« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Профспілки обурені недолугою політикою «затягування пасків», що трансформувалася в «шокову терапію» для українців

Профспілки обурені недолугою політикою «затягування пасків», що трансформувалася в «шокову терапію» для українців

ЗАКАРПАТТЯ

Президія Закарпат­ської обласної ради проф­спілок висловлює глибо­ку стурбованість з приво­ду прийнятих за останній час законодавчих актів, які серйозно погіршують соціально-економічний захист населення, зни­жують життєвий рівень працюючих, пенсіонерів, молоді. Йдеться, насам­перед, про ліквідацію за рахунок Фонду соціаль­ного страхування Украї­ни оздоровлення праців­ників та членів їх сімей, фінансування санаторіїв-профілакторіїв та дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Наступним кроком Уряду та парламенту, що спричинив справедливе обурення і соціальну на­пругу в суспільстві, стало урізання пенсій працюю­чим пенсіонерам на 15%, непосильне підвищення в декілька разів тарифів на газ, електроенергію тощо.

Профспілки Закарпат­тя заявляють категорич­ний протест проти ката­строфічного підвищення цін на енергоносії, про­дукти харчування, ме­дикаменти, тарифи на житлово-комунальні по­слуги, урізання пенсій для працюючих пенсіо­нерів, замороження міні­мальної заробітної плати і пенсій. Одночасно вима­гають ефективного прове­дення реформ, спрямова­них на поліпшення жит­тєвого рівня трудящих, вжиття невідкладних за­ходів для стабілізації еко­номіки області, створення нових робочих місць, на­лагодження соціального діалогу з профспілковими об’єднаннями.

ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА

Нещодавно в м. Івано-Франківську відбувся кру­глий стіл на актуальну для кожного тему: «Пла­тити за все і більше: чи справедливі рекоменда­ції МВФ для пересічного українця?». Цей важливий захід організований ГО «Рух за справедливість» з м. Києва за участю пред­ставників громадськості, профспілок, науковців та підприємців Прикарпат­тя. В ході відвертої диску­сії обговорені важливі пи­тання сьогодення.

Зокрема, голова ради профспілок області Ігор Басюк наголосив, що профспілки обурені недо­лугою політикою Уряду, Кабінету Міністрів, Наці­онального банку України щодо «затягування пас­ків», що трансформувала­ся в «шокову терапію» для українців, серед яких 85% – незаможні, бідні і зли­денні громадяни. За остан­ній час доходи населен­ня скоротилися в 5 разів. Штучне заморожування зарплат, пенсій відбува­ється на тлі різкого зрос­тання цін на продоволь­ство, ліки, енергоносії, ко­мунальні послуги; триває стрімке знецінення грив­ні. Профспілки впевне­ні, що штучне заниження розміру мінімальної зарплати має вкрай негатив­ні економічні, правові та соціальні наслідки і галь­мує економічний розви­ток держави.

Така політика при­звела до катастрофічно­го зниження рівня жит­тя людей найманої праці, поглиблення бідності се­ред молоді, багатодітних сімей, пенсіонерів, що є порушенням Конститу­ції України, зокрема пра­ва на достатній життєвий рівень. Ситуація вкрай за­грозлива.

Учасники круглого сто­лу констатували, що від­сутність прозорості та відкритості у діяльнос­ті органів влади в умовах суспільно-політичної не­стабільності в державі є незрозумілою для грома­дян і призводить до ще більшого зубожіння та знедолення людей.

ТЕРНОПІЛЬЩИНА

Російська військова агресія на сході України спричинила тривале па­діння вітчизняного вироб­ництва, зниження еконо­мічної активності насе­лення, скорочення робо­чих місць, стрімке зрос­тання цін на життєво не­обхідні товари і послуги.

На жаль, замість пошу­ку економічних джерел наповнення бюджету, бо­ротьби з корупцією, лік­відації тіньової економі­ки, перекриття каналів виведення капіталів за кордон, Верховна Рада та Кабінет Міністрів Украї­ни вдалися до примітив­ної, але жорсткої політи­ки економії за рахунок пересічних громадян. Зо­крема, заморожено розмі­ри мінімальної заробіт­ної плати і пенсії, позбав­лено права застрахова­них осіб та їхніх дітей на санаторно-курортне ліку­вання, відпочинок і оздо­ровлення за рахунок стра­хових внесків, збільшено податкове навантаження на працівників з низьки­ми і середніми доходами, запроваджено податок на пенсії працюючих пенсіо­нерів тощо.

Підтримуючи європей­ський шлях розвитку сво­єї держави, українці го­тові йти на жертви зара­ди цієї мети і розуміють необхідність непопуляр­них рішень влади. Але на­віть непопулярні кроки повинні бути економіч­но обґрунтованими і со­ціально справедливими. Однак державні структу­ри влади такими принци­пами себе не обтяжують. Яскравим прикладом цьо­го є підвищення з 1 квітня 2015 року роздрібних цін на газ і тарифів на елек­троенергію для населен­ня. Тому, на думку голови Тернопільської обласної ради профспілок Андрія Присяжного, з метою до­тримання принципів со­ціальної справедливості, недопущення подальшого зубожіння всіх верств на­селення, збереження гро­мадянського миру і спо­кою Президент України, депутати Верховної Ради повинні здійснити невід­кладні дії для скасування рішення НКРЕКП і пере­гляду здирницьких цін і тарифів на газ та електро­енергію для населення.

29.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання