« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

РЕЗОЛЮЦІЯ мирного зібрання на захист порушених прав членів профспілкових організацій ФПУ та трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»

РЕЗОЛЮЦІЯ мирного зібрання на захист порушених прав членів профспілкових організацій  ФПУ  та трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» 29.05.2018 р.                                        м. Дніпро

 

За період 2011-2013 років злочинною владою колишнього Президента Януковича та Генерального прокурора Пшонки і колишнього голови Вищого господарського суду України Татькова В.І., його заступника Ємельянов А.С.,   незаконними судовим рішення було позбавлено ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» права власності на будівлю готелю «Рассвєт». Незаконність вказаних судових рішень   підтверджується кримінальним провадження №  42013110000001050 порушеного Генеральною прокуратурою України 29.11.2013 року проти вказаних  осіб , в ході розслідування  якого,   17.03.2017 р. ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» визнано потерпілим у даному   кримінальному провадженні та копія висновку комп’ютерно-технічної експертизи знаходиться у матеріалах досудового розслідування.

Незважаючи на незаконність прийнятого судового рішення щодо права власності на будівлі готелю «Рассвєт», на даний час, но уже діючими чиновниками влади, через відділ примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області,   місцеві чиновники намагаються виселити трудовий колектив ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» із   діючої будівлі готелю «Рассвєт».

Однак, слід зазначити, що після проголошення 24 серпня 1991 р. державної незалежності України Указом Президії Верховної Ради України від 30 серпня 1991 р. № 1452- XII було передано підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України, у державну власність України ( тобто ті, які перебували у віданні міністерств та відомств СРСР).

Зазначене рішення не стосувалося майна загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР, оскільки в подальшому Верховною Радою України було прийнято дві постанови: від 10 квітня 1992 р. № 2268-XII «Про майнові комплекси та фінансові ресурси громадських організацій колишнього Союзу РСР, розташовані на території України» та від 4 лютого 1994 р. № 3943-XII « Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР».

Верховна Рада України, яка не мала повноважень щодо націоналізації або конфіскації майна загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР, розташованого на території України, прийняла наступні рішення:

з метою збереження такого майна ( до визначення відповідних правонаступників) передати тимчасово майно зазначених організацій, що перебувало у віданні їх центральних органів, Фонду державного майна (постанова від 10 квітня 1992 р. № 2268-XII);

у зв’язку з законодавчою невизначеністю (станом на лютий 1994 р.) правонаступників майна загальносоюзних громадських організацій, тимчасово, до законодавчого визначення суб’єктів права власності майна таких організацій, зазначене майно є загальнодержавною власністю (постанова від 4 лютого 1994 р. № 3943-XII). Пунктом 2 зазначеної постанови було доручено Кабінету Міністрів України визначити органи управління зазначеним майном, що тимчасово виконуватимуть ці функції до законодавчого визначення правонаступників загаданого майна.  

Тобто, відповідно до зазначених постанов Верховної Ради України держава в особі Фонду державного майна та Міносвіти, Міноборони, Мінмолодьспорту і Мінекономіки (постанова Кабінету Міністрів України від 13 січня 1995 р. № 18)   стала тимчасовим власником лише майна загальносоюзних громадських організацій, на яке поширювалася юрисдикція центральни органів   загальносоюзних громадських організацій.

Разом з тим, суди, які винесли рішення про визнання права державної власності на майно, що належало профспілкам, не врахували, що майно, яке було у володінні загальносоюзних організацій, на підставі актів законодавства України стало державною власністю лише тимчасово. Тобто, у рішеннях судів стосовно майна профспілкових організацій мало б зазначатися, що майно, яке вилучається або щодо якого приймається інше рішення, передається у державну власність до остаточного вирішення питання щодо його належного власника (в контексті законодавчого визначення відповідного правонаступника загальносоюзної громадської організації).

 

Отже, Фонд державного майна України, який є тимчасовим власником відповідно до прийнятих судових рішень видає накази про приватизацію шляхом продажу на аукціоні майна загальносоюзних громадських організацій, що є наслідком грубого порушення чинного законодавства.

Як приклад, Фонд ом державного майна України виданий наказ від 27.02.2017 № 317 про приватизацію будівлі готелю «Рассвет », що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Івана Акінфієва, (колишня Фучика), 30, однак видання цього наказу є незаконним, у свою чергу, ФДМУ діє з перевищенням наданих йому повноважень щодо вирішення долі профспілкового майна.

З огляду на те, що на сьогодні постанови Верховної Ради України 1992 і 1994 р. залишаються чинними, а щодо майна професійних спілок у судах України знаходиться значна кількість судових справ, має місце неоднозначність судової практики, є ряд рішень судів, якими профспілки позбавлені права власності на належне їх майно, існує нагальна потреба остаточно законодавчо врегулювати питання визначення права власності та інших майнових прав на майно профспілкових організацій шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності».

 

Враховуючи вищезазначене, станом на сьогоднішній день, робочою групою створеною відповідно до рішення Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності від 1 березня 2018 р., протокол № 9, за участю представників Фонду державного майна України, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Мін’юсту, Мінсоцполітики, Секретаріату Кабінету Міністрів України та Федерації професійних спілок України підготовлено законодавчі пропозиції щодо остаточного врегулювання питання статусу майна професійних спілок, їх об’єднань,   які після розгляду в Урядовому комітеті будуть внесені Урядом на розгляд до Верховної Ради України.

Керівництво ПрАТ «Дніпротурист» дізналося і з Автоматизованої система виконавчого провадження, що 29 травня з 10 год. 00 хв. за адресою: м. Дніпро, Дніпропетровської області по вул. Івана Акінфієва (Фучика), буд. 30 будуть здійснюватися виконавчі дії в рамках виконавчого провадження ВП № 54839436 щодо заборони Боржнику -ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» користуватися приміщенням будівлі готелю «Рассвет » .

В свою чергу, ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»   звернулося:

1) з листом від 23 травня 2018 року № 76 до Начальника Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області П’ятницького Андрія Васильовича та Начальника відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Півня Сергія Володимировича;

2) з листом від 23 травня 2018 року № 75 до В. о. Голови Фонду державного майна України Трубарова Віталія Миколайовича та Начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області Миргородської Ганни Юріївни.

Одночасно , Головою Наглядової ради ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» подано звернення від 23.05.2018 за вих. № 253 до Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації   Резніченка В.М.

Під час робочого візиту 23 травня 2018 року до Дніпропетровської області, Голові Наглядової ради ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» було надано інформацію
від представника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області,
про те, що ФДМУ нещодавно видано Н аказ про приватизацію шляхом продажу на аукціоні будівлі готелю «Рассвет», зокрема, нам стало відомо, що губернатор Резніченко Валентин Михайлович  особисто зобов’язує керівника РВ ФДМУ по Дніпропетровській області, як представника ФДМУ по довіреності прийняти в рамках виконавчого провадження 29.05.18 р. на баланс будівлю готелю «Рассвєт» з метою подальшої її приватизації.

Отже, станом на сьогодні всі звернення, які були подані
ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» до вищезазначених державних органів, на жаль, ними проігноровані та не вчинено жодної дії щодо врегулювання цієї ситуації в правовому полі та шляхом проведення переговорів між сторонами даного спору.

Разом з тим, Державний виконавець, тільки 22 травня 2018 року відправив постанову Боржнику  з повідомленням, що 29 травня з 10 год. 00 хв. за адресою:
м. Дніпро, Дніпропетровської області по вул. Івана Акінфієва (Фучика), буд. 30
будуть здійснюватися виконавчі дії щодо заборони Боржнику користуватися приміщенням будівлі готелю «Рассвет», а також постанову про залучення органів внутрішніх справ .

В свою чергу, ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» тільки 25 травня 2018 року за
вх. № 93 та № 94, отримало постанови державного виконавця.

Це говорить про те, що Боржник був пізно повідомлений про здійснення виконавчих дій щодо виселення з будівлі готелю «Рассвет», що у свою чергу, обмежує   Боржника у часі щодо вивезення всього рухомого майна, яке знаходиться в приміщенні будівлі готелю «Рассвет», зокрема, проведення його демонтажу та звільнення трудового колективу, а тим більше виселення постояльців та жильців, які проживають в готелі з достроковим проживанням.   Крім того, треті особи, такі як орендарі будівлі готелю, також завчасно не повідомленні адміністрацією ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» про їх виселення 29 травня, оскільки з 25 по 28 травня це є не робочі, а святкові дні Трійці.

Такими діями працівників ДВС, п рава Божника грубо порушуються щодо надання йому достатнього часу в робочі дні для добровільного ним виселення та повідомлення третіх осіб і жильців готелю «Рассвет».

Враховуючи бездіяльність державного виконавця , ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» звернулося із С каргою на дії державного виконавця від 25.05.2018 року за вих. № 83 до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України .

 

Враховуючи відкрите кримінальне провадження щодо суддів, які виносили незаконні рішення по ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ», рішення Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності від 1 березня 2018 р., протокол № 9, листвання між ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» та ФДМУ щодо співпраці по утворенню господарського товариства у формі товариства з обмеженою відповідальністю між сторонами спору, та враховуючи доручення Уряду від 06.04.2018
№ 13803/1/1-18 по розробці законопроекту щодо вирішення долі профспілкового майна, вважаємо, що представниками органів державної влади наші права порушенні, наші звернення не почутті та продовжуються  ними вчинятися дії по виселенню трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» з будівлі готелю «Рассвет», яка повернута у державну власність на підставі незаконно прийнятих рішень суду.

 

Підсумовуючи все вищевикладене, ВИМАГАЄМО:

 

1. Від Прем'єр-міністра України з врахуванням доручення Уряду
від 06.04.2018 № 13803/1/1-18
створити робочу комісію під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра України - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Кубіва Степана Івановича та представників від Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Адміністрації Президента України, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Фонду державного майна України, Федерації професійних спілок України,   ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»   з метою врегулювання питання щодо порушених прав ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» та його трудового колективу в межах дій виконавчого провадження   № 54839436.

 

2. Від Фонду державного майна України:

2.1. В найкоротшій строк завершити процес створення з ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» спільного господарського товариства у формі товариства з обмеженою відповідальністю відповідно до Наказу ФДМУ від 03.03.2000 № 433;

2.2. Скасувати Наказ Фонду державного майна України від 27.02.2017 № 317 про приватизацію шляхом продажу на аукціоні будівлі готелю «Рассвет», що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул.Івана Акінфієва, (колишня Фучика), 30, та перебуває на балансі ДП «Управління справами Фонду державного майна України».

 

3. Від Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації: втрутитися вдану ситуацію, як керівника області з метою контролю за вирішенням питання  в правовому полі між сторонами  ВП № 54839436  та сприяння щодо утримання органами ДВС від вчинення передчасних виконавчих дій по виселенню трудового колективу Товариства з будівлі готелю «Рассвет» і звільнення приміщення від рухомого майна, яке належить Товариству, до моменту   врегулювання даного питання   на законодавчому рівні.

 

4. Від Начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби-начальника Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області та Начальника відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області :

4.1. Утриматися від  безпідставного і передчасного проведення виконавчих дій по виселенню і з будівлі готелю «Рассвет» трудового колективу та звільнення приміщення від всього рухомого майна Товариства до моменту створення спільного господарського товариства у формі товариства з обмеженою відповідальністю за участю Фонду державного майна України та ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» ;

4.2. Провести службове розслідування щодо факту втручання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Осельського Євгена Сергійовича у мирне зібрання по захисту прав трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ», яке відбувалося за адресою: м. Дніпро, Дніпропетровської області по вул. Івана Акінфієва (Фучика), буд. 30, зокрема, і щодо відмови від   спілкування із трудовим колективом ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ».

 

У разі невиконання цих вимог, профспілкові організації ФПУ та трудовий колектив   ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» залишають за собою право:

- продовжити проведення мітингів у м. Дніпрі і м. Києві, та проведення всеукраїнських акцій протесту по відстоюванню захисту порушених прав членів Профспілок та інтересів трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»; 

- звернутися до Верховного комісара ООН з прав людини, міжнародних організацій профспілок та країн Євросоюзу у зв’язку з наступом на майнові права профспілок України та порушення прав трудового колективу
ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»;

- інформувати Президента України про ситуацію, яка склалася навколо використання будівлі готелю «Рассвет» ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ» м. Дніпро.

 

                                                      Прийнята учасниками мирного зібрання

                                     на захист   порушених прав членів                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                профспілкових організацій   ФПУ

та трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ».

29.05.2018 р. м. Дн і про

Адреса листування: 02002, м. Київ,
 вул. Раїси Окіпної, буд. 2,
 ПрАТ «УКРПРОФТУР»

 

 

Від імені учасників мирного зібрання

 

Голова Наглядової ради

ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»                                                         Стрілець С.М.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання