувати взає­мовідносини з новими власника­ми, пропонувати їм шляхи співпраці. За участі галузевої проф­спілки було створено об’єднаний профком «Барва» (голова В’ячеслав Гасинець), до складу якого ввійшло понад 30 первин­них профорганізацій різних галу­зей діяльності, де на обліку пере­бувало понад три тисячі спілчан. З досвідом його роботи ознайоми­лися члени президії, голови пер­винних профорганізацій.

Але ж абсолютна більшість підприємств галузі – невеликі приватизовані структури. Як їх об’єднати? До прикладу, Галина Сваричевська була ініціатором утворення об’єднаної профоргані­зації підприємців міста Хуст, яка успішно здійснює соціально-економічний захист спілчан. Профорганізатором і координато­ром дій була Марія Росоха; досвід цієї роботи галузева профспілка узагальнила у буклеті, який було рекомендовано іншим профорга­нізаціям нашої області.

Не залишає поза увагою проф­спілка і колишніх працівників підприємств торгівлі та громад­ського харчування. З ними орга­нізовуються зустрічі в Ужгороді, Мукачевому, Берегові, Хусті, ни­нішнім пенсіонерам – ветеранам праці допомагають морально й матеріально.

Відчувають підтримку проф­спілки й багатодітні родини, учас­ники війни, чорнобильці, воїни-афганці, які працюють на підпри­ємствах галузі. Десять студентів та учнів навчальних закладів, які є членами профспілки, отриму­ють стипендії від обласної профорганізації. А турбота про оздо­ровлення дітей працівників галу­зі? Щороку за рахунок різних дже­рел фінансування, у тому числі профспілкового бюджету, оздо­ровлюється 90–100 дітей. За спри­яння профспілки групи дітей із навчальних закладів організова­но виїжджали до столиці України на свято новорічної ялинки. Цьо­го року під час відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка за участю профспілки три групи студентів та учнів від­відають шевченківські місця у Каневі на Черкащині. Серед до­брих справ, ініційованих облас­ним профлідером галузі, – органі­зація поїздок профактиву для об­міну досвідом в інші області України, проведення цікавих культурно-масових заходів, ко­лективне відзначення професій­ного свята, передплата на газету «Профспілкові вісті» тощо.

За багаторічну сумлінну пра­цю Галина Сваричевська відзна­чена нагородами – орденом «Знак Пошани», медаллю «Ветеран пра­ці», Почесною грамотою та зна­ком Закарпатської обласної ради. В 2004 році їй було присвоєно по­чесне звання «Заслужений пра­цівник соціальної сфери Украї­ни». Про її активну громадську діяльність свідчать і профспіл­кові нагороди – Почесний знак колишнього ВЦРПС «За багато­річну роботу в профспілці», на­грудний знак Федерації профспі­лок України «Профспілкова від­знака», Почесний срібний знак Загальної конфедерації профспі­лок «За заслуги перед профспіл­ковим рухом», ювілейна медаль Конфедерації профспілки пра­цівників торгівлі та інші.

23 лютого Галина Іллівна Сва­ричевська відзначила чергову ювілейну дату, з чим її сердечно вітали колеги, профактив галузі. Здоров’я, щастя, радості, нових добрих справ для людей, шановна ювілярко, на многая і благая літ!

02.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання