« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Профспілки завжди були та залишаються на боці трудової людини. Уряд приєднується

Профспілки завжди були та залишаються на боці трудової людини. Уряд приєднується

30 серпня очільник Уряду Арсеній Яценюк у програмі «10 хвилин з Прем’єр-міністром» заявив про необхідність посилення відповідальності роботодавців за невиплату заробітної плати і закликав профспілки допомогти стягнути за­боргованість та підтримати позицію щодо збільшення мінімальної зарплати, соціальних стандартів і пенсій.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, Федерація професій­них спілок України вітає такі наміри Уряду, водночас наголошуючи, що протягом останніх двох років погашення зрос­таючої заборгованості із зарплати перед працівниками була однією з основних вимог профспілок до вла­ди та роботодавців. (На сьогодні ця заборгованість вже сягнула 2 млрд грн, а тіньова зарплата катастро­фічно зросла до 200 млрд грн).

Профспілкові активісти всієї України в зв’язку з масовими пору­шеннями трудових прав неоднора­зово наприкінці минулого року, а також навесні та влітку поточного виходили з протестними акціями до Уряду та Верховної Ради України. Саме ці питання були пріоритетни­ми під час переговорів щодо укла­дення нової Генеральної угоди.

Через відверте ігнорування Уря­дом профспілкових звернень та пропозицій профспілки вступили в національний колективний трудо­вий спір з КМУ і роботодавцями й уже понад півроку домагаються по­гашення боргів із зарплати та під­вищення соціальних стандартів. Досі тривають примирні процеду­ри. Направлено скаргу профспілок до Міжнародної організації праці (МОП) щодо невиконання Урядом ратифікованої Україною Конвен­ції МОП № 95 про захист заробітної плати. У відповідь на це вже на по­чатку вересня цього року очікуєть­ся візит до України мультидисци­плінарної місії МОП.

На превеликий жаль, останні три уряди разом з Верховною Ра­дою законодавчими обмеження­ми фактично зупинили державний нагляд у сфері праці і вільний до­ступ державних інспекторів до ро­бочих місць, позбавили їх можли­вості проводити належні перевір­ки. Таким чином, влада самоусу­нулась від виконання своєї правоохоронної функції у сфері праці. Недобросовісний бізнес скористав­ся цим, і наразі понад 4 млн осіб працюють нелегально, вони жод­ним чином не захищені трудовим законодавством: сотні працівників гинуть, тисячі калічаться на вироб­ництві без соціального захисту та законних компенсацій. Як наслі­док, абсолютно безправним зали­шається кожен третій працівник в економіці. Ось таким є результат багаторічної державної політики створення комфортних умов лише для роботи бізнес-структур, жерт­вуючи правами трудящих. Водно­час саме профспілкові інспекції в умовах згортання державного на­гляду продовжують і розширюють свою правозахисну роботу в інтересах людини праці.

На сьогодні основний захист тру­дових прав працівників профспілки здійснюють силами понад 300 штат­них правових та технічних інспекто­рів праці, а також десятків тисяч ак­тивістів первинних профспілкових організацій на громадських засадах. Лише протягом останнього року проведено 14 тис. перевірок, виявле­но 44 тис. порушень, через суди при­мусово стягнуто 21 млн грн заробіт­ної плати. Однак цього вкрай мало, тому професійні спілки вітають на­міри Прем’єр-міністра щодо поси­лення відповідальності роботодав­ців за невиплату заробітної плати, збільшення мінімальної зарплати, пенсії та інших соціальних гаран­тій. Для цього передусім вкрай важ­ливо відновити повноцінну роботу державних інспекторів праці, забез­печити їх вільний доступ до робочих місць, як того вимагають ратифіко­вані Україною конвенції Міжнарод­ної організації праці №№ 81, 129, щоб у найкоротший термін ліквідувати заборгованість із заробітної плати, різко обмежити масштаби нелегаль­ного застосування праці та виплати зарплати в конвертах, що дозволить захистити права мільйонів працюю­чих співвітчизників.

Слова Прем’єр-міністра мають бути підтримані ефективними уря­довими рішеннями, спрямованими на кадрове, матеріальне, фінансо­ве забезпечення повноцінної діяль­ності Державної служби з питань праці. Це створить умови для співпраці державних та профспілкових інспекторів. Зрештою, легалізація майже 200 млрд грн тіньової заро­бітної плати дозволить щорічно отримувати додаткових 30 млрд грн до бюджету для підвищення соці­альних стандартів, зарплат освітя­нам, медикам та державним служ­бовцям, а також понад 70 млрд грн на підвищення пенсій.

Отже, вимоги профспілок у про­цесі соціального діалогу, ведення колективних переговорів та під час розв’язання колективного трудово­го спору починають знаходити ро­зуміння, підтримку і перспективи свого вирішення.

10.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання