« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

ФПУ звернулася до народних депутатів з приводу подальшої долі Жовтневого палацу

ФПУ звернулася до народних депутатів з приводу подальшої долі Жовтневого палацу

Федерація проф­спілок України та трудовий колек­тив Міжнародно­го центру культури і мистецтв звер­нулися з листом до Голови Верхо­вної Ради Украї­ни Володимира Гройсмана та гру­пи народних депу­татів – авторів за­конопроекту «Про увічнення пам’яті про Революцію гідності 2013–2014 років».

Цим законопроектом, що зареєстрований у Верхо­вній Раді 6 лютого, перед­бачено створення на базі підприємства ФПУ «Між­народний центр культури і мис­тецтв профспілок України» Музею Майдану.

У листі зазначається, що ФПУ підтримує ідею створення Музею задля увічнення пам’яті про Рево­люцію гідності та осіб, які прояви­ли громадянську мужність. Разом з тим наголошується на тому, що майновий комплекс Підприємства «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» на­лежить на праві власності ФПУ.

Федерація професійних спілок України набула право власності на зазначене майно в порядку право­наступництва внаслідок докумен­тально оформленого переходу пра­ва власності від ліквідованої Укра­їнської ради промислової коопе­рації до Української республікан­ської ради профспілок; від Україн­ської республіканської ради проф­спілок до Федерації незалежних профспілок України; від Федерації незалежних профспілок України до Федерації професійних спілок України. Вищевказане встановле­но Господарським судом м. Києва ще у 2006 році.

Профспілки звертають увагу на те, що Міжнародний центр культу­ри і мистецтв профспілок України є єдиним діючим профспілковим мистецько-культурним та просвіт­ницьким осередком, який співпра­цює з великою кількістю аматор­ських та професійних творчих ко­лективів Києва та усієї України.

У 2005 році українська влада вже ініціювала питання створення Українського інституту національ­ної пам’яті для увічнення пам’яті жертв політичних репресій та го­лодоморів в Україні на базі МЦКМ, де нібито теж мали місце тортури НКВС. Однак після численних пе­ревірок, проведених Службою без­пеки України та Державним комі­тетом архівів України, які не зна­йшли документального підтвер­дження зазначеним фактам, то­дішній владі вистачило політичної волі та мудрості не загострювати соціальне питання, і мистецько-культурний центр нині продовжує свою діяльність.

ФПУ і колектив Міжнародно­го центру культури та мистецтв висловлюють готовність пліч-о-пліч співпрацювати з державою і громадськістю задля увічнення пам’яті загиблих на Майдані під час буремних подій минулого і по­заминулого років та пропонують, керуючись статтею 11 Закону Укра­їни «Про музеї та музейну справу», розглянути можливість розміщен­ня частини експозиції Музею Май­дану в приміщеннях у Будинку спі­лок після його відновлення у 2016 році, а також в окремих приміщен­нях МЦКМ та Українського дому, які стали одними з основних сим­волів протистояння українського народу проти злочинного та корум­пованого режиму.

Водночас профспілки звертають увагу народних депутатів на непо­рушність права власності, рівність усіх суб’єктів господарювання пе­ред законом та обов’язок держави забезпечувати захист власності, особливо соціального спрямуван­ня, як це передбачено Конституці­єю України.

Саме тому профспілки вважають неприпустимим позбавлення мож­ливості трудящих та самодіяльних творчих колективів на проведен­ня культурно-мистецької роботи в Міжнародному центрі культури і мистецтв, створеного працею і на кошти спілчан 60 років тому для ці­льового використання.

До того ж витрати Музею тільки на утримання споруд МЦКМ, при­міщення якого охоплюють площу понад 17 тис. кв. метрів, станови­тимуть не менш як 20 млн грн на рік, що в нинішніх умовах є нераці­ональними витратами Державно­го бюджету. На думку профспілок, більш прийнятним наразі є ство­рення експозиції Музею в окремих будівлях, які були опорними пунк­тами Євромайдану.

У листі профспілки звертаються з проханням до народних депутатів врахувати позицію Федерації профе­сійних спілок України щодо готов­ності співпраці в питанні створення Музею Майдану та подають пропо­зиції ФПУ до проекту Закону Украї­ни «Про увічнення пам’яті про Рево­люцію гідності 2013–2014 років».

 

Профспілки звернулися до Віталія Кличка щодо створення Музею Майдану

Федерація профспілок України звернула­ся з листом до Київського міського голо­ви Віталія Кличка, в якому висловила свою позицію щодо намірів створення Музею Майдану на базі майнового комплексу «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України».

У листі, зокрема, зверта­ється увага на те, що МЦКМ був і залиша­ється сьогодні справ­жнім центром духовної столи­ці України. У численних гурт­ках художньої самодіяльності, народних ансамблях, люби­тельських об’єднаннях і клу­бах починали свою творчу ді­яльність такі відомі майстри сцени, як Дмитро Гнатюк, Анатолій Солов’яненко, Белла Руденко, Анатолій Мокренко, Юрій Гуляєв, Діана Петринен­ко, Степан Турчак та багато ін­ших. Під егідою МЦКМ по­стійно проводяться традицій­ні огляди, конкурси, фестивалі народної творчості. На його сцені з великим задоволен­ням працюють професійні і самодіяльні театральні та кон­цертні колективи з Білорусі, Молдови, Грузії, Литви, Естонії та інших країн.

У літопис історії культурно-мистецького закладу найяскравіші сторінки вписують відомі не лише в Україні са­модіяльні колективи Центру – народний ансамбль народ­ного танцю «Горлиця», на­родний оркестр народних ін­струментів, народна вокаль­на студія, оперна студія, на­родний ансамбль класичного балету «Просвіт» та ін. З ве­личезним успіхом тут висту­пає естрадно-джазовий ор­кестр «Музична лаборато­рія».

Про високу оцінку діяльності самодіяльних митців свідчить і той факт, що восьми колек­тивам присвоєно звання «на­родний» і «зразковий». Вели­ки надбанням Центру є його бібліотека, унікальний фонд якої налічує понад 70 тисяч примірників, чим може по­хвалитися не кожен заклад культури. Зустрічі з відомими письменниками, композито­рами, дипломатами, держав­ними та громадськими діяча­ми, народними депутатами сприяють духовному відро­дженню країни, додають на­снаги і творчого горіння.

Профспілки звертають увагу столичного мера на те, що об­говоренню проекту закону України та питанню створення Музею Майдану на базі МЦКМ було присвячено ви­пуск програми «Свіжий по­гляд» 10 лютого на радіо «Вес­ти». В ефірі свою думку ви­словлювали експерти та слуха­чі, біліьшість з яких підтрима­ли пропозицію щодо недо­цільності перетворення діючо­го та успішного культурно-мистецького центру, який є бюджетоутворюючим для сто­лиці, під Музей Майдану. Зо­крема, лунали пропозиції про можливість використання ін­ших будівель та земельних ді­лянок по вул. Інститутській, які розташовані поруч, для розмі­щення експозиції Музею або його будівництва.

Ініціатива створення у Києві в установленому порядку му­зею, присвяченого подіям Революції гідності, теж відо­бражена в Указі Президента України від 11.02.2015 № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», у яко­му Глава держави доручив Кабінету Міністрів України розробити із залученням гро­мадськості та затвердити у двомісячний строк комплек­сний план заходів із вшану­вання подвигу учасників Ре­волюції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

ФПУ підтримує загальну кон­цепцію та ідею створення Му­зею Майдану, профспілки го­тові співпрацювати з держа­вою та громадськістю задля увічнення пам’яті про Рево­люцію гідності і свободи та вшанування осіб, що виявили громадянську мужність. Так, влітку минулого року на гро­мадських слуханнях щодо встановлення Меморіального комплексу Героям Небесної Сотні Федерацією профспілок України було заявлено про го­товність надання у відбудова­ному Будинку спілок частини площ під тимчасове розмі­щення експозиції Музею.

Профспілки у своєму листі звертаються до Віталія Кличка з проханням врахувати пози­цію Федерації професійних спілок України в подальшій ро­боті з реалізації положень Ука­зу Президента України та спо­діваються, що цей процес про­ходитиме відкрито, прозоро та з урахуванням думки киян.

20.02.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання