« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

Профспілка – ровесник навчального закладу

Профспілка – ровесник навчального закладу

Нещодавно Грицівське вище професійне училище № 38 відзначило 50-ту річницю свого заснування. Старожили пам’ятають, як у далекому 1963-му відповідно до наказу начальника головного управління профтехосвіти при Раді Міністрів УРСРу смт Гриців розпочалася робота з організа­ції училища механізації сільського госпо­дарства для підготовки механізаторських кадрів для колгоспів і радгоспів. Було ство­рено педагогічну раду, за учнівськими гру­пами закріпили класних керівників і май­стрів виробничого навчання. А26 жовтня назавжди всім запам’ятається як перший день роботи училища.

Валерій МАРЦЕНЮК

Хмельницька обл.

За довгі роки існу­вання у стінах на­вчального закладу підготовлено близько 10 тисяч кваліфікованих робітни­ків. Нині під опікою 55 інженерно-педагогічних працівників за держав­ним замовленням здобу­вають фах 511 юнаків і ді­вчат. Це майбутні трактористи-машиністи сільськогосподарського виробництва, слюсарі з ремонту сільгоспмашин та устаткування; водії автотранспортних засо­бів, електромонтери з ре­монту та обслуговування електроустаткування, кухарі, пекарі тощо. Учні надзвичайно цікаво про­водять своє дозвілля, за­ймаються у спортивних секціях, гуртках худож­ньої самодіяльності, клу­бах за інтересами.

25 років поспіль чудовий колектив училища очолює Дмитро Ганаба. Він докла­дає усіх зусиль, аби готу­вати не лише затребува­них на ринку праці спеціа­лістів, а й високодуховних патріотично налаштова­них розбудовників україн­ської держави.

У 1991 році навчальний за­клад отримав статус ви­щого училища. Проте це не просто зміна вивіски на фасаді центрального кор­пусу, а передусім – атеста­ція високого професіона­лізму педагогів, майстрів виробничого навчання, які докладають значних зусиль і хисту для вдоско­налення навчально-виховного процесу на засадах сучасних інноваційних технологій.

Профспілка – ровесник підприємства і надійний помічник освітян у нелег­кій справі навчання й ви­ховання підростаючого покоління. Її очолює Ва­лентина Петянчина. Тісна співпраця дирекції і про­фкому сприяє забезпечен­ню стабільної, ефективної діяльності закладу. Що­річно тут укладають ко­лективний договір, в яко­му велика увага приділя­ється соціальному захисту працівників.

Педагогам і майстрам ви­робничого навчання своє­часно і в повних обсягах виплачують не лише заро­бітну плату, а й передба­чені законодавством до­плати, винагороду за сум­лінню працю.

 

Свято особливих дітей

Як допомогти дітям, які погано бачать, пізна­ти світ, знають викла­дачі Клеванської спе­ціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 1 І–ІІІ ступенів. З особливими учнями тут працюють уже впродовж 50 років. Випус­кники закладу відомі в Україні та поза її межами. Адже саме в цій школі свого часу навчалися спортсмени-паралімпійці, переможці найпрестижніших змагань, дзюдоїсти Олександр Помі­нов, Валерій Довгалець, Людмила Логацька, павер­ліфтер Вадим Гречко, легко­атлет Костянтин Яременко.

Як повідомляє прес-служба Федерації профспілок Рів­ненської області, нині Кле­ванська спеціальна загаль­ноосвітня школа-інтернат № 1 І–ІІІ ступенів – одна з кращих в Україні. Школа по­сідає друге місце у рейтингу закладів, які працюють із ді­тьми, що мають проблеми із зором. УКлевані діти навча­ються за новітніми методи­ками, тут використовують сучасне обладнання, яке до­помагає учням з особливи­ми потребами коригувати зір і якісно сприймати той самий матеріал, який викла­дають у звичайних школах. «Сьогодні у школі здобува­ють освіту 150 вихованців. Серед них є діти з інших об­ластей (Львівщини, Волині, Тернопільщини, Хмельнич­чини)», – розповідає дирек­тор закладу Євгенія Фалко.

На урочистостях із нагоди свята побували голова ОДАВасиль Берташ, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Григо­рій Таргонський і голова Федерації профспілок Рів­ненської області Микола Шершун.

Голова ФПО привітав колек­тив школи з ювілеєм, а її ди­ректору Євгенії Фалко та найактивнішим профспіл­ковцям вручив грамоти від Федерації. Діти дістали у по­дарунок бібліотечний набір важливих і корисних книг та підручників.

 

Черкаському комерційному технікуму – 50!

Ужовтні у Черкаському комерційному технікумі відбувся урочистий захід з нагоди святкування 50-річчя із дня відкриття закладу. На урочистості завітали ветерани, випускники, працівники та студенти технікуму.

Алла Гущина

голова первинної профспілкової організації Черкаського комерційного технікуму,

член Ради ФПО

У колективі налагодже­на ефективна співпра­ця між адміністрацією та профорганізацією з питань соціально-економічних прав і гарантій, духо­вних інтересів працівників, ветеранів і студентів, ство­рення умов праці та навчан­ня у закладі.

Голова ветеранської органі­зації технікуму Валентина Васильєва розповіла при­сутнім про вагомий внесок ветеранів праці у станов­лення навчального закладу, підготовку кваліфікованих спеціалістів. Своїми спога­дами поділилася заслуже­ний працівник народної освіти України, ветеран праці, викладач вищої кате­горії Віра Владиславівна Ткач.

Директор технікуму Воло­димир В’язовік відзначив, що найціннішим у технікумі є його колектив, який швидко адаптувався до ринкових змін у сфері еко­номіки. Серед педагогічних працівників – чимало ви­кладачів, які свого часу за­кінчили технікум, продо­вжили навчання та повер­нулися викладати до рідно­го технікуму. За півстоліття існування навчальний за­клад підготував близько 23 тисяч спеціалістів сфери об­слуговування населення.

Із вітальним словом до учасників свята звернувся голова ФПОПетро Шевчен­ко, який вручив профактиву грамоти й відзнаки за осо­бистий внесок у захист тру­дових прав, гарантій членів профспілок.

 

День народження підприємства

Відзначення 50-річчя від дня утворення Іль­ницького дослідного заводу механічного зва­рювального устаткування, яке збіглося із про­фесійним святом – Днем машинобудівника, було урочистим і по-справжньому зворуш­ливим. На території підприємства на вели­чезному камені з Карпатських гір було вста­новлено мармурову меморіальну дошку на честь вшанування пам’яті першого директора заводу Івана Трикура.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Відкриваючи свято, голова Правління ПАТ «Ільницький завод механічно-го зварювального устаткування» Юрій Лендєл розповів про основні здобутки підпри­ємства за його півстоліт­ню історію. Упродовж багатьох років керівни­цтво підприємства у тіс­ній співпраці з Інститу­том електрозварювання імені Є. Патона, колиш­нім Всесоюзним Інститу­том зварювального ви­робництва, Харківським інститутом «Укрдіпро­маш», іншими структу­рами здійснювали тех­нічне переозброєння та удосконалення продук­ції допоміжного зварю­вального устаткування.

На підприємстві зберіг­ся трудовий колектив, який набув великого до­свіду роботи в машино­будівній промисловості. Наглядова рада та Прав­ління ведуть цілеспря­мовану роботу щодо збе­реження робочих місць, подальшого розвитку підприємства.

Вітаючи колектив зі свя­том, голова Іршавської райдержадміністрації Василь Ковбаско відзна­чив важливу роль заво­ду в соціально-економічному розвитку сели­ща та району. Керівництво Іршавщини підтримало пропозицію Наглядової ради і Прав­ління щодо організації на його базі професій-но-технічного учили-ща для здобуття випу-скниками шкіл району машинобудівних професій.

Як зазначила голова За­карпатської обласної ради профспілки маши­нобудівників і приладо­будівників Марта Мале­та, заслуговує на увагу ефективний досвід соцпартнерства адміністра­ції та профорганізації підприємства у вирі­шенні соціально-економічних питань. Проф­спілкова організація за­воду вважається однією з кращих у галузі. Під­приємство визнано пе­реможцем в огляді-конкурсі на кращий ко­лективний договір, тут велику увагу приділя­ють створенню належ­них умов праці, підви­щенню зарплати та сво­єчасній її виплаті, оздо­ровленню працюючих та їхніх дітей тощо. Марта Малета вручила Почесну грамоту ЦР профспілки «Машпри­лад» голові Правління товариства Юрію Лендє­лу та майстру цеху № 2 Василю Шевчуку, наго­роди обласної галузевої профспілки – голові профкому Юрію Микиті та іншим профактивістам.

13.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання