« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Заява з нагоди Дня соціальної справедливості

Заява з нагоди Дня соціальної справедливості

20 лютого в Україні відзначається День соціальної справедливості, запроваджений Указом Президен­та України від 4 листопада 2011 року № 1021 за іні­ціативи ФПУ. Ця дата вибрана не випадково, саме в цей день за підтримки Організації Об’єднаних На­цій, починаючи з 2009 року, проводиться Всесвітній день соціальної справедливості.

Соціальна справедливість є загальновизнаною цінніс­тю сучасного суспільства, що закріплена в докумен­тах світової спільноти, і є запорукою стабільності та благопо­луччя для широких верств. Соціаль­ний розвиток і соціальна справед­ливість необхідні для забезпечення та підтримання миру і безпеки все­редині країн та у відносинах між ними, і не можуть бути досягнуті в умовах відсутності поваги до всіх прав людини й основних свобод.

Відзначення у 2015 році в Україні Дня соціальної справедливості збі­гається з річницею доленосних по­дій Революції гідності, коли грома­дяни виявили патріотизм, мужність та героїзм у боротьбі за кращу долю рідної країни та українського наро­ду, виступили проти свавілля попе­редньої влади, і продемонстрували всьому світу бажання жити у віль­ній демократичній державі, що спо­відує європейські цінності, забез­печує права і свободи людини. На жаль, в умовах економічної та фі­нансової кризи, посиленої з почат­ком військового конфлікту на схо­ді країни, замість пошуку економіч­них джерел наповнення бюджету, боротьби з корупцією, ліквідації ті­ньової економіки, перекриття кана­лів вивезення національного капі­талу Уряд вдався до політики жор­сткої економії на рядових громадя­нах. Посилилися наступ на трудові права і згортання державних гаран­тій, зросли зарплатні борги, відбули­ся падіння реальної заробітної пла­ти, поширення безробіття, різке під­вищення цін і тарифів, масштабне знецінення трудових доходів, пен­сій і заощаджень унаслідок обвалу гривні. Державна соціальна політи­ка далека від конституційних норм соціальної справедливості.

Завдяки активним діям профспі­лок усіх рівнів, у тому числі Всеукраїнській акції протесту профспі­лок, вдалося не допустити прийнят­тя низки норм, якими передбачався наступ на права громадян, і дещо пом’якшити окремі запропоновані Урядом антисоціальні заходи. Про­те найбільш принципові питання так і залишилися проігнорованими владою. За ініціативи Уряду Верхо­вна Рада України прийняла числен­ні рішення, що суттєво звужують або ліквідовують трудові права та соціальні гарантії працівників, зо­крема: заморожено розміри міні­мальної заробітної плати та пенсії, прожиткового мінімуму, позбавле­но права працівників і їхніх дітей на санаторно-курортне лікування за рахунок страхових внесків, збіль­шено податки для населення з низь­кими і середніми доходами. Зали­шилися невирішеними питання по­вернення боргів із заробітної пла­ти, підвищення рівня оплати праці, ліквідації безробіття тощо.

З метою відновлення поруше­них прав працівників та соціаль­ної справедливості в Україні, подо­лання бідності й підвищення рівня життя всіх верств населення Феде­рація профспілок України напра­цювала низку законодавчих про­позицій з питань забезпечення со­ціальної справедливості в оплаті праці, соціальному захисті, оподат­куванні. Їх покладено в основу на­працьованих спільно із сторонами соціального діалогу проектів На­ціональної доповіді щодо забезпе­чення соціальної справедливості в Україні, Концепції соціальної полі­тики України до 2023 року, а також проекту Дорожньої карти спільних дій соціальних партнерів з подо­лання «зон соціальної несправед­ливості» у сфері праці.

Усвідомлюючи складність за­вдань, що постають перед країною в цей непростий час, профспілки переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізне­су, громадянського суспільства по­ставлені цілі щодо досягнення в Україні соціальної справедливості є цілком реальними.

Виходячи з переконання, що со­ціальна справедливість є запору­кою збереження громадянського миру та соціальної злагоди, ФПУ звертається до Президента Украї­ни, Верховної Ради України, Кабі­нету Міністрів України із закликом забезпечити конструктивний соці­альний діалог з профспілками та дотримуватися принципу соціаль­ної справедливості при прийнят­ті рішень, що визначають рівень і якість життя громадян, соціальної стабільності в державі.

ФПУ закликає всі громадські ор­ганізації та бізнес долучитись до вирішення проблем у соціально-економічній і трудовій сферах для побудови в Україні суспільства со­ціальної справедливості.

Федерація професійних спілок України

 

ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДІЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ З НАГОДИ ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

У 2015 році Всесвітній день соціальної спра­ведливості співпадає з річницею Революції гідності в Україні, під час якої громадяни виявили па­тріотизм, мужність та геро­їзм, багато з них загинули, захищаючи демократичні цінності, права і свободи людини, національні інтереси нашої держави, її євро­пейський вибір.

Профспілки області, сповідуючи в своїй діяльності принципи соціальної спра­ведливості, дбають про за­безпечення трудових прав та інтересів громадян краю, що особливо актуально нині, в умовах фінансово-економічної кризи в державі, неоголо­шеної війни на сході країни. Викликає занепокоєння зрос­таюча соціально-економічна нерівність і поширення бід­ності в суспільстві, погіршен­ня умов існування окремих верств населення, очевидна відсутність справедливості в політиці перерозподілу дохо­дів. Це не лише погіршує якість життя населення, а й породжує зростання соціаль­ної напруги та невпевненості в завтрашньому дні. Розпо­чаті Урядом реформи поки що не дають бажаних резуль­татів у покращенні життя і добробуту людей.

У зв’язку з цим, звертаємося до Президента, Уряду та Верховної Ради України з проханням об’єктивно оці­нити причини поширення бідності та нерівності в краї­ні при проведенні масштаб­них соціально-економічних реформ, а відтак безумовно дотримуватися принципу со­ціальної справедливості, ви­рішення стратегічних завдань у таких сферах, як за­йнятість, соціальний захист, соціальний діалог і трудові відносини.

Закликаємо громадськість взяти участь у щорічному від­значенні 20 лютого Дня соці­альної справедливості з ме­тою привернення уваги вла­ди до необхідності рахувати­ся з народом та спільної по­будови в Україні соціально справедливого суспільства.

Президія Ради профспілок Івано-Франківської області

 

 

СЕРГІЙ КОНДРЮК: «МІНІМАЛЬНУ ЗАРПЛАТУ ПОТРІБНО ЗБІЛЬШИТИ МАЙЖЕ В ЧОТИРИ РАЗИ»

«Розмір мінімальної заробітної плати вже на початок наступного року має бути вста­новлений на рівні 4498 грн проти того, що існує зараз – 1218 грн», – заявив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Олексій КОРЕЦЬКИЙ

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

Сергій Кондрюк зазна­чив, що «мінімальна заробітна плата лиша­ється замороженою на рівні грудня 2013 року, а протягом 2014 року відбу­лось радикальне підвищення цін і тарифів на життєво не­обхідні товари і послуги, пе­редусім це стосується вартос­ті газу для населення, вартос­ті електрики і, як наслідок, вартості комунальних плате­жів. На фоні розгулу інфляції, яка лише за офіційними да­ними минулоріч «з’їла» 25% споживчої вартості зарплат і пенсій, ігнорування Урядом пропозицій профспілок щодо підвищення мінімальної зарплати в цьому році що­найменш на рівень інфляції можна розцінювати, як пору­шення Конституції України, яка гарантує громадянам право на достатній рівень життя. Ми переконані, що за­морожування зарплат в умо­вах зростання цін і тарифів є не просто економічною по­милкою, це економічний зло­чин. Нонсенсом можна вва­жати і те, що у нас працююча людина фактично залишаєть­ся бідною і не здатною на свою зарплату забезпечити собі навіть необхідне: належ­не харчування, оплату кому­нальних послуг, придбання необхідних товарів і послуг».

Профспілки наголошують, що сьогодні в Україні мінімальна заробітна плата не може бути:

– у 7 разів нижчою, ніж в Ес­тонії, Словаччині, Угорщині або Чеській Республіці;

– у 15–30 разів нижчою, ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеч­чині, Франції;

– втричі нижчою від визначе­ного ООН рівня злиденності, що становить 5 дол. США на добу.

Тому профспілки ініціюють принципово інший підхід до виходу з економічної кризи – не заморожування зарплат, а навпаки, підвищення пла­тоспроможності українського працівника. Це дозволить йому купувати українські то­вари та послуги, що, в свою чергу, стимулюватиме зрос­тання в країні виробництва, появу нових робочих місць, а також збільшення відраху­вань до місцевих бюджетів, Пенсійного фонду тощо.

СПО об’єднань профспілок вже ініційовано підготовку проведення колективних пе­реговорів з установлення розміру мінімальної заробіт­ної плати, який повинен від­повідати реальним потре­бам людини праці і має бути закладений у проекті держ­бюджету на 2016 рік. Зокре­ма, згідно з розрахунками, які здійснено відповідно до вимог чинного законодав­ства та міжнародних норм, визначених Європейською соціальною хартією і відпо­відними конвенціями МОП, розмір мінімальної заробіт­ної плати (з урахуванням ви­трат на освіту, охорону здоров’я, житло, утримання сім’ї і виплати обов’язкових податків та внесків) до кінця поточного року має збільши­тись майже вчетверо.

Однак, враховуючи, що таке підвищення потребує певної етапності, профспілки пропо­нують діяти наступним чином:

– з 1 січня 2016 року встано­вити мінімальну зарплату в розмірі 1986 грн – на рівні фактичного прожиткового мі­німуму з урахуванням подат­ку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та інфляції;

– з 1 грудня 2016 року – в розмірі 2518 грн, тобто на рівні фактичного прожитко­вого мінімуму (в складі якого вартість продуктів харчуван­ня складає 45%), з урахуван­ням податку на доходи фізич­них осіб, ЄСВ, військового збору та показника інфляції;

– з 1 січня 2017 року – підви­щити мінімальну зарплату до 4350 грн з урахуванням осно­вних потреб сімей працівни­ків, зокрема продуктів харчу­вання, одягу, медичного об­слуговування, а також витрат на освіту;

– з 1 січня 2018 року додати до зазначених потреб ще й можливі кошти для накопи­чення працівником (з метою, наприклад, придбання жит­ла) і збільшити мінімальну зарплату до 5207 грн.

Враховуючи економічні складнощі в державі, проф­спілки запропонували сторо­ні власників щоквартально підвищувати розмір міні­мальної заробітної плати.

«Профспілки переконані, що лише підвищення заробітних плат дозволить розпочати реальну боротьбу з бідністю в Україні та забезпечить її по­ступове наближення до стан­дартів ЄС», – сказав заступ­ник Голови ФПУ.

20.02.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання