« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Звернення до лідерів політичних партій

Звернення до лідерів політичних партій

 Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий звернувся до ліде­рів політичних партій «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщи­на», «Радикальна партія» щодо пріоритетності питань праці, реалізації трудових і соціальних га­рантій громадян при формуванні владної коаліції та в подальшій парламентській роботі.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, в зверненні, зокрема, йдеться: «Десять мільйо­нів членів профспілок як громадяни і виборці очікують, що новообраний парламент надасть динамізму змінам життя людини в Україні на краще.

Вітаючи Вашу партію з під­тримкою вагомої частини україн­ського народу, водночас висловлю­ємо сподівання, що при формуван­ні владної коаліції та в подальшій парламентській роботі питання праці, долі трудової людини, її міс­ця в суспільному житті, реалізації трудових і соціальних гарантій бу­дуть пріоритетними.

Трудящі, які своєю працею ство­рюють валовий внутрішній про­дукт, наповнюють податками бю­джет держави, утримують всі ор­гани влади, в тому числі парла­мент, очікують від нової влади ці­леспрямованих послідовних кро­ків, що забезпечуватимуть консти­туційні права на працю, заробітну плату, гідний життєвий рівень, охорону здоров’я, житло тощо.

Мільйони працівників катего­рично не сприймають проголоше­ні в проектах коаліційних угод на­міри щодо ослаблення заради комфортного ведення бізнесу за­хисної ролі трудового законодав­ства, зокрема надання права робо­тодавцю звільняти людину з робо­ти на свій розсуд або передавати її іншому роботодавцеві «в орен­ду», немов бездуховну річ – вер­стат чи трактор.

Зрозуміло, що організація ро­боти оновленої влади, визначення цілей, завдань нової соціальної політики, шляхів її досягнення потребують тісного діалогу із сус­пільством, щоб отримати його до­віру і підтримку.

Акцентуємо, що спеціальним законодавством України визначе­но систему органів для такого діа­логу, зокрема на всеукраїнському рівні діє Національна тристороння соціально-економічна рада. Проф­спілки виступають за суспільно прийнятні методи реалізації Уго­ди про асоціацію з Євросоюзом і тому ініціюють проведення пере­говорів з укладення Генеральної угоди між бізнесом, владою та профспілками, яка має слугувати ефективним механізмом регулю­вання соціально-економічної полі­тики та трудових відносин на 2015–2017 роки. До відкритої розмови і віднаходження шляхів вирішення гострих проблем у сфері праці та соціального захисту виявляють го­товність усі шість національних репрезентативних профспілкових об’єднань, що представляють тру­дові і соціально-економічні інтереси майже 10 млн громадян Украї­ни, в тому числі Ваших виборців.

Як перший крок пропонуємо передбачити в коаліційній угоді та подальшій діяльності вирішен­ня питань щодо:

– розвитку конкурентної еконо­міки на основі сучасних робочих місць з гідними умовами праці, по­долання бідності і безробіття, пе­редусім серед молоді, розширення застосування легальної зайнятості на основі Національної програми збереження та створення нових ро­бочих місць на 2015–2020 роки;

– проведення реформи оплати праці як економічного та соціаль­ного рушія підвищення якості та продуктивності праці, поетапного приведення основних соціальних гарантій до рівня європейських країн у контексті імплементації Угоди про асоціацію між Украї­ною і ЄС;

– формування сучасного трудо­вого законодавства на основі норм Міжнародної організації праці та кращих практик Європейського Союзу для розвитку трудового по­тенціалу України та його ефектив­ної зайнятості;

– розвитку систем соціального страхування на випадок хвороби, травматизму, безробіття та на­стання пенсійного віку, а також запровадження нового виду – ме­дичного соціального страхування на основі самоврядності та демо­кратичності управління страхови­ми фондами представниками за­страхованих осіб і страхувальни­ків, а також забезпечення держав­ного нагляду в цій сфері;

– проведення реформи судової системи і створення в її складі, за прикладом європейських країн, трудових судів як ефективного механізму вирішення індивіду­альних трудових спорів, забезпе­чення прав громадян і мінімізації конфліктів у сфері праці.

Зазначаємо, що з цих питань профспілки мають виважені про­позиції і з більшості готові надати проекти відповідних законів.

Пропонуємо провести най­ближчим часом консультативну зустріч представників профспі­лок і Вашої політичної сили для обговорення можливої співпраці із зазначених питань.

Будемо вдячні за повідомлення про прийняті Вами рішення».

 

 ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ – ЗАХИСТ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ

 11 листопада відбулося чет­верте засідання Ради Федера­ції профспілок Черкаської облас­ті, під час якого обговорювалися соціально-економічна ситуація в області та завдання профспі­лок із захисту прав спілчан, а та­кож шляхи вирішення існуючих проблем. У засіданні взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.

 Як зазначив го­лова ФПО Петро Шевченко, впро­довж поточного року основними напряма­ми роботи первинних профспілкових організа­цій, галузевих профоб’єднань та Федерації профспі­лок області були питання захисту прав спілчан, гід­ної праці, продуктивної за­йнятості населення, збере­ження діючих та створен­ня нових робочих місць з гідною заробітною пла­тою, безпеки на виробни­цтві. Однак не всі завдан­ня виконані, зокрема за­лишаються невирішеними такі проблеми, як високий відсоток нелегальних тру­дових відносин та безро­біття, низький рівень опла­ти праці порівняно із за­гальним подорожчанням продуктів першої необхід­ності та харчування, збіль­шенням оплати за кому­нальні послуги, труднощі з працевлаштуванням моло­ді тощо.

(Докладніше читайте на сайті ФПУ: www.fpsu.org.ua)

 

21.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання